'Aanpak kindermisbruik in sport blijft uit'

Maatregelen die moeten voorkomen dat sporttrainers de kinderen die zij begeleiden misbruiken komen niet van de grond. Verschillende maatregelen die sportkoepel NOC*NSF na de misbruikzaak rond zwemleraar Benno L. aankondigde, werken drie jaar later niet of nauwelijks, concludeert het AD uit een eigen onderzoek.

Als voorbeeld noemt de krant dat er nog geen zwarte lijst is van trainers en coaches die in de fout zijn gegaan. Slechts veertien procent van de sportverenigingen zou weten van speciaal ingestelde vertrouwenscontactpersonen en een meldpunt voor seksuele intimidatie.

Slechts een op de vijf clubs heeft gebruikgemaakt van de nieuwe mogelijkheid om voor nieuwe trainers gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen.

Dit betekent dat Benno L. als hij zou willen zo weer aan de slag zou kunnen als zwemtrainer bij een vereniging, erkent zijn advocaat Pieter van der Kruijs in de krant. L. heeft een beroepsverbod, maar geen verenigingsverbod. De advocaat benadrukt dat zijn cliënt geen plannen heeft om hier misbruik van te maken.