[Dakar] Sunderland verrassende dagwinnaar

Sam Sunderland is in de tweede etappe van de Dakar Rally verrassend winnaar geworden bij de motoren. De Brit was tussen San Luis en San Rafael op de getimede proef 39 tellen sneller dan de Chileen Francisco Lopez Contardo. De winnaar van gisteren Joan Barreda Bort werd op twee minuten achterstand derde.

De verschillen waren in deze etappe al aanzienlijk. Favorieten voor de eindzege David Casteu, Marc Coma en Cyril Despres verloren allen meer dan vijf minuten. Beste Nederlander was Frans Verhoeven die ruim veertien minuten achterstand zestiende werd. Henk Knuiman eindigde als 29e, terwijl Hans Vogels een goede dag had en 31e werd.

In het klassement heeft Barreda Bort een voorsprong van twee minuten op Lopez Contardo. Sunderland klom naar de derde positie en staat nu 2.33 minuten achter op de leider. Verhoeven is met een vijftiende positie op ruim negentien minuten van Barreda Bort de beste Nederlander.

Bij de quads ging de dagzege naar Marcos Patronelli die aan de streep een voorsprong van bijna drie minuten had op zijn Argentijnse landgenoot Lucas Bonetto. De Pool Rafal Sonik werd ook bijna vijf minuten derde, een minuut voor de Nederlander Sebastian Husseini die knap als vierde eindigde.

In het klassement leidt Patronelli met bijna vier minuten voorsprong op Bonetto. Sonik staat op ruim zes minuten derde, terwijl Husseini op ruim acht minuten de nummer vijf is.