Huisarts heeft dossier beter op orde

Huisartsen maken medische dossiers van patiënten sinds de zomer vaker op orde. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel maandag.

Huisartsen moeten bij minstens zeventig procent van de consulten een diagnose in het dossier hebben gesteld. Vorig jaar januari bleek nog minder dan 85 procent van de praktijken te voldoen aan de norm. Om artsen te stimuleren dit wel te doen werd eenmalig een financiële vergoeding uitgekeerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland.

Volgens Nivel heeft die aanpak gewerkt. In de zomer noteerde ruim 95 procent van de praktijken bij minstens zeventig procent een diagnose in het patiëntendossier. Bijna tachtig procent had meer dan negentig procent van de resultaten van de consulten vastgelegd.

Onderzoeker Robert Verheij stelt dat een goed dossier 'essentieel' is voor goede kwaliteit van zorg. "Artsen hebben nu een vollediger overzicht van wat hun patiënten mankeren en een beter totaaloverzicht van de gezondheidsproblemen in hun praktijk", zegt hij in een verklaring.