Noorse langlaufers blijven aan kop in Tour de Ski

In Italië hebben de Noorse langlaufers Astrid Jacobsen en Martin Johnsrud Sundby de eerste plaats in de Tour de Ski weten uit te breiden. Beiden wonnen de achtervolging en deden dat met een grotere marge dan waarmee ze van start waren gegaan.

Voor de vrouwen stond een achtervolging over 15 kilometer vrije stijl op het programma, waarbij drie keer een ronde van 5 kilometer afgewerkt moest worden. Jacobsen startte met een voorsprong van 37 seconden op Kerttu Niskanen uit Finland. De Noorse Therese Johaug moest 44 seconden wachten en ook het Finse duo Aino-Kaisa Saarinen en Anne Kyllönen startten binnen een minuut.

De leiding van Jacobsen kwam geen moment in gevaar en al heel snel werd ook duidelijk dat Johaug de tweede plek zou pakken. Daarachter was het een spannend gevecht om plek drie tussen Kyllönen en Niskanen. Halverwege had Kyllönen haar landgenote ingehaald en enkele kilometers voor het einde liet ze Niskanen definitief achter zich. De snelste van de dag was Sara Lindborg. De Zweedse startte als 24e en wist zich op te werken naar plek tien.

De mannen moesten de traditionele 35 kilometer lange route tussen Cortina d'Ampezzo en Toblach afleggen, eveneens in vrije stijl. Sundby vertrok een halve minuut voor zijn eerste achtervolgers, Calle Halfvarsson uit Zweden, Alex Harvey uit Canada, de Noor Petter Northug en de Rus Ilia Chernousov. Alexander Legkov uit Rusland, voorafgaand aan de Tour de Ski de topfavoriet, had ongeveer een minuut achterstand. 

Ook bij de mannen kwam de leidende positie van Sundby geen moment in gevaar. Al na zes kilometer had hij meer dan een minuut voorsprong op de groep met zeven achtervolgers, waar ook de Noor Chris Jespersen en later de verrassend sterke Oostenrijker Johannes Dürr zich bij wisten te voegen. Deze groep bleef tot aan de finish bij elkaar en mocht een minuut na Sundby gaan sprinten voor de tweede plek. Die ging naar Northug, voor Harvey. De snelste tijd van de dag was voor Dürr. Hij startte als 34e en wist uiteindelijk als zesde over de streep te komen. Zijn tijd was maar liefst ruim een minuut sneller dan die van onder anderen winnaar Sundby.