Recordaantal bezoekers voor Naturalis

Naturalis is nog nooit door zo veel mensen bezocht als in 2013. Het natuurhistorisch museum in Leiden trok dit jaar zo'n 307.500 bezoekers, bijna 54 duizend meer dan in 2012 en het hoogste aantal sinds de opening van het museum in 1998. Ook het aantal schoolbezoeken bereikte met ongeveer 55 duizend een recordhoogte, meldt het museum op de laatste dag van het jaar.

Naturalis was veel in het nieuws met uiteenlopende onderwerpen. Hoogtepunt was volgens het museum de vondst van een tyrannosaurus rex in de Verenigde Staten. Naturalis heeft geen skelet van een vleesetende dinosauriër in zijn collectie en wil in het nieuwe museum dat in 2017 opengaat een volledige verzameling dino's laten zien.

In augustus vond een team van het Naturalis Biodiversity Center een veelbelovend skelet van een T. rex in de staat Montana. Het publiek kon de werkzaamheden van het team live in het museum volgen tijdens de Dinodagen.

Naturalis heeft het recht van eerste koop. Met de onthulling van een replica van T. rex Stan op station Leiden Centraal in november ging een crowdfundingactie van start om het aankoopbedrag bij elkaar te sprokkelen. Als het skelet inderdaad naar Nederland komt, dan is het het eerste originele skelet van een tyrannosaurus rex die buiten de Verenigde Staten is te zien.

De presentatie Freeks Favorieten, een toer langs vijftig geliefde objecten van bioloog Freek Vonk die in juni opende, trekt ook veel bekijks. Ook de wolf die in juni in Luttelgeest werd gevonden, trok veel aandacht. Tijdens de kerstvakantie wordt de wolf, waarvan na veel gedoe bleek dat ze niet zelfstandig in Nederland terecht was gekomen, in Naturalis geprepareerd om te worden getoond aan het publiek.

Ook een meteoriet die 140 jaar geleden insloeg bij het Overijsselse Diepenveen krijgt een plekje in Naturalis. Het stukje steen uit de verzameling van een kampeerder bleek een nog onbekende koolstofmeteoriet te zijn 'van internationaal wetenschappelijk belang'. De steen bevat mogelijk complexe moleculen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven.