Seizoen Eredivisie 2014/2015 begint op 3 augustus

Het voetbalseizoen 2014/2015 wordt op zondag 3 augustus geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De eerste competitieronde van het nieuwe seizoen in de Eredivisie volgt een week later in het weekeinde van 8, 9 en 10 augustus. De speeldagenkalender is tot stand gekomen in overleg met het Technisch Platform met daarin onder andere clubs en trainers en de Commissie Competitie en Openbare Orde, waarin gemeenten en politie vertegenwoordigd zijn.

"Het is ieder jaar weer een mooie uitdaging om te komen tot een zo optimaal mogelijke speeldagenkalender voor de clubs en voetballiefhebbers", aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB. "Het is een volle kalender, maar met voldoende rust tussen de wedstrijden zodat clubs elke wedstrijd optimaal kunnen presteren. De speeldata staan nu vast en we kunnen gaan puzzelen om te komen tot een definitief competitieprogramma. Hoewel we achter de schermen al bezig zijn met volgend seizoen, genieten we natuurlijk ook nog volop van het huidige seizoen."

De winterstop zal plaats hebben tussen 22 december 2014 t/m 15 januari 2015. Er is één midweekse speelronde 28, 29 en 30 april 2015. In het nieuwe seizoen vinden er twee kleine veranderingen van de speeltijden plaats. Op de zaterdagen wordt er in plaats van op 18.45 uur om 18.30 uur afgetrapt en op de zondagen dagen in plaats van 16.30 uur om 16.45 uur. Dit op verzoek van zendgemachtigde FOX Sports en in overleg met de clubs, om op deze wijze wedstrijden op hetzelfde kanaal beter op elkaar te kunnen laten aansluiten. De competitie wordt op 31 mei 2015 afgesloten met de laatste wedstrijden in de play-offs. 

Door veranderde regels van UEFA is er volgend jaar in de Eredivisie één Europees ticket minder te veroveren. Daardoor gaan de nummer vier t/m zeven meedoen aan de play-offs om Europees voetbal in plaats van de nummer vijf t/m acht. Daarnaast gaat de winnaar van de KNVB-beker rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. De verliezend bekerfinalist kan, op basis van deze prestatie, zich vanaf dat seizoen niet meer kwalificeren voor de Europa League. De Jong: "De veranderingen bij UEFA pakken voor ons enerzijds natuurlijk ongunstig uit, omdat we in seizoen 2015/’16 één Nederlandse club minder in Europa hebben. Anderzijds juicht de KNVB directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League bij winst van de KNVB beker toe. De sportieve prestatie wordt daardoor maximaal beloond en het belang van de nationale beker wordt nog groter."