Politie treedt op tegen betogers Caïro

De Egyptische politie heeft dinsdag voor het eerst de controversiële nieuwe wet toegepast die demonstraties zonder voorafgaande toestemming van de autoriteiten verbiedt. In Caïro werden waterkanonnen ingezet om enkele tientallen seculiere activisten te verspreiden die tegen de regering betoogden.

"Dit gedrag is een uitdaging van de staat en zijn prestige. De betogers willen de staat voor schut zetten. Maar de staat is capabel en tegen iedere samenscholing zonder vergunning zal overeenkomstig de wet worden opgetreden', zei een politiewoordvoerder tegen de televisiezender CBC.

De ongeveer honderd activisten waren in het centrum van Caïro samengekomen om een activist, Gaber Saleh of 'Gika', te gedenken die een jaar geleden bij een treffen met de politie om het leven kwam. De politie greep snel in en een agent sommeerde de groep uiteen te gaan. Hij waarschuwde twee keer, daarna kwamen de waterkanonnen in actie.

Hetzelfde tafereel speelde zich een paar uur later opnieuw af voor het parlementsgebouw, waar een groep protesteerde tegen voorstellen om burgers door militaire rechtbanken te laten berechten. Zeker 35 activisten werden door de politie opgepakt, zei Mohammed Abdzel-Aziz, een advocaat die onder de arrestanten was.

Elders in de hoofdstad werd dinsdag een demonstratie van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi verwacht. Er was een grote politiemacht op de been, maar er kwamen maar weinig Morsi-aanhangers opdagen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken sprak dinsdag zijn zorg uit over de nieuwe wet."Wij dringen er bij de interim-regering op aan rechten van individuen te eerbiedigen en zulke rechten in de nieuwe grondwet te beschermen", zei een woordvoerster. Amnesty International en Human Rights Watch hekelen de vage gronden waarop een vergunning om te demonstreren kan worden geweigerd, zoals 'bedreiging van de nationale veiligheid' of poging tot 'beïnvloeding van de rechtsgang'. Met de wet wordt de demonstratievrijheid die de Egyptenaren met de opstand tegen de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 verwierven teruggedraaid, zegt HRW.