De geboorte van een nieuw eiland

In de Stille Oceaan vlakbij Japan is een nieuw eiland geboren door een onderzeese uitbarsting van een vulkaan. De Japanse kustwacht gaf donderdag de videobeelden van de eruptie vrij. De beelden waren een dag eerder genomen bij de Ogasawara eilanden, op ongeveer 1000 kilometer ten zuiden van Tokio.  Op de beelden is te zien hoe de Nishima-Shima vulkaan zwarte rook uitbraakt en rotsen de lucht in slingert. 

Volgens de woordvoerders is het eiland op dit moment tweehonderd meter breed, maar het zal nog groeien omdat de eruptie nog in volle gang is. De dikke zwarte rook stijgt inmiddels honderden meters de lucht in en as dwarrelt neer in het gebied.

De eruptie vond plaats vlakbij het onbewoonde eiland Nishinoshima dat ook deel uitmaakt van de Ogasawara eilanden groep. De groep eilanden staat ook bekend als de Bonin Eilanden groep, waartoe enkele duizenden eilandjes behoren.  Deze regio ligt dan ook in de actieve vulkaangordel die bekend staat als "The Ring of Fire". 

Het is nog niet duidelijk of het eiland het zal overleven want het komt vaker voor dat kleine eilandjes, die ontstaan als gevolg van onderzeese uitbarstingen, door erosie snel weer verdwijnen.  De laatste keer dat Japan getuige was van een soortgelijke gebeurtenis was in de jaren zeventig en tachtig. Die eilanden hebben het niet overleefd. 

Een filmpje van de uitbarsting vind je hieronder