[Moto3] Uitslag Grand Prix van Valencia

In Valencia heeft Maverick Viñales de wereldtitel in de Moto3 voor zich opgeëist. In een zinderende race was de achttienjarige Spanjaard het best bestand tegen de druk.

Vooraf waren er drie rijders met een kans op de wereldtitel. Naast Viñales waren dit Alex Rins en favoriet Luis Salom. Het was een overzichtelijke situatie, de winnaar van de race zou namelijk gekroond worden tot kampioen, mits het uiteraard één van de genoemde drie rijders was.

De drie, het hele seizoen al oppermachtig, startten vanaf de eerste rij, met Salom die de beste start had, gevolgd door Viñales. Al snel was duidelijk dat zij het vandaag samen met Rins zouden gaan beslissen, alleen Jonas Folger en Jack Miller waren in staat om de drie Spanjaarden te volgen, maar serieus aanvallen konden zij niet. Vroeg in de race viel Rins bijna van zijn machine, waarna hij duidelijk minder risico ging nemen. Terwijl vooraf zo nu en dan wat inhaalacties waren tussen Salom en Viñales leek Rins zijn kans af te wachten.

Met tien ronden te gaan werd de druk ineens te groot voor Salom. Evenals in de vorige race kon hij zijn machine niet overeind houden, hij viel hierdoor terug naar een plek net buiten de punten. Zijn droom om de titel te winnen leek voorbij, alleen als Rins en Viñales elkaar van de baan af reden zou Salom de titel nog kunnen pakken. Dit zou echter niet gebeuren.

Nadat ook Miller onderuit ging waren er nog drie mannen die streden om de podiumplekken, Rins en Viñales met de nog altijd aanwezige Duitser Folger. Drie ronden voor het einde gingen de mannen los, met de ene inhaalactie na de andere, nog mooiere actie. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Rins resoluut de leiding en leek Viñales het moeilijk te krijgen, maar hij wist zich heel snel te herstellen en nam zelfs de leiding weer over.

In de allerlaatste bocht van het seizoen haalde Rins nog één keer alles uit de kast, maar in tegenstelling tot de meeste andere races dit seizoen wist Viñales deze keer de aanval te pareren. Zo kwam hij als eerste over de finish en won hij zijn derde race van het jaar. Na twee keer derde te zijn geworden in de lichtste klasse van de Grand Prix is Maverick Viñales nu dus de nieuwe wereldkampioen. Hij zal zijn titel niet gaan verdedigen, volgend seizoen komt hij uit in de Moto2.