FOK!filmtip van de dag: Last Post Ieper & Remembrance Day

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en documentaires. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Remembrance Day 2013

Komende maandag is het alweer 95 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog en dat wordt uiteraard in diverse landen herdacht. Bij onze Vlaamse vrienden van Één kunnen we van vanaf 10.45 uur kijken naar Last post Ieper, een rechtstreeks verslag van de jaarlijkse plechtigheid bij Ieper, het hoogtepunt van de herdenking van de gesneuvelden en vermisten van de Eerste Wereldoorlog. Ook staat BBC1 vanaf 11.20 uur tot 13.25 uur in het teken van Remembrance Sunday, de herdenking van de Britse slachtoffers van de Grote Oorlog van 1914 tot 1918. Hierover kun je trouwens ook informatie vinden op het onvolprezen FOK!forum.

Om 14.30 uur gaat de uitzending verder op Canvas waar een Speciale Last Post Ieper: The Gathering of the Soil te zien is. BBC1 vervolgt haar uitzending van Remembrance Sunday om 18.00 uur met de documentaire Remembrance Week, waarin we een aantal veteranen uit diverse oorlogen aan het woord horen.

Op Canvas wordt tenslotte om 22.30 uur de herdenkingsdag afgesloten met de indrukwekkende documentaire The last day of World War One. In de documentaire, die eerder al als aflevering van de serie Timewatch in 2008 werd uitgezonden, gaat Michael Palin op zoek naar de schokkende waarheid achter de verhalen dat er in 1918 soldaten waren die in de uren na het ondertekenen van de wapenstilstand nog steeds doorgingen met doodschieten van de vijand. In de BBC-productie The last day of World War One horen we de gruwelijke verhalen van de dappere mensen die in de laatste minuten van de wereldoorlog het leven nog zouden laten.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!