Premiepensioen kan lager uitvallen

Mensen die een vaste premieregeling hebben lopen kans veel minder pensioen op te bouwen dan werknemers met bijvoorbeeld een eindloonregeling. Dat meldt TROS Radar maandag. Een pensioen dat is opgebouwd door maandelijks een vaste premie af te dragen kan tot 28 procent lager uitvallen bij een gelijk salaris en carrièreverloop.

Bij een middelloon- of eindloonregeling wordt de pensioenuitkering van tevoren vastgesteld. Voor een premiepensioen moet een vaste maandelijkse premie worden betaald. Met het eindbedrag koopt de werknemer zelf bij pensionering een oudedagsvoorziening in.

Uit berekeningen van pensioenadviesbureau Mercer blijkt dat werknemers met deze laatste variant niet altijd voldoende pensioen kunnen opbouwen. Het bureau denkt dat een rendement van zo'n zeven procent per jaar moet worden gehaald om een pensioen te kunnen opbouwen van ongeveer zeventig procent van het gemiddelde salaris.

Voor het berekenen van de maandelijkse inleg bij het premiepensioen wordt uitgegaan van een te hoog rendement, stelt Radar. Als het tegenzit op de beurs, kan te weinig premie worden gestort om op een goed pensioen uit te komen. Daarom pleiten de Autoriteit Financiële Markten en het Verbond voor Verzekeraars voor een rendement van drie procent.

Daarnaast houden de regels rondom het premiepensioen geen rekening met de inflatie, aldus Radar. Ook de kosten die worden gemaakt door de pensioenuitvoerder worden hier niet in meegenomen.