Weekers wekt irritatie in Eerste Kamer

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft dinsdagavond de irritatie gewekt van veel leden van de Eerste Kamer. Ondanks vernietigende kritiek van een meerderheid op de pensioenplannen, begon Weekers nog eens uit te leggen waarom de plannen toch echt nodig zijn.

Kort nadat Weekers van wal was gestoken, informeerde GroenLinks-senator Tof Thissen of hij serieus dacht dat hij de Eerste Kamer nog kon overtuigen. "Dit is een complete herhaling van zetten", voegde OSF-senator Kees de Lange toe. "Het komt bijna neer op een onderschatting van de intellectuele vermogens van de mensen in dit huis."

Ook andere oppositiepartijen uitten hun twijfels over de zin van voortzetting van het debat. "Hij leeft in een virtuele werkelijkheid", zei PVV-senator Kees Kok over Weekers. "Dit wordt een ingewikkelde avond", verzuchtte D66-senator Joris Backer.

Na een korte schorsing besloot de Eerste Kamer Weekers toch zijn zegje te laten doen. Die zei een poging te willen doen in te gaan op de bezwaren van de senaat tegen de pensioenplannen, die inhouden dat de belastingvrije pensioenafdracht wordt verlaagd van 2,25 procent nu naar 1,75 procent.

De voltallige oppositie, die in de Eerste Kamer een meerderheid heeft, ziet niets in de plannen. De oppositie vindt dat een lagere pensioenopbouw ook een lagere pensioenpremie moet betekenen. Dat kan het kabinet echter niet garanderen, omdat de pensioenfondsen en de sociale partners daarover beslissen. Ook PvdA-senator André Postema noemde lagere premies 'essentieel'.