Kabinet bespreekt pensioennederlaag

De ministerraad heeft vrijdag de pensioennederlaag in de Eerste Kamer besproken. Hoe het nu verder moet met de omstreden pensioenplannen is nog onduidelijk, bleek na afloop uit de woorden van verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

"Ik heb een stand van zaken gegeven", zei hij. "We gaan nu kijken hoe we met de zorgen van de Eerste Kamer om kunnen gaan." Tijdens het debat dinsdag werd duidelijk dat het kabinet geen meerderheid heeft in de senaat voor de plannen, die inhouden dat de belastingvrije pensioenafdracht wordt verlaagd. De oppositie oordeelde vernietigend.

"Ik heb wel eens betere debatten gehad", zei Weekers. Maar het is een 'fact of life' dat het kabinet op zoek moet naar alternatieven wanneer steun van de Eerste Kamer ontbreekt, zei hij. De bewindsman sluit niet uit dat deze alternatieve plannen hem extra geld gaan kosten. "Dat zullen we verder moeten uitzoeken. Ik vind het nu te vroeg om daar verder op in te gaan."

Premier Mark Rutte (VVD) wilde tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet zeggen wanneer er een alternatief plan moet liggen. Uitstel leidt nu nog niet onmiddellijk tot extra kosten, zei hij. "We weten nu welke wensen er precies leven. Het is nu zaak voor het kabinet om stappen te zetten om tot een meerderheid te komen."

Rutte vindt verder niet dat hij het niet tot een confrontatie - en een nederlaag - in de senaat had moeten laten aankomen, aangezien al geruime tijd duidelijk was dat een meerderheid ontbrak. Volgens de premier is echter niet alles achter in achterkamertjes te regelen. "Er moeten ook dingen zichtbaar zijn. Je kunt niet alles achter de schermen doen."

De premier zei verder dat de besprekingen over de pensioenplannen los staan van de onderhandelingen met de oppositie over de begroting voor volgend jaar.