Driekwart bevolkingsgroei in steden

Bijna driekwart van de bevolkingsgroei die tot 2025 in Nederland wordt verwacht komt voor rekening van de 27 grote gemeenten. Het gaat dan om steden die meer dan honderdduizend inwoners hebben. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn samen goed voor een derde van de groei, blijkt dinsdag uit prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Nederland telt in 2025 naar verwachting 17,4 miljoen inwoners. Tien jaar geleden waren de vier grote steden nog trage groeiers, maar inmiddels groeit de bevolking daar snel. Het CBS en het PBL verwachten dat de groei daar doorzet, maar in een lager tempo.

Dat steden zo snel groeien, komt doordat ze populair zijn onder immigranten en jongeren. Van de immigranten vestigt bijna zestig procent zich in een gemeente met meer dan honderdduizend inwoners. Ook trekken veel jongeren naar steden om daar een gezin te stichten. Die trend is door de economische crisis alleen maar sterker geworden omdat in kleinere gemeenten rond de steden geen woningen meer worden gebouwd en daar dus geen plek voor jonge gezinnen is.

De onderzoekers nemen aan dat de woningbouw over een paar jaar aantrekt en dat gezinnen dan weer vaker naar randgemeenten verhuizen. Daardoor vlakt de groei wat af, verwachten zij.

Amsterdam ging dit jaar door de grens van achthonderdduizend inwoners en heeft er in 2025 al 875.000. In de andere steden groeit de bevolking ook, maar in de volgorde van de top vier (na Amsterdam volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht) verandert verder niets.

In Almere staat veel woningbouw gepland. Daarom groeit die gemeente volgens de onderzoekers de komende jaren sterk om in 2025 net zo groot als Eindhoven te zijn, de vijfde stad van het land. Ook Groningen heeft dan een soortgelijke omvang.

In Noordoost-Groningen en rond Delfzijl is al een paar jaar sprake van een sterke bevolkingskrimp, maar ook in de toekomst wordt ook krimp in andere regio's aan de rand van Nederland verwacht. In Zuidoost-Drenthe, de Achterhoek en Limburg blijft de krimp voorlopig beperkt tot enkele procenten. In Oost-Groningen, Delfzijl en rond Zeeuws-Vlaanderen komt de krimp uit tussen de vijf en acht procent. Die regio's zijn veel meer vergrijsd en jongeren trekken vaak weg richting de grote steden.

Door de instroom van jongeren en immigranten is het aandeel ouderen in de grote steden sinds de jaren tachtig afgenomen, maar de komende jaren gaat dat toch nog stijgen. Het aandeel 65-plussers stijgt van twaalf procent vorig jaar naar vijftien procent in 2025. In de krimpregio's loopt hun aandeel op van negentien procent naar 27 procent.

Door de verhoging van de AOW-leeftijd stijgt de potentiële beroepsbevolking toch nog licht.