FOK!filmblik: The Time Machine (1960)

Op de dag dat er een verjaardagstaart op tafel staat bij onder meer Robert De Niro (1943) en Sean Penn (1960) keren we terug naar het geboortejaar van laatstgenoemde acteur. Op 17 augustus 1960 verscheen de epische sciencefiction film The Time Machine in de bioscopen.

The Time Machine

The Time Machine was geregisseerd door George Pal en was gebaseerd op het verhaal De Tijdmachine van H. G. Wells. Pal maakte eerder in 1953 ook al een verfilming van Wells' boek The War of the Worlds. De film speelt zich af in het Londen van 1899. H. George Wells (Rod Taylor) is een uitvinder die een concept heeft bedacht om door de tijd te kunnen reizen. Zijn vrienden, David Filby en Dr. Philip Hillyer, geloven hem niet en George besluit om diezelfde avond zijn nieuwe uitvinding uit te proberen. Op zijn reis is George getuige van meerdere oorlogen en komt uiteindelijk in het jaar 802.701 terecht.

 The Time Machine 2

In 1961 zou de film een Oscar winnen voor visuele effecten. Het zou tot 1993 duren voordat de film een vervolg kreeg met de film Time Machine: The Journey Back. De acteurs Rod Taylor (George), Alan Young (James Filby) en Whit Bissell (Walter Kemp) zouden allen in deze vervolgfilm terugkeren.