Bloedbad in moskee Nigeria

Vermoedelijke moslimextremisten hebben zondag 44 mensen doodgeschoten in een moskee in het noordoosten van Nigeria. Een vrijwel gelijktijdige aanval op een naburig dorp kostte twaalf dorpelingen het leven, lieten een burgerwacht en een ziekenhuisbewaker maandag weten.

Gewapende mannen in legeruniformen overvielen de moskee in Konduga zondagochtend en maaiden tientallen in gebed verzonken moskeegangers neer. Behalve tientallen doden vielen er ook zeker 26 gewonden. Konduga ligt even buiten Maiduguri, de hoofdstad van de roerige deelstaat Borno.

Burgerwacht Musa en enkele van zijn kameraden, die de krijgsmacht bijstaan in diens strijd tegen de radicaalislamitische sekte Boko Haram, snelden volgens hem na de schietpartij naar Konduga. Daar stuitten ze echter op fel verzet van moslimextremisten. Vier van Musa's wapenbroeders sneuvelden.

Maandag stuurde Boko Haram-leider Abubakar Shekau de pers een videoboodschap waarin hij zich op de borst klopt over de reeks bloedige aanvallen van de afgelopen tijd. Zijn 'macht en vuurkracht is Nigeria al te machtig', bluft Shekau in het filmpje. ''Nu kunnen we op ons gemak ons vizier richten op de Verenigde Staten van Amerika.''

De Nigeriaanse regering kondigde in mei de noodtoestand af in Borno. Ze stuurde duizenden extra militairen naar het gebied, maar die lijken niet opgewassen tegen de moslimextremisten.