Kinderen dood door insecticide

De 22 Indiase schoolkinderen die dinsdag na het eten van hun gratis schoolmaaltijd overleden zijn inderdaad, zoals al werd vermoed, bezweken aan een insecticidevergiftiging. Dat heeft een arts die de lichamen van de kinderen heeft onderzocht, donderdag gezegd. De insecticide zat in het voedsel zelf of in de kookolie, aldus dokter Amarkant Jha Amar. Er wordt ook een chemische analyse gemaakt van de ingrediënten die voor de maaltijd zijn gebruikt. Die analyse is nog niet afgerond.

De maaltijd werd dinsdag verstrekt op een school in het dorp Gandamalensive, in de deelstaat Bihar. Het eten was voor 22 kinderen fataal. Nog eens 25 kinderen en de kok van de school belandden in het ziekenhuis. Vier kinderen liggen nog op de intensive care. De slachtoffertjes zijn tussen de 5 en 12 jaar oud.

Het maal bestond uit rijst, linzen, sojabonen en aardappelen. De minister van onderwijs van Bihar, P.K. Sahi, zei woensdag al dat eerste onderzoek aanwees dat in de rijst sporen van organische fosfor zaten, vermoedelijk afkomstig van de insecticiden die bij de verbouw van rijst worden gebruikt. De rijst zou niet zijn gewassen. Dorpelingen zeiden dat een bijgerecht van sojabonen en aardappelen de boosdoener leek te zijn. Kinderen die dat bijgerecht niet aten werden niet ziek.

De lunch werd verstrekt als onderdeel van een landelijke campagne om kinderen uit arme gezinnen minstens een warme maaltijd per dag te bezorgen. De functionaris onder wiens verantwoordelijkheid de maaltijdverstrekking viel is geschorst en tegen het schoolhoofd, dat er zodra de kinderen ziek werden vandoor ging, is aangifte gedaan wegens nalatigheid.