'OM onderzoekt uitspraken Lubbers over kernwapens'

Justitie onderzoekt of oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt staatsgeheimen hebben onthuld met hun uitlatingen over de opslag van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag in de Volkskrant.

Lubbers gaf zaterdag in het televisieprogramma De Tijd Vliegt toe dat er 22 atoombommen in bunkers op de vliegbasis van Volkel liggen. Woensdag bevestigde Van Agt dat in het radioprogramma Dit is de Dag.

Dat er atoombommen liggen, was al jaren een publiek geheim en werd ook nog eens bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten. Toch hebben de CDA-prominenten een staatsgeheim onthuld, zegt staatsrechtgeleerde Wim Voermans in de krant. "Dit is geen klein dingetje, beide heren hebben het vermoeden bevestigd en dat is een overtreding van artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht."

In dat artikel staat dat oud-bewindspersonen verplicht zijn staatsgeheimen te bewaren. Voermans wijst erop dat F16-piloot Chris V. onlangs vier jaar cel kreeg voor het doorverkopen van staatsgeheimen aan de Russen. De zaken zijn niet te vergelijken, maar draaien wel allebei om het onthullen van staatsgeheimen, stelt Voermans in de krant. "Het kan niet zo zijn dat een oud-premier hiermee wegkomt en een F16-piloot niet."