Proces grensrechterzaak van start

De acht mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen staan vanaf woensdag voor de rechter. De rechtbank in Lelystad heeft vijf dagen uitgetrokken voor de zaak, die volgens een woordvoerder hoogstwaarschijnlijk allemaal nodig zijn.

Het gaat om zeven jongens die ten tijde van het incident minderjarig waren en een man van 50 jaar, de vader van een van hen. Zes verdachten zitten nog vast. Het gerechtshof in Leeuwarden stelde er eind maart een op vrije voeten, de andere was al eerder vrijgelaten. Een van de jonge verdachten is 15 jaar, drie zijn er 16, twee 17 en een 18.

De zaak wordt achter gesloten deuren behandeld, maar vanwege de maatschappelijke impact mogen journalisten de zitting volgen via een videoverbinding in een naastgelegen zaal. Bij de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige verdachten wordt de verbinding uitgezet.

Nieuwenhuizen overleed op 3 december nadat hij de dag ervoor op het terrein van voetbalvereniging Buitenboys in Almere was mishandeld door een aantal spelers van het Amsterdamse B1-elftal Nieuw Sloten. Wat er precies is gebeurd na de wedstrijd is nog altijd niet helemaal duidelijk. De 41-jarige Nieuwenhuizen werd in ieder geval geschopt en geslagen, zowel tegen zijn lichaam als nek en hoofd.

Onder meer zijn halsslagader raakte ernstig beschadigd, waarna hij overleed aan een infarct in zijn hersenstam. Het Openbaar Ministerie legt de verdachten zware mishandeling met de dood tot gevolg ten laste.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeert in zijn sectierapport dat de grensrechter 'hoogstwaarschijnlijk' om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek. Hierop zijn op verzoek van de verdediging enkele contra-expertises uitgevoerd.

Een deskundige stelt dat Nieuwenhuizen mogelijk niet door schoppen en trappen is overleden, maar dat spontaan een sneetje in zijn halsslagader kan zijn ontstaan. Hij constateerde een afwijking die in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden.