Vijftien jaar cel voor steekpartij op basisschool

De man die in juni een vrouw doodstak en zijn ex verwondde op een Rotterdamse basisschool moet vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel tegen de man geëist.

De man had voorafgaand aan de steekpartij op de West-Kruiskade ruzie gekregen met zijn ex. Ze vluchtte naar de Josephstraat en uiteindelijk naar de Augustinusschool aan die straat, waar ze hulp zocht bij een 30-jarige vriendin. De man stak beide vrouwen neer, waarna de 30-jarige vrouw overleed.

De rechtbank denkt niet dat de man van plan was om de vrouwen te doden en gaat daarom uit van doodslag en poging tot doodslag in plaats van moord. Volgens de rechtbank is het toeval dat de ex van de man niet dodelijk gewond is geraakt. De rechters vinden dat de man gebrek aan respect heeft voor het leven. Ook rekent de rechtbank het de man zwaar aan dat hij de vrouwen in een school, voor de ogen van ouders, leerlingen en leraren, neerstak.

De rechtbank ging er bij het bepalen van de straf van uit dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. Hij wilde niet meewerken bij het Pieter Baan Centrum, waardoor de rechtbank geen inzicht heeft gekregen in zijn geestelijke gesteldheid.