[PL Darts] Voorbeschouwing week 12

De Premier League of Darts strijkt deze week neer in Birmingham en is dus weer terug in Engeland, de bakermat van het darts. Vorige week zagen een kleine 10.000 enthousiaste Ieren Michael van Gerwen een voorschot op de playoffs nemen en Raymond van Barneveld 'choken' tegen Phil Taylor.

Voor diezelfde Taylor zal morgenavond cruciaal zijn. Wil de grootmeester na 15 weken zijn Premier League titel nog kunnen verdedigen zal hij aan de bak moeten, voor hem staan namelijk twee 'must wins' op het programma.

Phil Taylor (Eng) vs Adrian Lewis (Eng)
Simon Whitlock (Aus) vs Michael van Gerwen (Ned)
Robert Thornton (Sch) vs Andy Hamilton (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs James Wade (Eng)
Phil Taylor (Eng) vs Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) vs Robert Thornton (Sch)

 

Phil Taylor

Hoewel Phil Taylor ook nog steeds niet op zijn topniveau zit, weet hij wel zijn punten binnen te halen. De eerste tegenstander van Taylor vanavond is Adrian Lewis. Jackpot kan zich concentreren op de rest van het jaar. Hij is uitgeschakeld voor de play-offs. Dat kan ontspannend werken, maar eerlijk is eerlijk: Lewis heeft het hele jaar dé vorm niet te pakken. Beide heren speelden eerder deze competitie tegen elkaar in Aberdeen, toen won Taylor zonder enig probleem met 7-3.

Bij Taylor tegen Whitlock denken we vaak terug aan de prachtige WK-finale van 2010 waarin Whitlock het Taylor heel moeilijk maakte. Zo’n wedstrijd schept verwachtingen, maar als je naar de kille cijfers kijkt, is het eigenlijk geen wedstrijd. Van de vijftien keer dat beide heren tegenover elkaar stonden won de Australiër alleen het eerste duel. Dat was in 2006 te Nijmegen tijdens de IDL. Daarna won hij nooit meer.

Simon Whitlock - Michael van Gerwen

Voor Whitlock is het programma vanavond pittig. In zijn tweede wedstrijd van de avond doemt namelijk de nummer twee van de Order of Merit voor zijn neus op. Mighty Mike is in bloedvorm, maar dat is hij eigenlijk al sinds hij in oktober de World Grand Prix won. The Wizard lijkt de weg naar boven te hebben gevonden. Eerder wist Whitlock een UK Open Qualifier te winnen door Van Gerwen in de finale te kloppen, en vorige week tankte hij nog meer zelfvertrouwen door in de competitie van Andy Hamilton te winnen.

De vraag is of de opmars van de Australiër op tijd komt. Whitlock staat in de League Table op de zevende plaats en heeft echt punten nodig om nog kans te maken op kwalificatie. Met drie punten achterstand op de vierde plek van Taylor is de tweede partij misschien belangrijker dan de eerste voor Whitlock. Toch zal hij willen proberen een puntje te pakken tegen de ontketende Hollander. Dat lukte eerder niet in week negen in Brighton toen Van Gerwen veel te sterk was.

Raymond van Barneveld - James Wade

In hoeverre spookt de wedstrijd van vorige week nog door het hoofd van Van Barneveld, toen hij maar liefst vijf matchdarts onbenut liet tegen The Power? Voor Barney is het te hopen dat hij dit achter zich heeft gelaten en weer fris aan de start staat voor de volgende klus. Want zwaar dat wordt het zeker.

The Machine weet als geen ander het spel van zijn tegenstander te ontregelen. Zaak voor Van Barneveld is om zijn scores te koppelen aan een goed dubbelpercentage. Want als er één speler is die van de zwakheden van zijn tegenstander kan profiteren is het Wade wel. Alleen al in de Premier League speelden beide heren dertien keer tegen elkaar. In de reguliere competitie wonnen beide heren vier keer en was er ook drie keer geen winnaar. Beide heren zijn volop in de running voor een ticket bij de laatste vier, de winnaar van morgenavond kan zijn koffers voor Londen alvast pakken.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 25 april vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.