Maduro definitieve winnaar verkiezingen Venezuela

Nicolas Maduro, de kroonprins van wijlen president Hugo Chavez, is de definitieve winnaar van de zondag in Venezuela gehouden presidentsverkiezingen. De Venezolaanse kiesraad heeft zijn overwinning bevestigd. Maduro haalde slechts 262 duizend stemmen meer dan zijn rechtse rivaal Henrique Capriles.

Capriles had een hertelling geëist en ook een van de vijf leden van de kiesraad, alsmede de Amerikaanse regering en de Organisatie van Amerikaanse staten hadden op een hertelling van de stemmen aangedrongen. De voorzitter van de kiesraad maakte later duidelijk dat daar geen sprake van zou zijn. "De uitslag is onomkeerbaar", aldus Tibisay Lucena.

Volgers van de Venezolaanse politiek verwachten dat de weinig overtuigende overwinning Maduro's statuur zware schade heeft berokkend. Onder zijn medestanders groeit de twijfel of hij wel de juiste man is om Chavez' voortgaande revolutie te leiden, denken zij.

Maandagavond kwam het in de hoofdstad Caracas tot ongeregeldheden. Troepen van de Nationale Garde schoten traangas en plastickogels af om studenten te verspreiden die protesteerden tegen de verkiezingsuitslag. De demonstranten bekogelden de soldaten met stenen.