President Cyprus wil pijn eerlijk verdeeld zien

De Cypriotische president Nikos Anastasiades roept zijn landgenoten op om de pijn van de financiële crisis eerlijk te verdelen. "Iedereen zal offers moeten brengen", zei de president vrijdag bij een bijeenkomst van de ambtenarenvakbond.

Donderdag werd bekend dat het salaris van Anastasiades met een kwart wordt verlaagd. Ook ministers leveren twintig procent van hun loon in. Het land kwam een noodpakket van tien miljard euro overeen met de overige landen in het eurogebied en moet de twee grootste banken van het land drastisch herstructureren.

"De deal die we hebben gesloten is zonder twijfel pijnlijk", hield de president de ambtenaren voor op de tweede dag dat de banken weer open waren. In de ochtend waren bij sommige banken rijen, maar die verdwenen al snel. Rekeninghouders mogen maximaal driehonderd euro per dag opnemen.

Anastasiades benadrukte dat Cyprus gewoon in de eurozone wil blijven. "Ik benadruk dat we niet uit de euro vertrekken. We gaan de toekomst van ons land niet in de waagschaal stellen met gevaarlijke experimenten."


President Cyprus wil pijn eerlijk verdeeld zien (Foto: Novum)