'Grote spaarders Cyprus zo'n veertig procent kwijt'

Mensen die meer dan honderdduizend euro bij de Cypriotische banken Laiki en Bank of Cyprus hebben staan, raken ongeveer veertig procent van hun geld kwijt. Dat heeft de Cypriotische minister van financiën Michalis Sarris dinsdag gezegd tegen de BBC. "Het exacte percentage staat nog niet vast, maar het gaat significant zijn", stelde de minister.

Het was al bekend dat grote spaarders forse bedragen kwijt zouden raken, maar percentages zijn tot nu toe niet genoemd. Onder de spaarders die veel geld kwijtraken, zitten waarschijnlijk veel Russen.

Cyprus kwam in de nacht van zondag op maandag een reddingsplan overeen met de overige landen in de eurozone. Onderdeel van het akkoord is dat grote depositohouders meebetalen aan het herstructureren van de twee grootste banken van het land. Een eerder plan om alle spaarders een vermogensheffing op te leggen, werd vorige week door het Cypriotische parlement verworpen.

Alle bedragen tot honderdduizend euro blijven onaangeroerd. Bedragen daarboven die bij Laiki staan, worden bevroren en overgeheveld naar een 'bad bank'. Bedragen onder de honderdduizend euro worden overgeheveld naar de Bank of Cyprus.

De bedragen hoger dan honderdduizend euro bij Bank of Cyprus worden gebruikt om de kapitaalbuffers van de bank te versterken. De buffer was in september vorig jaar nog 7,6 procent en moet worden verhoogd tot negen procent. Rekeninghouders bij Bank of Cyprus krijgen in ruil voor het inleveren van geld, aandelen terug in de bank.

Cyprus krijgt tien miljard euro aan leningen uit het Europese noodfonds ESM. Mogelijk neemt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een deel van de tien miljard voor zijn rekening. Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stelt dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer voor het eind van volgende maand een besluit van het IMF te verwachten.