'Delftse jihadist omgekomen in Syrië'

Een 20-jarige Marokkaan uit Delft is vorige week in Syrië gesneuveld. Het is de eerste keer dat een Nederlandse jihadstrijder in het land omkomt, schrijft de Volkskrant op basis van bronnen in de Marokkaanse gemeenschap.

De in Rotterdam wonende moeder van de jongen is vrijdag op de hoogte gebracht. De broer van de jongen zou ook in Syrië strijden. Toen hij belde, smeekte zijn moeder hem volgens de krant om terug te keren, maar dat weigerde hij.

Het dreigingsniveau terrorisme werd vorige week verhoogd van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zijn de afgelopen tijd vanuit Nederland zo'n honderd personen naar vooral Syrië vertrokken om zich daar aan te sluiten bij jihadistische strijdgroepen.

Door de strijdervaring die de jihadisten daar opdoen kunnen zij een dreiging voor Nederland vormen als zij 'radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid' terugkeren.

In Syrië wordt gestreden tegen het regime van president Bashar Assad. Inmiddels heeft de Syrische Nationale Coalitie een tegenregering gevormd, maar de premier daarvan, Ghassan Hitto, zei dinsdag te weigeren de dialoog met Assad aan te gaan.