'Vlaanderen volledig autonoom in 2014'

Vlaanderen moet tegen 2014 volledig autonoom zijn. Geen uitspraak van een of andere extremist, maar de uitspraak van één van de prominenten van de grootste partij van Vlaanderen, N-VA. Geert Bourgeois, tevens vice-premier van Vlaanderen en Vlaams Minister van onder meer Binnenlands Bestuur, uitte die wens in een gesprek met De Standaard.

"Alles moet naar Vlaanderen komen: fiscaliteit, werk, sociale zekerheid... Gewoon alles," zo zegt Bourgeois. Hij wil dat Vlaanderen volledig autonoom wordt van Wallonië. De Walen kunnen dan hun eigen deel inrichten zoals ze willen, zelfs als 'socialistische staat op Latijns model'.

Bourgeois wil niet het einde van de zesde staatshervorming afwachten. Tot die zesde staatshervorming werd in 2011 besloten na de formatie die een recordtijd duurde. Het is een pakket van akkoorden dat verschillende kleine en voorzichtige hervormingen behelst.

In plaats daarvan hoopt Bourgeois voldoende stemmen te krijgen om 'incontournable', niet te negeren, te worden. " Dan kunnen de Franstalige partijen niets anders dan met onze conclusies rekening te houden." Hij heeft goede hoop dat dat gaat lukken, aangezien N-VA volgens de peilingen nu al zo'n 40% van de Vlaamse stemmen krijgt.

De overige partijen reageerden zoals verwacht terughoudend en geschokt. De meeste partijen willen eerst de resultaten van de zesde staatshervorming afwachten. Andere partijen, zoals het Waals-christelijke CDH, reageren door de N-VA direct uit te sluiten als onderhandelpartner bij de formatie.

Zoals gewoonlijk is ook Brussel weer inzet van de twist. Zowel de Walen als de Vlamingen weigeren de stad aan de ander te laten. Bourgeois waarschuwt dat 'de Franstaligen Brussel nooit te pakken zullen krijgen'. De voorzitter van de rechtse Waalse partij MR zegt daarentegen: "Wij zullen Brussel nooit loslaten."

De volgende federale verkiezingen in België zullen in juni van 2014 plaatsvinden.