'Niet zomaar ontslag voor 'Hells Angel-ambtenaar'

Ambtenaren die lid zijn van motorclubs die zich bezighouden met criminele activiteiten kunnen niet ontslagen worden puur op basis van hun lidmaatschap. Dat staat in een rapport van de politie en justitie dat in handen is van NRC Handelsblad.

Volgens justitie zijn in Nederland zo'n zevenhonderd mensen lid van outlaw motorclubs als de Hells Angels, Satudarah en kleinere clubs als Rogues, Black Sheep, Demons en Spiders. Justitie, politie, de Belastingdienst en gemeenten proberen motorclubs aan te pakken omdat ze snel groeien. Zo groeiden de Hells Angels de afgelopen jaren van zeven naar zeventien afdelingen en Satudarah van negen naar 24 chapters. In het rapport wordt de balans opgemaakt van de aanpak.

Politie en justitie vermoeden dat achter deze 'consolidatie en machtsopbouw de voorbereidingen schuilgaan voor een mogelijke 'biker war' tussen beide motorclubs in Nederland', zo staat in het rapport. De motorclubs onderhouden volgens de politie nauwe banden met de onderwereld en zijn actief in hennepteelt. Ook zouden ze zich bezighouden met afpersing in de horeca.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich vorige maand achter een voorstel van de VVD en de PvdA om een richtlijn op te stellen waarin staat dat ambtenaren die lid zijn van een bende van 'outlawbikers' uit hun functie worden ontheven. Volgens de Kamer geeft het lidmaatschap van een motorclub die zich 'stelselmatig buiten de grenzen van de wet plaatst' geen blijk van integer gedrag.

Gemeenten, politie en het ministerie van Defensie brengen momenteel in kaart hoeveel medewerkers lid zijn van criminele motorclubs.