Celstraf corrupte Griekse ex-minister

De vroegere Griekse minister van defensie Akis Tsochadzopoulos is maandag tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie. De voormalige socialistische politicus werd schuldig bevonden aan het indienen van valse belastingaangiftes. Hij moet 520 duizend euro boete betalen en op zijn woning met uitzicht op de Akropolis in Athene is beslag gelegd.

Tsochadzopoulos ontkent de beschuldigingen. Hij kan in beroep gaan tegen het vonnis, maar moet voorlopig in de gevangenis blijven. De 73-jarige oud-minister zit sinds vorig jaar in hechtenis en moet later dit jaar nogmaals voor de rechter verschijnen in een andere zaak, waarin hij wordt beschuldigd van corruptie en witwassen in verband met een duikbotencontract. Ook zijn vrouw en dochter zitten vast op verdenking van witwassen.

De Griekse gerechtelijke autoriteiten hebben sinds Griekenland door een financiële crisis werd getroffen meer ruimte gekregen om corruptiezaken te onderzoeken. Vorige week kreeg de vroegere burgemeester van Thessaloniki, de tweede stad van het land, levenslang wegens verduistering van zeventien miljoen euro.

Tsochadzopoulos was van 1996 tot 2001 minister van defensie en van 2001 tot 2004 minister van ontwikkeling. Hij is een prominent lid van de Pasok. De socialistische partij domineerde tientallen jaren de Griekse politiek, maar haar steun is door de financiële crisis gekelderd. De Pasok is nu minderheidspartner in een door conservatieven geleide coalitie.