'SNS bood zwijggeld in fraudezaak'

SNS Reaal heeft vorig jaar een medewerker die vermoedens had van malversaties bij de bank en verzekeraar meerdere malen zwijggeld aangeboden. Het bedrag liep in korte tijd op van 180 duizend euro naar ruim drie ton. Dat zegt de medewerker, Hetty van de Laar, maandag in het Financieele Dagblad. De krant beschikt over documenten en mails die haar uitspraken ondersteunen.

Van de Laar verzorgde voor SNS, als directrice van het ingehuurde bedrijf Effix, de inrichting, reorganisatie en verkoop van SNS-vastgoed. Volgens haar probeerden drie advocaten namens de bank te onderhandelen over een zwijgregeling toen ze ontdekte dat er veel zaken niet klopten. Behalve dat ze haar mond moest houden, eisten zij ook dat Van de Laar drie bij naam genoemde SNS-medewerkers en hun privébv's juridisch volledig moest vrijwaren. Onder hen is voormalig interim-topman Buck G., die sinds vorige maand vastzit.

De vrouw zegt in de krant dat ze weigerde het geld aan te nemen. "Uit principe, maar ook uit verontwaardiging omdat de bank verlangde dat ik nooit meer iets over die drie bankiers mocht zeggen." In een reactie op haar weigeren, betaalde SNS haar loon niet uit. "Dat is pas chantage."

SNS Reaal deed vorige maand aangifte tegen G. vanwege mogelijke belangenverstrengeling. De voormalige topman van Property Finance werd op 12 februari samen met een vrouw die bij de vastgoedtak werkte, opgepakt door opsporingsdienst FIOD. G. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van omkoping, oplichting en witwassen bij de vastgoedtak van SNS.

SNS Reaal werd vorige maand genationaliseerd, onder meer omdat de verliezen bij de vastgoedtak te groot waren geworden.


'SNS bood drie ton zwijggeld in fraudezaak' (Foto: Novum)