Schwarzenegger ziet zich als Romeinse veldheer

Arnold Schwarzenegger vergelijkt zichzelf met de Romeinse veldheer Cincinnatus. "Hij was boer, zette zich in voor het volk en ging daarna zijn velden weer ploegen. Zo voelt het voor mij ook om terug te keren naar Hollywood", zei de voormalige gouverneur van Californië tijdens een promotie van zijn nieuwe film The Last Stand.

"Mijn idee was altijd dat ik uit de showbizz zou stappen om me zeven jaar in te zetten voor het volk en dan weer zou terugkeren", legt de inmiddels 65-jarige Oostenrijkse Eik uit tegenover het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Overigens blijft Schwarzenegger, die van oktober 2003 tot januari 2011 Republikeins gouverneur was, zich ook nu nog inzetten voor de publieke zaak. Daarvoor heeft hij het Schwarzenegger Institute for State and Global Policies in het leven geroepen aan de University of Southern California.

Het instituut richt zich op het overstijgen van het partijbelang, waardoor Democraten en Republikeinen de publieke zaak gezamenlijk beter zouden kunnen dienen. Schwarzenegger heeft als gouverneur zelf ook altijd geprobeerd boven de partijen te staan. Eerder deze week liet de acteur via een vragensessie op internet al weten waar zijn voorkeur ligt. "Mijn gouverneurschap was de meest uitdagende baan, maar ik heb me het meest vermaakt met films maken", schreef hij.

In The Last Stand speelt Arnold de bijna gepensioneerde politieagent Ray Owens, die al jaren bij een antidrugseenheid in Los Angeles werkt. Hij wil zijn laatste werkzame dagen slijten als sheriff van een rustig dorpje aan de Mexicaanse grens. Wanneer een levensgevaarlijke Mexicaanse drugsbaron ontsnapt die met zijn halve kartel en een lading drugs de grens over wil steken, staan uiteraard alleen Owens en zijn handjevol hulpsheriffs hem in de weg. De film draait vanaf 7 februari in de bioscoop.