Ai Weiwei in jury filmfestival Rotterdam

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei zit in de jury van de competitie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De beroemde dissident zal vanuit zijn huis in Beijing deelnemen aan de jury, maakt het IFFR dinsdag bekend.

De 55-jarige Weiwei stelt met zijn kunst misstanden in de Chinese samenleving ter discussie en wordt door de Chinese autoriteiten gezien als dwarsligger. Formeel wordt hij verdacht van belastingontduiking.

Naast Weiwei bestaat de jury van het IFFR uit de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse regisseur Kees Hin en de Spanjaard José Luis Cienfuegos, artistiek directeur van het Seville European Film Festival.

In totaal maken zestien films in Rotterdam kans op een Tiger Award, waarvan er in totaal drie worden uitgereikt. Twee Nederlandse drama?s maken dit jaar kans: Silent Ones van Ricky Rijneke en De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel.

Het International Film Festival Rotterdam wordt van 23 januari tot 3 februari gehouden. Op 1 februari worden de Tiger Awards uitgedeeld.


Ai Weiwei in jury filmfestival Rotterdam (Foto: Novum)