Oorspuiten dokter zorgen voor oorontsteking

Het laten uitspuiten van de oren bij de dokter kan een oorontsteking opleveren. De gebruikte oorspuiten worden geregeld niet goed schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van een groep huisartsen die daarover schrijven in het januarinummer van het wetenschappelijke vakblad Huisarts en Wetenschap.

Een oplettende huisarts merkte op dat sommige patiënten die hun oren lieten uitspuiten na een paar weken terugkwamen met een oorontsteking. Dat besloot de dokter verder te onderzoeken.

In zeventien huisartsenpraktijken in de regio Zwolle, op de huisartsenpraktijk in Zwolle en op de KNO-afdeling van de Isala Klinieken in Zwolle werden monsters genomen van spuiten. Uit het lab bleek het vermoeden van de arts te kloppen: een aantal oorspuiten was besmet met de bacterie die oorontsteking veroorzaakt. Diezelfde bacterie werd ook gevonden in de oorkweken van een aantal patiënten.

Volgens de onderzoekers zijn dit soort infecties eenvoudig te voorkomen. Samen met de afdeling hygiëne en infectiepreventie van de Isala Klinieken zijn inmiddels aanbevelingen opgesteld voor huisartsenpraktijken.