Sea Shepherd: 'Steun bultrug!'

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee had nog niet afgemaakt moeten worden. Er waren nog voldoende mogelijkheden om het dier te redden. Dat stelt dierenactiviste Lenie 't Hart zaterdag. Ook PvdD-leider Marianne Thieme begrijpt niet dat het dier een slaapmiddel moest krijgen.

't Hart wilde vrijdag nog een uiterste poging doen om de bultrug te redden maar moest van afstand machteloos toekijken hoe dierenartsen het beest een spuitje gaven. Volgens haar was het dier nog heel actief en lag het in een positie waarin ze hem vrijwel zeker kon helpen.

Vrijwilligers van de zeehondencrèche, die ervaring hebben met het redden van gestrande walvissen, dolfijnen en bruinvissen, wilden zand onder het lichaam van de bultrug blazen. Naar eigen zeggen hadden ze hem binnen twee uur kunnen redden.

't Hart mocht echter niet in de buurt van de bultrug komen. "Ik kan écht niet begrijpen waarom dit dier zelfs door de dierenartsen niet een laatste kans is gegund. Dit is niet een zorgvuldige invulling van de zorgplicht ten opzichte van een beschermd dier", zegt ze in een verklaring op de website van de crèche.

Volgens Thieme is er nooit overleg geweest tussen de redders van de zeehondencrèche en de dierenartsen. "Zonder overleg richtten ze daar een bloederig tafereel aan", zei ze zaterdagochtend op Radio 1. Volgens Thieme was niet eens duidelijk hoe de bultrug er aan toe was en werd de poging van 't Hart doelbewust gedwarsboomd.

Update 14.10 uur
De gestrande bultrug is nog niet overleden, want de walvis ademt nog steeds. "Op dit moment is het beest heel rustig. Het is nu laag tij. Zodra het water weer op komt komt er weer meer leven in", aldus Rutgert Oosterhuis van sportvisboot Het Sop tegen het Leidsch Dagblad. De eerste euthanasiepoging heeft dus schijnbaar niet gewerkt, maar het is onduidelijk of er een tweede zal worden ondernomen.

Update 16.43 uur
Sea Shepherd roept mensen via Twitter op om naar Den Helder te komen om de bultrug te steunen. "Johannes heeft onze hulp nodig. Kom met vele naar Den Helder", schrijven de activisten. Geert Vons, hoofd van Sea Shepherd Nederland, zegt tegen de NOS dat er geprotesteerd moet worden tegen de gang van zaken rond de redding en de tegenstrijdige berichtgeving rondom de euthanasie van het dier. Hij noemt het handelen hieromtrent onprofessioneel. "De enige manier om een walvis te euthanaseren is met explosieven", stelt Vons.