Bultrug na dood naar natuurmuseum Naturalis

De gestrande bultrug in de Waddenzee wordt na zijn dood ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Naturalis Biodiversity Center in Leiden ontfermt zich over het dier wanneer het overlijdt. Dat meldt een woordvoerder van Ecomare vrijdag.

Het natuurmuseum gaat de walvis na zijn dood ruimen en onderzoeken of er iets aan de gezondheid van het dier mankeerde. Mogelijk wordt het skelet daarna tentoongesteld.

De bultrug was vrijdagochtend nog in leven, maar voor hoelang kon de zegsvrouw niet zeggen. De gemeente Texel heeft een noodverordening voor het gebied afgegeven, zodat de walvis in rust kan sterven.

Vrijdagochtend besloot de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in overleg met Ecomare geen reddingspoging meer te ondernemen, omdat de omstandigheden slecht zijn. "Het is te ondiep en er is weinig water door de oostelijke wind. Dat maakt het moeilijk de walvis los te trekken", liet een woordvoerder van de KNRM eerder weten. Ook kunnen geen zwaardere middelen worden ingezet omdat het dier op een moeilijk bereikbare plek ligt.

Donderdag werd nog wel tot tweemaal toe geprobeerd de ruim twaalf meter lange walvis die woensdag bij een zandplaat in de Waddenzee strandde, te redden. Ook de uiterste poging, waarbij 25 vrijwilligers, een helikopter en vier boten werden ingezet, mocht niet baten. "Ik heb staan janken bij die walvis, gewoon omdat hij ook lag te huilen", aldus Ecomare-medewerker Salko de Wolf.