Nieuwe reddingspoging gestrande walvis bij Texel

Ecomare gaat donderdagmiddag bij hoogwater een nieuwe poging doen om de gestrande walvis bij Texel te redden. Het dier ligt op een zandplaat in de Waddenzee. Hoe de bultrug er precies aan toe is kan een woordvoerder van het natuurcentrum niets zeggen, al leeft het dier volgens hem nog wel.

"We hebben hem precies zo aangetroffen als we hem gisteravond achtergelaten hebben", aldus de woordvoerder tegen Radio 1. De ruim twaalf meter lange bultrug zwaaide nog met zijn staart, maar reddingswerkers moeten wel vaart maken, zegt hij. "Hoe sneller we hem loskrijgen hoe beter. Er hangt veel van zijn conditie af."

Reddingswerkers proberen een net om de walvis te trekken en hem dan met hoogwater met kabels naar dieper water te slepen. "Zonder hulp komt hij niet meer weg", aldus de zegsman. Volgens hem ligt de bultrug gunstig omdat het na de zandbank vrij snel dieper wordt.

Waarom de bultrug zich vast heeft gezwommen, is nog onduidelijk. Mogelijk is het dier ziek of is hij gestrand uit angst of is hij gedesoriënteerd. Ecomare sluit niet uit dat de walvis na de mogelijke redding opnieuw aanspoelt of alsnog doodgaat.

Naast Ecomare zijn bij de reddingsactie onder meer de KNRM en de marine betrokken.