Geen nieuwe reddingspoging voor bultrug

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee wordt niet meer gered. Dat zei een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vrijdagochtend op Radio 1.

De walvis werd donderdagmiddag ook al opgegeven, maar later werd toch nog een ultieme poging gedaan om het beest te redden. Met een net werd geprobeerd om de bultrug naar dieper water te slepen, maar dat mislukte. Het net schoot los en voor een nieuwe poging was geen tijd meer. Ook was de brandstof van de helikopter die voor licht zorgde op.

De uiterste poging was het gevolg van een onverwachte opleving van de walvis. In totaal waren zo'n 25 vrijwilligers uren in touw om de bultrug los te krijgen. Ze kregen naast de helikopter hulp van vier boten.

De reddingswerkers werkten aan een plan om vrijdagochtend een nieuwe poging te ondernemen maar volgens de KNRM is alles geprobeerd met het materiaal dat beschikbaar is en wordt het steeds moeilijker om de bultrug nog te redden. In overleg met natuurcentrum Ecomare is besloten om de bultrug op te geven.

"De omstandigheden zijn slecht. Het is te ondiep en er is straks nog minder water door de oostelijke wind. Dat maakt het nog moeilijker om de walvis los te trekken", aldus de woordvoerder. Bovendien is het dier te zwaar en kunnen er geen zwaardere middelen worden ingezet.

Of de bultrug vrijdagochtend nog in leven is, durft de woordvoerder niet te zeggen. Hij wordt nu met rust gelaten zodat hij kan sterven. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Het dier wordt mogelijk weggehaald.