Geen referendum over toekomst EU

Er komt geen referendum over de toekomstplannen van de EU. De Tweede Kamer stemde woensdagmiddag een SP-motie die hiertoe opriep, weg. Behalve de SP, stemden alleen de PVV en Partij voor de Dieren voor.

Tijdens het debat over de voorstellen van EU-voorzitter Herman Van Rompuy dat eerder op de dag werd gehouden, pleitten deze drie partijen voor het uitschrijven van een volksraadpleging. Zij vinden de plannen van Van Rompuy zo ingrijpend dat een referendum gerechtvaardigd is.

In de plannen van Van Rompuy wordt onder meer gesproken over contracten die afzonderlijke lidstaten moeten afsluiten met de EU over begrotingsdiscipline. Ook wil hij een aparte begroting voor de eurozone. Deze week worden de voorstellen besproken tijdens een eurotop.

De SP noemde deze voorstellen een 'regelrechte coup van federalisten die dromen van de Verenigde Staten van Europa'. De PVV sprak van een 'regelrechte aanslag op de Nederlandse soevereiniteit'.

Premier Mark Rutte (VVD) verklaarde tijdens het debat al dat hij tegenstander is van het organiseren van een referendum. Hij sprak ook tegen dat met de contracten soevereiniteit wordt overgedragen. Het is eerder 'het opnieuw verpakken van bestaande procedures', aldus de premier.