VVD'ers congresseren

De leden van de VVD komen zaterdag in Den Bosch bijeen voor een congres. Het gaat om het eerste congres sinds de liberalen vorige maand in zee gingen met de PvdA. Leden kunnen stoom afblazen over het regeerakkoord, dat inmiddels werd aangepast op het terrein van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Nog voor de ministers van het tweede kabinet van VVD-leider Mark Rutte werd beëdigd, stak een storm van protest op over de plannen voor de zorgpremie, waaraan veel mensen flink meer kwijt zouden zijn. De VVD hield aanvankelijk echter voet bij stuk. Later moest de liberale partij toch terugkeren naar de onderhandelingstafel en werd het regeerakkoord opengebroken.

Ook al is deze storm gaan liggen, de nivellering die in het regeerakkoord is afgesproken ligt ongemakkelijk binnen de VVD. De liberalen zijn traditioneel tegen het verkleinen van de inkomensverschillen. De sociaaldemocraten van de PvdA wisten dit echter toch binnen te slepen in de onderhandelingen.

Het hoofdbestuur van de VVD besloot dat de JOVD op het congres geen spreektijd krijgen. Ook de vijf minuten die Rutte, zelf oud-voorzitter van de jongerenpartij, de JOVD aanbood van zijn eigen spreektijd, werden van hogerhand afgeschoten. De jongeren proberen op het congres alsnog aan het woord te komen.

Rutte kan overigens gewoon aanwezig zijn bij het congres van zijn partij. In Brussel was erop gezinspeeld dat de top van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie tot in het weekeinde kon duren om een akkoord over de meerjarenbegroting mogelijk te maken. De regeringsleiders gingen vrijdag zonder akkoord op zak naar huis.