SP onder vuur om Meijdam-motie

De SP heeft donderdag forse kritiek gekregen vanwege een motie waarin werd opgeroepen tot het vertrek van Henry Meijdam (VVD) als voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Volgens de SGP spelen de socialisten hiermee op de man. "Ik keur dat ten zeerste af."

"U richt zich specifiek tegen deze persoon", zei Roelof Bisschop (SGP) die bezwaar aantekende tegen de gang van zaken. De manier van optreden van de SP 'raakt iedereen die dienstbaar is in het openbaar bestuur'. "Ik vind dat een fundamentele aantasting van de integriteit en de Kamer onwaardig om op deze manier een uitspraak te doen."

Ook Ton Elias (VVD) hekelde het optreden van Henk van Gerven (SP). Volgens de VVD'er zet de SP Meijdam ten onrechte weg als iemand aan wie de schijn van belangenverstrengeling kleeft. "Uw conclusie is niet gerechtvaardigd." Tijdens het debat sprak ook minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) haar vertrouwen uit in Meijdam.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) riep de Kamerleden op om tijdens een openbaar debat nooit personen te bespreken die niet aanwezig zijn om zich te kunnen verdedigen.

Van Gerven vindt dat Meijdam moet vertrekken vanwege een onderzoeksrapport over de bestuurscultuur in de provincie Noord-Holland. De oud-gedeputeerde en VVD-prominent werd daarbij omschreven als iemand 'die vele petten tegelijk op had en deze makkelijk van plek liet wisselen'.

Volgens Schultz pleit het rapport hem echter vrij van belangenverstrengeling. Bovendien heeft zij maatregelen getroffen die een transparant optreden in de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur moet garanderen.