FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 november 2012

Meer overvallen op senioren en supers

Het aantal overvallen mag sinds 2009 met 30 procent zijn gedaald naar zo'n 2000 tot nu toe in dit jaar, maar de overvallen op ouderen in hun eigen huis en die op supermarkten nemen juist in aantal toe. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Het aantal woningovervallen op senioren is de afgelopen 10 maanden gestegen van 128 naar 152, het aantal overvallen op supermarkten ging van 126 naar 150. Opstelten is niet van plan het erbij te laten zitten. Zijn inzet tegen onder meer overvallen op juweliers en waardetransporten is beduidend succesvoller, vertelde hij.

Opstelten wees in het programma overigens een gerucht van de hand dat hij nog maar 2 jaar aanblijft, om plaats te maken voor staatssecretaris Fred Teeven. Hij gaat voor de 'volle mep'.

Marathonzege Bob de Vries in Tilburg

Bob de Vries heeft in Tilburg zijn tweede marathonzege op rij geboekt. De BAM-rijder klopte in een sprint medevluchters Crispijn Ariëns en Joost Vink. Ariëns is dankzij zijn tweede plaats de nieuwe leider in het klassement.

"Het gaat erg lekker en dan komen op de een of andere manier de overwinningen vanzelf”, aldus De Vries, voor wie de NK Afstanden eerder uitliepen op een teleurstelling. Door een rugblessre mistte hij plaatsing voor de World Cups. "Gelukkig gaat het nu beter en natuurlijk was ik graag in deze vorm in Rusland gestart. Maar dat is niet zo, en deze overwinningen doen me absoluut goed."

Uitslag Willem II - Heracles Almelo

Om 20.45 begon het duel tussen Willem II en Heracles Almelo. Doordat Peters in de slotminuut de 2-2 binnen schoot moeten beide clubs het doen met een punt. Hieronder kun je de statistieken van deze wedstrijden lezen.

Willem II

2 - 2

Heracles Almelo

 77' Vossebelt
 90' Peters
   34' Armenteros 
 62' Armenteros 
 
 Gele kaart: Peters, Vossebelt, (Willem II), Dorda, Bruns, Armenteros, Quansah, Vejinovic, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Koenders (90+3) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Koning Willem II stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
v. Buuren
Haastrup
Peters
M. Piqué
Vossebelt
H. Mulder
Haemhouts (Ippel/46)
Misidjan
Joachim (Höcher/58)
Lumu (Podevijn/68)
  Pasveer
Rienstra
Vejinovic
Dorda
Bruns
Quansah
Overtoom
Duarte (Koenders/83)
Castillion (Gouriye/72)
Armenteros
Pedro (Everton/ 61)

[Upd] 'Moslimflat': Kamervragen PVV

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal aangepast aan de woonwensen van moslims. Dat schrijft Het Parool zaterdag. De VVD en het CDA in de hoofdstad hebben kritiek op de stap.

De bewoners van het wooncomplex waren voor 85 procent moslim. Bij de grootscheepse renovatie is rekening gehouden met hun wensen. Zo zijn er in de badkamer extra wateraansluitingen voor ritueel reinigen, en zijn tussen de woonkamer en de keuken schuifdeuren geplaatst om het mannen- en het vrouwendomein te scheiden.

Gemeenteraadsleden Daniel van der Ree (VVD) en Marijke Shahsavari (CDA) vinden dat het initiatief van Eigen Haard de integratie niet ten goede komt. Ook de door de krant geraadpleegde integratiedeskundige Han Entzinger is kritisch. Het aanpassen van woningen zou geen corporatietaak zijn. Ook waarschuwt hij voor concentraties van moslims.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karubulut is het geen oplossing om moslims apart te laten wonen. "Apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie", twittert ze. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is wel positief. "Goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning", vindt hij.

Update: 22.34 uur
Geert Wilders heeft Kamervragen over de flat gesteld, meldt Het Parool. "Totale idiotie: moslimhalalwoningen in A'dam. Wie dat wil kan beter naar Saudi-Arabie vertrekken", schrijft de PVV-leider op Twitter. Ook op de website van de partij wordt ongenoegen geuit. Volgens de partij moeten ouderen soms jarenlang wachten op bijvoorbeeld een badkameraanpassing, maar 'voor de islam buigt men direct'. Ook de 'middeleeuwse' gescheiden ruimte voor mannen en vrouwen worden door de PVV verfoeid.

Waterpolosters Het Ravijn door in Europa

De waterpolosters van Het Ravijn hebben ondanks een nederlaag de volgende ronde van de Champions Cup bereikt. De Russische kampioen Kinef Kirisji was met 6-11 duidelijk te sterk.

Na de  eerste twee periodes was de achtserstand voor de ploeg uit Nijverdal slechts 1 doelpunt, 4-5. In de derde periode liepen de Russinnen echter uit tot 4-8 en was de wedstrijd gespeeld. Lieke Klaassen was de trefzekerste speelster van Het Ravijn. Ze gooide viermaal raak. Ondanks de nederlaag is de ploeg echter zeker van een plek bij de eerste vier in de poule en daarmee een vervolg in het toernooi. 

Wiet gevonden onder lading speelgoed

Onder een kleine lading speelgoed is zaterdag in de Rotterdamse haven meer dan dertig kilo aan henneptoppen gevonden. De wiet zat in een pallet, die agenten op de Shannonweg in Rotterdam onderschepten. De pallet was onderweg naar Engeland.

Een medewerker van een bedrijf in de haven had rond 19.00 uur de hulp ingeroepen van de politie, omdat hij de afgeleverde lading niet vertrouwde. De hele lading is in beslag genomen.

Uitslagen Eredivisie (24/11/2012)

Vanavond begonnen er om 19.45 uur twee wedstrijden in de Eredivisie. RKC Waalwijk nam het in eigen huis op tegen FC Groningen, terwijl sc Heerenveen op bezoek ging bij VVV-Venlo. Hieronder kun je de statistieken van deze wedstrijden lezen.

RKC Waalwijk

1 - 1

FC Groningen

 79' v. Peppen    43' Kirm 
 
 Gele kaart: Braber, Duits (RKC Waalwijk), Kirm, Kieftenbeld (FC Groningen)
 Rode kaart: De Leeuw (83) (FC Groningen)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Martina
v.Peppen
Duits (Lieder/77)
Najah
Braber
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari (Sneijder/72)
  Luciano
Kappelhof
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld
v.Moorsel (Bos/80)
Sparv
Kirm
De Leeuw
Schet (Bacuna/10

VVV-Venlo

1 - 1

sc Heerenveen

 56' Linssen    61' Finnbogason 
 
 Gele kaart: , Kums, Raitala, Marecek, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Maguire (Wildschut/46)
Radosavljevic
v.Haaren
Türk
Linssen
Cullen (Nwofor/80)
  Vandenbussche
Zuiverloon
Gouweleeuw
Zomer (Raitala/ 52)
Kum
Marecek
Djuricic
Kums
De Ridder (Tannane/88)
Finnbogason
v.La Parra (Pappa/61)

[Premier League] Arsenal doelpuntloos gelijk tegen Villa

Arsenal is zaterdag tegen puntverlies aangelopen in de Premier League. De ploeg van coach Arsène Wenger kwam bij het laag geklasseerde Aston Villa niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Door de puntendeling blijft Arsenal steken op de zesde plek. Aston Villa verruilt de zeventiende voor de zestiende plaats.

Ron Vlaar moest bij de thuisploeg na 51 minuten naar de kant. Ook de voormalige Eredivisiespelers Karim el Ahmadi en Brett Holman kwamen in actie voor de Villans.

Laat een snor staan tegen kanker!

Nee, FOK! gaat niet de hipstertoer op. Eén maand per jaar een snor laten groeien helpt net zo goed tegen prostaatkanker als bidden, dus over Movember zullen we het niet hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat het laten groeien van een snor wel degelijk helpt tegen huidkanker.

Bij het lezen van het type kanker zullen velen al een aha-erlebnis gehad hebben, maar voor de rest zullen we het even verklaren: een belangrijke oorzaak van huidkanker zijn zonnestralen. Door een laag haar op je gezicht te laten groeien, verminder je de mate waarin je huid blootstaat aan de kankerverwekkende stralen.

Met een beetje gezond verstand had men dit al kunnen bedenken, maar onze moderne sceptische maatschappij vraagt nou eenmaal wetenschappelijk bewijs voor iedere bewering. Dat is er nu dankzij een team van de University of Southern Queensland in Australië.

Zij gebruikten dosimetriek, een methode om de hoeveelheid straling te meten die iets (in dit geval de huid) opneemt. Daarmee kwamen zij tot de ontdekking dat een portie gezichtsbeharing de blootstelling aan schadelijke stralen met een derde kan doen verminderen. Des te dikker de beharing, Des te groter het effect.

Dus, mannen, de volgende keer dat je een baard wilt laten staan en je vrouw of vriendin begint weer te zeuren over prikkende wangen en holbewonerlooks, sla haar met deze feiten om de oren: niet alleen neemt je mannelijkheid er enorm door toe, de kans dat je ziek wordt neemt ook nog eens af.

SPF: Oneindig (Foto: Wen-Yan King)SPF: Oneindig (foto: Wen-Yan King)

Zestig mensen geëvacueerd bij brand in Amsterdam

Ongeveer zestig mensen zijn zaterdagavond geëvacueerd vanwege een brand in een restaurant in het centrum van Amsterdam. Het gaat om ongeveer dertig bezoekers van het restaurant, zes personeelsleden en twintig tot 25 bewoners van omliggende woningen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand bij Café George aan de Leidsegracht brak omstreeks 19.30 uur uit. Omdat het vuur vermoedelijk via het afzuigsysteem in het plafond van het restaurant terecht is gekomen en daar is gaan smeulen, moet het plafond worden gesloopt om de brandhaard te vinden.

Vanwege de fikse rookontwikkeling werden omliggende woningen ontruimd. Alle geëvacueerde mensen hebben aangegeven zelf elders onderdak te vinden.

Hoelang de brandweer nog nodig heeft om de brand geblust te krijgen, is nog onduidelijk. "Vermoedelijk duurt het nog wel even." Vooralsnog kan niemand terug naar de geëvacueerde panden.

Maldonado krijgt gridstraf opgelegd

Pastor Maldonado heeft voor de Grand Prix van Brazilië een gridstraf van tien plaatsen opgelegd gekregen. Aanleiding hiervoor is dat de Williams-coureur zijn derde waarschuwing van het seizoen opgelegd heeft gekregen, iets wat hem straf oplevert. Hij zal hierdoor morgen als zestiende gaan starten.

Maldonado miste in het tweede deel van de kwalificatie een weging en Williams greep niet op tijd in om de auto alsnog aan de FIA aan te bieden voor een weegmoment. De FIA pikt tijdens de trainingen of kwalificatie af en toe een bolide eruit om deze te laten wegen. Hiervoor springt in de pits een licht op rood, waarna een coureur de auto meteen richting weegbrug moet sturen. Maldonado gaf hier geen gehoor aan.

Hetzelfde overkwam vorige week Mark Webber in de Verenigde Staten, maar toen bracht Red Bull de bolide alsnog naar de keuring, waardoor de Australiër er zonder straf vanaf kwam. Voor Maldonado gold dit vandaag niet. De Venezolaan trainde op Interlagos naar een zesde positie, maar ziet deze door de gridstraf veranderen in een veel minder gunstige zestiende plaats.

Argos-teambaas Spekenbrink wil dopingzondaars weren

Argos Shimano-teamdirecteur Iwan Spekenbrink wil dopingzondaars voortaan weren uit het wielerpeloton. Na een overtreding moet een renner niet meer terug kunnen keren, zegt Spekenbrink zaterdag tegen RTL Nieuws. Hij hoopt dat andere teams het beleid van de Nederlandse formatie om geen ex-dopinggebruikers vast te leggen overnemen.

"Als we geloofwaardigheid bij het grote publiek en bij de sponsors terug willen winnen, zouden we die jongens wielersportbreed gewoon geen kans meer moeten geven. Het is ook een heel duidelijk signaal naar sporters, dit is de consequentie", stelt Spekenbrink, die daarnaast vindt dat het licentiesysteem moet worden aangepast.

Volgende week komen wielerbond KNWU, de Dopingautoriteit en de drie Nederlandse profteams bijeen voor overleg. Vacansoleil en de voormalige Rabobank-ploeg zien wel iets in de plannen van Spekenbrink, zo laten ze weten in een reactie.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - FC Utrecht

Vanavond om 18.45 uur begon de competitiewedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht. Hieronder vind je, naast de uitslag van dit duel, ook alle bijbehorende karakteristieken.


De spelers van N.E.C. Nijmegen vieren de 2-0 van Platje (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

FC Utrecht

 16' ten Voorde
 39' Platje
   
 
 Gele kaart: Will (N.E.C. Nijmegen), Kali, Wuytens, van der Hoorn (FC Utrecht)
 Rode kaart: Bulthuis (79/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.350
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
van Eijden
Breuer
van de Velden
Stutter (Wattamaleo/78)
Rieks (Tutuarima/86)
Foor
George
Platje
ten Voorde
  Ruiter
van der Maarel
van der Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota (Schepers/76)
Kali
Asare
Oar
Mulenga
Gerndt (de Kogel/46)

Van der Ham voorzitter Humanistisch Verbond

Oud-Tweede Kamerlid Boris van der Ham is de nieuwe voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hij werd zaterdag gekozen tijdens een ledenvergadering in Amersfoort en volgt Rein Zunderdorp op, die de organisatie 7 jaar heeft geleid. Dat meldde het verbond zaterdag.

Het Humanistisch Verbond verenigt mensen die niet religieus gebonden zijn. Het zet zich in voor waarden als zelfbeschikking, gelijke behandeling en verdraagzaamheid.

Boris van der Ham (foto: Sophie Knijff, bron: Wikimedia)De 39-jarige Van der Ham zat 10 jaar lang namens D66 in de Tweede Kamer. Hij zette zich onder meer in voor beter onderwijs en de vrijheid van meningsuiting. Hij keerde na de verkiezingen van september niet terug als Kamerlid.

De nieuwe voorzitter hoopt meer mensen aan zijn organisatie te kunnen binden. "Het humanisme is in potentie de grootste levensbeschouwelijke stroming van Nederland, en verbindt onder meer atheïsten, agnosten en vrijzinnigen", zei hij zaterdag. "Onze tijd vraagt om een krachtige en verdiepende humanistische stem. Die stem kan nog krachtiger worden als nog meer mensen lid worden."

Hoofdredacteur treedt af om foto's Middleton

Hoofdredacteur Michael O'Kane van de Ierse sensatiekrant Daily Star heeft zaterdag zijn ontslag ingediend. Hij stond al op non-actief, nadat zijn krant op 15 september een van de media was geweest die foto's van een topless Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William, hadden gepubliceerd.

Independent News & Media, uitgever van het blad, laat in een verklaring weten dat na de publicatie van de foto's een conflict is ontstaan met de aandeelhouders van het concern. Daarop heeft O'Kane besloten met onmiddellijke ingang af te treden. Hij was 10 jaar aan de krant verbonden.

De foto's verschenen het eerst in het Franse blad Closer. Ze waren genomen tijdens de vakantie van prins William en zijn vrouw in een afgelegen kasteel in Zuid-Frankrijk.

Egyptische rechtersbond roept op tot staking

De organisatie die de rechters in Egypte vertegenwoordigt, heeft de rechters en officieren van justitie zaterdag opgeroepen onmiddellijk in staking te gaan. De actie is een protest tegen het decreet van president Mohammed Mursi donderdag. Het staatshoofd bepaalde dat rechters zijn besluiten niet meer kunnen aanvechten en ontsloeg de belangrijkste openbaar aanklager, Abdel Maguid Mahmoud, met wie hij in de clinch lag.

De rechtersorganisatie roept de president op zijn decreet in te trekken en het ontslag van Mahmoud in te trekken.

Egyptische rechtersbond roept op tot staking
Egyptische rechtersbond roept op tot staking (Foto: ANP)

Bouterse: Europa mag niet verdelen en heersen

President van Suriname Desi Bouterse vindt dat de zogenoemde ACP-landen eventuele verdeel- en heerstactieken vanuit Europa het beste kunnen tegengaan met solidariteit. Hij maakt zich niet druk om landen in Europa en Europarlementariërs die een andere 'sfeer' willen creëren over de vergadering van de landen, heeft hij volgens de Surinaamse website Starnieuws gezegd tijdens de vergadering.

De ACP-landen zijn landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. De 79 landen zijn ex-koloniën van Europa. De samenwerking tussen deze landen vormt een belangrijk aspect van het ontwikkelingsbeleid van de Europese Unie.

Bouterse wil een meer onafhankelijke positie afdwingen van de Europese Unie. Hij zei dat het ACP-blok op een kruispunt staat. Het voortbestaan ervan zou 'makkelijk in gevaar' kunnen komen.

De Surinaamse president stelde dat het belangrijk is dat de 79 ACP-landen, hoewel ze verschillende stromingen aanhangen, zich niet laten 'defragmenteren' en een sterk front vormen. Uiteindelijk kan de ACP niet anders dan een blok vormen om meer ontwikkelingsmogelijkheden te hebben, denkt Bouterse. Hij wil onder meer een ACP-bank oprichten.

Miljoen voor werkende homeopathie

Goed nieuws voor de mensen die geloven in de werking van homeopathische middelen. De Amerikaan James Randi heeft begin 2011 al een een prijsvraag uitgeschreven waarmee iedereen die denkt te kunnen bewijzen dat homeopathie een kern van waarheid bevat, in een klap miljonair kan worden. De scepticus heeft een miljoen dollar uitgeloofd voor het eerste wetenschappelijke bewijs voor de werking van homeopathie. Er is geen tijdslimiet verbonden aan de prijsvraag en tot vandaag de dag heeft nog niemand voor elkaar gekregen om met dergelijk bewijs op de proppen te komen.

De kans dat de website de prijs daadwerkelijk moet uitkeren is nihil. Homeopathische middelen bevatten geen werkzame stoffen, dus van enig effect is, op een placebo-effect na, sowieso geen sprake.

Homeopathie is gebaseerd op het idee dat elke ziekte of kwaal veroorzaakt wordt door een verstoring van de levensenergie. Die verstoring zou hersteld kunnen worden door een extreme verdunning toe te dienen van een stof die dezelfde verschijnselen veroorzaakt. Die verdunning is zo extreem, dat het molecuul van de verdunde stof niet meer voorkomt in de oplossing.  Dit molecuul zou zijn eigenschappen dan al hebben overgedragen aan 'het geheugen' van de verdunningsvloeistof.    

Gouden Piramide voor duurzaam gebouw

Het Nederlands Instituut voor Ecologie heeft zaterdag de Gouden Piramide gewonnen voor inspirerend opdrachtgeverschap. De rijksprijs, die bestaat uit een trofee en een bedrag van vijftigduizend euro, kan zowel voor architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur als ruimtelijke ordening worden uitgereikt.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) reikte de prijs zaterdagavond uit. De winnaar had voor een nieuw gebouw gezien de aard van de eigen organisatie de hoogst denkbare eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Claus en Kaan Architecten gingen uiteindelijk met deze opdracht aan de haal.

Het bouwvolume van het gebouw is onder meer voor een optimale energiehuishouding zo compact mogelijk gehouden. "Toch is er binnen een overmaat aan ruimte", aldus de Gouden Piramide.

[Upd] Rel om 'racistische' pleegouders

Drie pleegkinderen van buitenlandse komaf zijn weggehaald bij een blank Brits koppel omdat de twee lid zijn van een politieke anti-immigratiepartij.

De pleegouders, die de kinderen 8 weken in huis hadden, bleven verbaasd achter toen medewerkers van de gemeente Rotherham volslagen onverwachts de baby, de peuter en een wat ouder meisje weghaalden uit hun woning in een dorp in het graafschap South Yorkshire.

"Ik was verbluft", aldus de vrouw zaterdag tegenover de krant Daily Telegraph. Volgens haar kreeg ze te horen dat de partij die zij aanhangen, de UK Independence Party (UKIP), er racistische ideeën op nahoudt. "Daarmee suggereerden ze dus dat wij racisten zijn." De gemeente was er door een anonieme tip achtergekomen dat de twee lid waren van de UKIP.

Update, 19.15 uur
Zowel de Britse regering als de oppositie hebben geen goed woord over voor de het weghalen van de kinderen, meldt de BBC. De minister van onderwijs noemt de beslissing onverdedigbaar. De Labour-oppositie wijst erop dat er meer pleegouders nodig zijn, en dat de actie van de gemeente ondermijnend werkt. Volgens de UKIP heeft het door een Labour-meerderheid bestuurde Rotherham zich bijzonder intolerant opgesteld. De gemeente stelt een onderzoek in naar de gang van zaken.

Doden bij granaataanslag op sjiieten in Jemen

Bij een granaataanslag op een groep sjiieten die in de Jemenitische hoofdstad Sanaa bijeen waren gekomen voor de feestdag Ashoura zijn zaterdag vier doden gevallen. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd.

De daders vuurden een granaat af op een hal waar de sjiieten bijeen waren gekomen. Vier mensen die buiten stonden kwamen om het leven.

Zondag is het Ashoura, de dag waarop sjiieten het overlijden van de sjiitische heilige Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, dertien eeuwen geleden herdenken. Het schisma tussen soennieten en sjiieten dateert uit die tijd.

Vader Sneijder: "We laten ons niet dwingen"

Een breuk tussen Internazionale en Wesley Sneijder lijkt slechts een kwestie van tijd. Vader Barry is niet gediend van de werkwijze van de Italiaanse club.

Inter erkende vandaag dat Sneijder, zolang hij zijn nieuwe aanbieding niet accepteert, niet meer aan spelen toe zal komen. De Italiaanse topclub probeert op die manier druk uit te oefenen op de Oranje-international, die twijfelt of hij het aanbod moet accepteren.

"Wij laten ons niet dwingen", aldus Barry Sneijder tegenover Voetbal International. "We zijn blij dat Internazionale openbaar heeft gemaakt wat er aan de hand is. Dit speelt al enkele weken en we weten nu dat Inter Wesley een bepaalde kant op dwingt."

Sneijder staat nog tot 2015 onder contract bij Inter en daarom begrijpt vader Barry niet waarom Inter op deze manier handelt. "Dat vinden we opmerkelijk, aangezien hij nog een contract voor tweeënhalf jaar heeft. We hopen dat er spoedig een oplossing komt."

Voormalig Twente-trainer Spitz Kohn overleden

De Luxemburgse oud-trainer van onder meer FC Twente en Ajax Spitz Kohn is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Twente zaterdag. Hij was van 1965 tot en met 1979 actief als speler en (assistent-)trainer bij de Tukkers. Daar bereikte hij als hoofdtrainer in 1975 de finale van de UEFA Cup, waarin Borussia Mönchengladbach te sterk bleek.

Kohn keerde in 1982 terug in Enschede, maar degradeerde dat seizoen en pakte daarop zijn biezen. In 1984 werd de Luxemburger, die zijn carrière in Nederland in 1959 begon als speler van Fortuna Sittard, assistent-trainer van Leo Beenhaker bij Ajax. Na in 1988 als hoofdtrainer te zijn aangesteld eindigde hij een jaar later met zijn assistent Louis van Gaal als tweede in de competitie.

Kohn was ook nog kortstondig actief als trainer bij Go Ahead Eagles en Club Brugge, echter zonder succes. Hij kwam zestien keer uit voor het nationale elftal van Luxemburg.

Willems ontbreekt in duel tegen Vitesse

PSV kan zondagmiddag niet beschikken over Jetro Willems. De verdediger sloeg de laatste groepstraining over en mist het duel tegen Vitesse.

Het was nog even afwachten of de verdediger het duel met de Arnhemmers zou halen, maar liesklachten spelen Willems toch te veel parten. PSV-trainer Dick Advocaat moet de Oranje-international daarom noodgedwongen missen.

Dat meldt PSV via de clubwebsite. Wilfred Bouma lijkt de meest logische vervanger op de linksbackpositie. De routinier verving Willems afgelopen donderdag ook al in de Europa League-wedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk (1-2).

[F1] Uitslag kwalificatie Brazilië

Lewis Hamilton heeft zich op poleposition gekwalificeerd voor de Grand Prix van Brazilië. De McLaren-coureur was met de McLaren op Interlagos in 1.12,458 nipt sneller dan zijn teamgenoot Jenson Button. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel vertrekt morgen vanaf plaats vier, terwijl outsider Fernando Alonso vier plaatsen achter hem staat.

Vlak voor de kwalificatie was een licht regenbuitje, waardoor Q1 deels op een natte baan afgewerkt werd. Het circuit droogde langzaam maar zeker op, waarna de tijden sneller werden. Achterin waren bij de Caterhams, Marussia's en HRT's geen verrassingen. Wel sneuvelde Lotus-coureur Romain Grosjean. De Fransman reed zijn voorvleugel stuk op een HRT en had vervolgens geen tijd genoeg meer om zich bij de beste zeventien te rijden.

In het tweede deel van de kwalificatie werd duidelijk dat de Ferrari's het lastig hadden en zowel Alonso als Felipe Massa wisten nipt de beste tien te bereiken. Paul di Resta, Bruno Senna, Sergio Perez, Michael Schumacher, Kamui Kobayashi, Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne was dit niet gegund.

In Q3 zette McLaren meteen weer de toon. Uiteindelijk was Hamilton de snelste voor teamgenoot Button. Red Bull-rijder Mark Webber wist het tempo van de McLarens bij te houden, terwijl zijn teamgenoot Vettel verrassend wat meer afstand toe moest staan. Massa is met een vijfde plaats de beste Ferrari-rijder, terwijl Alonso drie plaatsen achter hem moet starten.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:15.075 1:13.398 1:12.458 21
2 Jenson Button McLaren 1:15.456 1:13.515 1:12.513 20
3 Mark Webber Red Bull 1:16.180 1:13.667 1:12.581 22
4 Sebastian Vettel Red Bull 1:15.644 1:13.209 1:12.760 19
5 Felipe Massa Ferrari 1:16.263 1:14.048 1:12.987 25
6 Pastor Maldonado Williams 1:16.266 1:13.698 1:13.174 24
7 Nico Hulkenberg Force India 1:15.536 1:13.704 1:13.206 23
8 Fernando Alonso Ferrari 1:16.097 1:13.856 1:13.253 25
9 Kimi Räikkönen Lotus 1:16.432 1:13.698 1:13.298 22
10 Nico Rosberg Mercedes 1:15.929 1:13.848 1:13.489 26
11 Paul di Resta Force India 1:15.901 1:14.121   18
12 Bruno Senna Williams 1:15.333 1:14.219   21
13 Sergio Perez Sauber 1:15.974 1:14.234   21
14 Michael Schumacher Mercedes 1:16.005 1:14.334   17
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:16.400 1:14.380   24
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:16.744 1:14.574   22
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:16.722 1:14.619   23
18 Romain Grosjean Lotus 1:16.967     8
19 Vitaly Petrov Caterham 1:17.073     14
20 Heikki Kovalainen Caterham 1:17.086     14
21 Timo Glock Marussia 1:17.508     13
22 Charles Pic Marussia 1:18.104     14
23 Narain Karthikeyan HRT 1:19.576     13
24 Pedro de la Rosa HRT 1:19.699     12

Politie ontdekt 3300 kilo illegaal vuurwerk

In Zuid-Holland is zaterdagmiddag 3300 kilo illegaal vuurwerk ontdekt. Het vuurwerk zat in twee busjes, waarvan de een bij Dordrecht en de ander in Rotterdam door agenten werd doorzocht. Vier mensen zijn aangehouden, meldt de politie.

De politie kwam het illegale vuurwerk op het spoor na een tip van de douane. Die had gemeld dat illegaal vuurwerk de regio Rotterdam-Rijnmond op zou komen. Zaterdagmiddag werd een busje bij Dordrecht onderschept. In dat bestelbusje zat 1800 kilo illegaal vuurwerk. Bij dit busje werd een persoon opgepakt.

Het andere busje reed door, maar werd teruggevonden aan het Onsteinpad in Rotterdam. Daar werden drie mensen aangehouden. De bestelbus werd nog uitgeladen. In dit busje zat 1500 kilo illegaal vuurwerk.

Marokko ontmantelt cel met strijders voor Mali

De Marokkaanse veiligheidsdiensten hebben een militante cel ontmanteld die jonge mannen rekruteerde om in het noorden van Mali te vechten voor aan Al-Qaida verbonden organisaties. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

De organisatie zou meer dan twintig Marokkanen met de ideologie van Al-Qaida hebben geïndoctrineerd en hen naar Noord-Mali hebben gestuurd. Eén man werd gepakt toen hij terug Marokko probeerde in te glippen om er sabotage te plegen, aldus de verklaring van het ministerie.

Marokko meldt geregeld de ontmanteling van kleine cellen die terreuraanslagen in de stijl van Al-Qaida wilden plegen, maar men denkt niet dat de terreurorganisatie veel voet aan de grond heeft in het koninkrijk.

[Bundesliga] Bayern München loopt steeds verder weg

Bayern München heeft opnieuw goede zaken gedaan in de Bundesliga. De Duitse koploper boekte een eenvoudige 5-0 zege op Hannover 96. Schalke 04 en Eintracht Frankfurt, die als nummers twee en drie aan de dertiende speelronde waren begonnen, speelden in een onderling duel met 1-1 gelijk. Klaas-Jan Huntelaar maakte het doelpunt van Schalke.

Bayern had geen kind aan Hannover, dat donderdag in de Europa League met 0-0 gelijkspeelde tegen FC Twente. Al na een kleine drie minuten opende Javi Martinez de score, nog voor rust maakten Toni Kroos en Franck Ribéry er 2-0 en 3-0 van. Dante en Mario Gomez gaven de score voor Bayern in de tweede helft een nog mooier aanzien. Arjen Robben zat vanwege een hamstringblessure niet bij de selectie.

Schalke kwam dankzij Huntelaar, die in de Bundesliga al twee maanden droog stond, in de elfde minuut op voorsprong. De ploeg van trainer Huub Stevens kon daar echter maar twee minuten van genieten. Toen zorgde Stefan Aigner voor de 1-1, wat later ook de eindstand bleek te zijn.

Borussia Dortmund profiteerde van het gelijkspel van beide concurrenten en steeg dankzij een 2-1 uitzege op FSV Mainz van de vierde naar de tweede plaats. De doelpunten van Dortmund werden gemaakt door Marco Reus en Robert Lewandowski.

Bas Dost maakte zijn zesde competitietreffer voor VfL Wolfsburg. Zijn goal was voldoende voor een 1-1 gelijkspel bij Werder Bremen, waar voormalig Twente-speler Marko Arnautovic de doelpuntenmaker was. Greuther Fürth tegen FC Nürnberg eindigde in 0-0.

Bayern München heeft na dertien wedstrijden een voorsprong van negen punten op regerend landskampioen Dortmund. Schalke en Frankfurt volgen op tien punten.

[Premier League] United komt tegen QPR met de schrik vrij

Manchester United is zaterdag op Old Trafford tegen hekkensluiter Queens Park Rangers met de schrik vrij gekomen. Doelpunten van Johny Evans, Darren Fletcher en Javier Hernandez maakten de eerste goal van Jamie Mackie ongedaan: 3-1. United neemt door de overwinning twee punten voorsprong op stadgenoot City, dat zondag een bezoek brengt aan Chelsea.

Everton verloor door gelijk te spelen tegen Norwich City de aansluiting met de top vier. Op Goodison Park schoot Sébastien Bassong in de negentigste minuut de gelijkmaker binnen voor de uitploeg, nadat Steven Naismith vroeg in het duel Everton op voorsprong had gezet. De ploeg van John Heitinga, die de hele wedstrijd speelde, staat op drie punten achterstand van nummer vier Chelsea. Als Arsenal zaterdagavond wint bij Aston Villa gaat het Everton voorbij op de ranglijst.

Trainer Martin Jol en zijn Fulham gingen met 1-0 ten onder bij Stoke City door een goal van voormalig Liverpool-speler Charlie Adam. Beide ploegen bezetten met zestien punten een plek in de middenmoot. Wigan Athletic wist in extremis het eveneens laag geklasseerde Reading met 3-2 te verslaan. Jordi Gómez werd met een hattrick de held in Noord-Engeland.

Sneijder speelt niet tot hij nieuw contract tekent

Wesley Sneijder komt niet meer in actie voor Internazionale tot hij een nieuw contract tekent. "We willen Sneijder en zijn managent de kans geven om goed na te denken over ons voorstel", legt technisch directeur Marco Branca uit op de clubwebsite. "Maar tot die tijd zal de trainer anderen de kans geven."

Waarschijnlijk biedt Inter de Nederlandse spelmaker een lager salaris aan wegens de slechte financiële omstandigheden bij de club. "Het is noodzakelijk voor ons dat hij een nieuw contract tekent", zegt Branca. Sneijder verlengde na in 2010 de Champions League, de nationale beker en de landstitel met Inter te hebben gewonnen zijn contract tot en met 2015 en zou naar verluidt vijftien miljoen euro per jaar verdienen.

Sneijder traint al weken mee met de groep, maar ontbrak de afgelopen weken in de wedstrijdselectie. Inter verklaarde dat hij niet fit genoeg was om te spelen. De oud-Ajacied heeft volgens geruchten aanbiedingen van Manchester United en stadsgenoot City op zak. Ook het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink, dat eerder al Samuel Eto'o van Internazionale overnam, zou hem graag binnen willen halen.


Sneijder speelt niet tot hij nieuw contract tekent (Foto: Novum)

Bertolf heeft genoeg van bestaan als soloartiest

Bertolf Lentink stopt als soloartiest. Het optreden dat de 31-jarige singer-songwriter zondag geeft op het Rotterdamse Songbird Festival is voorlopig de laatste keer dat hij alleen op het podium staat, schrijft hij op zijn website.

"De reden is dat ik me de afgelopen tijd nooit helemaal senang ben gaan voelen in mijn rol als soloartiest en (enige) leadzanger/frontman", schrijft Bertolf. "Ik wil me de komende tijd even gaan richten op andere projecten."

De zanger heeft voor de komende tijd onder meer een theatertoer en album met Kasper van Kooten, onder de naam Harde Noten, in de planning staan. Ook is hij een bandproject getiteld Color Reporters aan het opzetten.

"Het zou zomaar kunnen dat het over drie jaar of twee jaar toch weer gaat kriebelen en ik een soloplaat ga maken, maar voorlopig heb ik die plannen even niet", aldus Bertolf, die bescheiden hits had met Another Day en Cut Me Loose en voorheen in de band van Ilse DeLange zat.

Afrikaanse leiders: M23 moet opmars stoppen

Afrikaanse leiders hebben de Congolese rebellenbeweging M23 zaterdag opgeroepen de opmars naar de hoofdstad Kinshasa te stoppen. Ook riepen ze de Congolese regering op met de rebellenleiders om de tafel te gaan zitten. Ze deden dat op een top van regionale leiders in Uganda.

De Afrikaanse leiders riepen M23 op zich binnen 48 uur uit Goma terug te trekken. Ook moet de lokale politie, die onlangs door de rebellen werd ontwapend, nieuwe wapens krijgen 'zodat ze hun taken kunnen hervatten'. De leiders riepen Congo in hun verklaring op 'te luisteren naar de legitieme grieven van M23, ze te evalueren en op te lossen'.

Ook moeten de vredesmilitairen van de VN-missie MONUSCO een neutrale buffer vormen tussen Goma en de gebieden die M-23 in handen heeft. Daarnaast is er gesproken over 'neutrale internationale troepenmacht'. Het mandaat van de troepenmacht blijft, evenals de financiering, echter nog onduidelijk.

Vertegenwoordigers van M-23 waren zaterdag niet welkom op de top. Berichten dat de politieke leider van M23, Jean-Marie Runiga, in het land was om met de Ugandese regering te onderhandelen, werden door Uganda ontkend. "Dit is een top voor regionale leiders, niet een onderhandelingsbijeenkomst. De rebellen kunnen niet op de top aanwezig zijn", zei Okello Oryem, de Ugandese onderminister van buitenlandse zaken.

M23 bestaat uit honderden militairen die uit het Congolese leger deserteerden. Sinds april hebben ze grote delen van het mineralenrijke oosten van Congo in handen en hun inname van Goma afgelopen week heeft de druk op president Joseph Kabila om met hen te onderhandelen opgevoerd.

De rebellen beschuldigen Kabila's regering ervan de voorwaarden van een vredesdeal uit 2009 waaronder zij in het leger konden integreren te hebben geschonden. De rebellen namen Goma afgelopen week zonder veel moeite in; het Congolese leger sloeg op de vlucht en de soldaten van de VN-missie MONUSCO deden niets. Kort daarna namen de rebellen Sake in.

In Oost-Congo vluchtten zaterdag honderden inwoners van Sake en Minova naar een nabijgelegen dorp uit angst voor meer gevechten tussen rebellen en militairen, die zij van plundering en verkrachting beschuldigen. Een inwoonster van Sake die op weg was naar Kirotshe zei ze dat deed omdat de VN-vredessoldaten haar er opdracht toe hadden gegeven. "Ze zeiden dat het leger Sake mogelijk opnieuw aanvalt", zei de vrouw, die uit vrees voor represailles anoniem wilde blijven. "MONUSCO-soldaten zeiden dat we naar het ziekenhuis moesten gaan." VN-soldaten konden niet bevestigen dat dit tegen de bewoners was gezegd.

Volgens inwoners van het gebied hebben regeringsmilitairen na de gedwongen terugtrekking uit Goma flink huisgehouden in Minova en omstreken. "Het gaat hier helemaal niet goed", zei Mousinganga Siprian uit Minova. "Er zijn hier nu heel veel soldaten. Ze hebben geplunderd, ze hebben gemoord, ze hebben onze vrouwen verkracht."

Een VN-bron in Minova bevestigde dat regeringssoldaten beide nachten sinds ze zich moesten terugtrekken uit Goma hebben geplunderd en verkracht. De soldaten hingen zaterdag rond op straat in Minova, bananenbier drinkend. Velen waren dronken en agressief en de sfeer tussen de militairen en de burgers was zeer gespannen. Legercommandant generaal Lucien Bahuma wilde per telefoon niet reageren op het gedrag van zijn mannen.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) deelde zaterdag voedsel uit, maar volgens de vluchtelingen is het veel te weinig. "Ze delen beetje bij beetje voedsel uit", zegt Jacqui Nadaji. "Dit is de eerste keer dat het WFP hier komt. We hebben meer hulp nodig van dit soort organisaties en van de internationale gemeenschap. We hebben onderdak nodig en water, maar vooral voedsel. We hebben allemaal erg honger."

[Upd][EK] Toussaint naar finale 50m rugslag

Kira Toussaint heeft zich zaterdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan geplaatst voor de finale. De 18-jarige Nederlandse zette in Chartres met 27,12 seconden de tweede tijd neer in de halve finales. De Wit-Russin Aliaksandra Herasimenia was een sneller (27,06).

De pas 16-jarige Maaike de Waard noteerde een tijd van 27,47 en werd negende. Daarmee werd ze uitgeschakeld. De Waard moest 0,12 seconde toegeven op de Française Cloe Credeville, die achtste werd. De finale vindt zaterdagavond plaats. Toussaint eindigde vrijdag op de 100 rug als vierde.

Update 17.20 uur


Toussaint is in de finale achtste geworden. Ze klokte 27,37. Het goud ging naar Française Laure Manadou(26.78), het zilver naar de Kroatische Sanja Jovanovic(26.84) en het brons ging naar Simona Baumtova(26.97). 

Jongen (17) bezwijkt aan schotwond politie

De 17-jarige jongen die zaterdagochtend door de politie werd neergeschoten op station Den Haag Hollands Spoor, is bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie zaterdagmiddag.

Het incident vond omstreeks 06.30 uur plaats. De politie had een melding binnengekregen dat op perron vier een man werd bedreigd met een vuurwapen door de uit Den Haag afkomstige jongen. Eenmaal ter plaatse 'ontstond een situatie waarbij een agent op de verdachte schoot', aldus de politie.

Of de jongen daadwerkelijk een vuurwapen bij zich had, kon een politiewoordvoerder eerder niet zeggen. Vanwege sporenonderzoek lag het treinverkeer bij Hollands Spoor enkele uren stil.

De Rijksrecherche onderzoekt het incident.

[EK] Verlinden wint brons op 200 vlinder

Joeri Verlinden heeft zaterdag bij het EK korte baan in Chartres brons gepakt op de 200 meter vlinderslag. De 24-jarige zwemmer van NZA tikte na 1.53,47 minuut aan. Daarmee gaf hij 1,36 seconde toe op de Hongaarse winnaar Laszlo Cseh. Het zilver ging naar de Deen Viktor Bromer in 1.53,38.

Verlinden viel vrijdag nog net buiten de prijzen op de 100 meter vlinderslag. De Limburger bleef 31 honderdsten verwijderd van een medaille.

[EK] Muffat verbetert wereldrecord op 400 vrij

De Franse zwemster Camille Muffat heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen korte baan in het Franse Chartres op de 400 meter verbeterd. Ze klokte 3.54,85 en dook daarmee 0,07 seconde onder de oude toptijd die sinds 8 augustus 2009 in handen was van de Britse Joanne Jackson.

De Deense zwemster Lotte Friis werd tweede in 3.58,85. Het brons ging naar de Française Coralie Balmy: 3.59,80.

[Premier League] West Brom derde na vierde zege op rij

West Bromwich Albion blijft verbazingwekkend goed presteren in de Premier League. De ploeg van trainer Steve Clarke boekte een 4-2 uitzege bij Sunderland en komt daardoor voorlopig op de derde plaats terecht. Met vier overwinningen op rij en acht in totaal beleeft West Brom de beste seizoensstart in de clubhistorie.

West Brom, dat vorige week voor een stunt zorgde door Chelsea te verslaan, leek voor rust al een beslissende kloof te slaan. Zoltan Gera zorgde na een halfuur spelen met een mooi afstandsschot in het Stadium of Light voor 0-1, waarna Shane Long vlak voor rust een blunder van doelman Simon Mignolet afstrafte.

Door een van richting veranderde vrije trap van Sunderland-invaller Craig Gardner kwam een kwartier voor tijd toch de spanning terug in de wedstrijd. In een spectaculaire slotfase bleef West Brom echter aan de goede kant van de score. Romelu Lukaku zette de bezoekers uit een penalty op 1-3, Stéphane Sessegnon scoorde uit een corner de aansluitingstreffer, waarna voormalig Utrecht-speler Marc-Antoine Fortuné in blessuretijd de wedstrijd besliste.

West Brom staat slechts twee punten achter koploper Manchester City, dat zondag nog de thuiswedstrijd tegen Chelsea tegoed heeft. Als Chelsea onder interim-trainer Rafael Benitez direct weet te winnen, raakt West Brom de derde plaats na een dag weer kwijt.


West Brom derde na vierde zege op rij (Foto: Novum)

Rutte wil ruzie in VVD achter zich laten

De VVD heeft een 'knallende ruzie' achter de rug, maar moet nu de rijen sluiten en aan de slag. Dat heeft VVD-leider en premier Mark Rutte zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van zijn partij in Den Bosch.

Over de samenwerking met de PvdA moet de VVD 'niet verder mopperen', zei Rutte. "We gaan niet fuseren. De verschillen zullen alleen maar zichtbaarder worden. Maar de PvdA is tot nu toe wel een betrouwbare partner, en dat zal zo blijven." De VVD en de PvdA hebben gemeen dat ze Nederland sterker uit de crisis willen helpen, zei Rutte.

Rutte zei zich te realiseren dat veel VVD'ers 'op zaterdag bij de Albert Heijn, en in toenemende mate ook bij de Aldi' zijn aangesproken op de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. "Jullie hebben het zwaar gehad, dat realiseer ik me verdomd goed."

Nu het plan van tafel is, is het volgens Rutte tijd om aan de slag te gaan met het nieuwe kabinet. "We zijn in staat geweest de problemen te bespreken en de noodzakelijke aanpassingen aan te brengen", zei Rutte. "Nu moeten we de rijen sluiten en aan Nederland laten zien dat de VVD een partij is die zijn verantwoordelijkheid neemt."

De achthonderd VVD'ers op het congres in de Brabanthallen beloonden de toespraak van Rutte met een staande ovatie.

Minder gamen helpt niet tegen verslaving

Minder gamen bij een gameverslaving heeft geen invloed op de mate van de verslaving, dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente. Maria Haagsma deed dit onderzoek gameverslaving en andere meespelende factoren verricht.

Uit het onderzoek kan gesteld worden dat gamen in verband wordt gebracht met onder andere agressief gedrag, een verminderde gevoeligheid voor geweld en overgewicht. Ook is er toenemend bewijs dat in sommige gevallen gamers gewoonten vertonen waar het dagelijks functioneren onder komt te lijden.

Haagsma heeft in het onderzoek deze speelpatronen vergeleken met een gokverslaving, en om deze reden bestudeerde ze de verwachtingen die de gamers hebben over de uitkomst van gamen, de gewoonte van het gamen en de zelfcontrole van de gamers.

Uit dit onderzoek is ook gebleken dat de tijd die een gamer in een game steekt geen invloed heeft op de mate van verslaving. "Dit geeft aan dat het simpel verminderen van de hoeveelheid speeltijd waarschijnlijk geen effectieve oplossing is om problematisch gamegedrag te voorkomen of te behandelen", zegt Haagsma.

In 2011 stelde verslavingsinstituut Jellinek dat 12.000 van in totaal 18.800 verslaafde jongeren in Nederland een gameverslaving hebben.

Hamas stopt niet met maken en smokkelen wapens

Hamas stopt niet met het maken en smokkelen van wapens naar de Gazastrook. Dat heeft de nummer twee van Hamas, Moussa Abu Marzouk, zaterdag tegen persbureau AP gezegd.

De uitlatingen van Marzouk tonen de grootste obstakels bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een versoepeling van de blokkade van de Gazastrook. Een bron bij de Israëlische veiligheidsdienst zei dat Israël een versoepeling van de blokkade zal laten afhangen van de bereidheid van Hamas te stoppen zichzelf te bewapenen.

Eerder deze week kwam Hamas op schokkende wijze in het nieuws toen er beelden op internet verschenen van hoe Hamas zes vermoede collaborateurs executeerde en daarna hun lijken met motors door de straten sleepte.

Banken geen voorstander van Nationale Hypotheekbank

De Nederlandse banken staan niet te trappelen over het plan van de twee grootste pensioenbeleggers van Nederland om grootschalig in hypotheken te stappen. Het risico komt ermee te veel bij de staat te liggen, vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Een zogenoemde Nationale Hypotheekbank moet de huizenmarkt en de bouw weer op gang helpen, opperden APG en PGGM zaterdag. De pensioenbeleggers zouden alleen de hypotheken willen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen.

Bij zo'n NHG staat de staat garant als het mis gaat. "Daarom pleiten zijn daarvoor. Het risico wordt bij de staat gelegd", aldus een woordvoerder van de NVB. Als de rol van de staat wordt vergroot, is dat ook niet goed voor de concurrentieverhoudingen, aldus de zegsman.

Toch wijst de NVB het plan niet op voorhand af. "We willen er best over praten."

Banken en pensioenfondsen voerden de afgelopen tijd al gesprekken over een grotere rol van pensioenfondsen in de hypotheekmarkt. Nederland kent een totale hypotheekschuld van zeshonderd miljard euro. Daar staat weliswaar wat spaargeld tegenover, maar dat is veelal in pensioenfondsen gestopt. Daarom hebben banken behoefte aan extra financiën. Nu wordt dat geld nog uit de internationale kapitaalmarkt gehaald, maar dat is kostbaar.

Gouden Film voor Alles is Familie

Alles is Familie heeft drie dagen na zijn première de gouden status behaald. Meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers hebben de romantische komedie al gezien, is zaterdag bekendgemaakt door het Nederlands Film Festival, dat samen met het Nederlands Filmfonds de bijbehorende Gouden Film toekent.

De prijs wordt zondag overhandigd aan hoofdrolspelers Thijs Römer en Benja Bruijning en aan scenarioschrijver Kim van Kooten. Laatstgenoemde ontvangt ook de Gouden Pen, een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers.

Alles is Familie ging donderdag draaien in 141 bioscopen en was daarmee de grootste Nederlandse release ooit. De film draait om de leden van de familie De Roover, die allen op een punt in het leven zijn beland waarop het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is.


Gouden Film voor Alles is Familie (Foto: Novum)

[WB] Huisman geklopt in sprint

Mariska Huisman is er zaterdag in Kolomna niet in geslaagd om voor de tweede keer de massastart te winnen. De rijdster van Team Project 2018 genoegen nemen met de derde plaats.

De Zuid-Koreaanse Bo-Reum Kim kwam als eerste over de streep. Huisman volgde als tweede, maar omdat de Nederlandse zich niet mengde in het geweld bij de tussensprints, werd Ivanie Blondin uit Canada tweede. Claudia Pechstein viel net naast het podium.

In het wereldbekerklassement gaat Huisman nog wel aan de leiding met 170 punten. Kim verzamelde tot dusver tien punten minder. Blondin heeft net als Pechstein 130 punten.

Vermist meisje loopt tegen de lamp door diefstal

De politie heeft vrijdag in Amersfoort een vermist meisje gevonden toen zij een winkeldiefstal pleegde. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.

De politie hield twee meisjes aan wegens winkeldiefstal in een supermarkt aan het Pieter Stastokerf. Geen van beide meisjes kon zich legitimeren. Een van de twee, een meisje van 16 uit Zeist, gaf een valse naam op, maar de agenten herkenden haar omdat ze als vermist was opgegeven.

De andere dievegge, een 17-jarig meisje uit Amersfoort, bleek te worden gezocht voor een woninginbraak. In de tassen van de twee meisjes vond de politie spullen die vermoedelijk waren gestolen uit andere winkels. De twee meisjes zitten nog vast.

Versoepeling Israëlische grens met Gaza

Israël heeft de beperkingen die gelden bij grensovergangen met de Gazastrook op sommige plaatsen versoepeld naar aanleiding van de wapenstilstand met Hamas. Dat hebben inwoners van de Gazastrook zaterdag gezegd. Boeren mogen land in de buurt van de veiligheidsmuur tussen Israël en Gaza weer betreden en vissers mogen verder de zee op, bleek zaterdag.

De wapenstilstand, waarbij Egypte bemiddelde, maakte woensdagavond een eind aan acht dagen van geweld. Er kwamen 166 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven. Onderdeel van de deal was de onderhandeling over versoepeling van de blokkade van de Gazastrook. Die werd in 2007 voor het eerst ingesteld toen Hamas de macht in Gaza overnam.

Tienduizenden kinderen in de Gazastrook gingen zaterdag voor het eerst sinds het geweld stopte weer naar school. Ongeveer de helft van de 1,6 miljoen inwoners van de Gazastrook zijn kinderen. Op veel scholen, waaronder 245 scholen van de Verenigde Naties, werd op de eerste dag vooral gepraat over wat de kinderen hebben meegemaakt. Onder de doden waren 34 kinderen en jongeren onder de 18 jaar. De gevechten waren de hevigste in vier jaar.

Zaterdag mochten vissers zes zeemijl uitvaren, het dubbele dan wat voorheen was toegestaan, zei Mahfouz Kabariti, voorzitter van de lokale vissersbond. "Dit is een kans op een betere vangst, hoewel het een beperkt gebied blijft", zei hij. De Israëlische marine probeert met de zeeblokkade te voorkomen dat wapens naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

Sommige inwoners van Gaza zeiden dat ze zaterdag ook weer de Israëlische bufferzone aan de kant van Gaza konden betreden zonder de angst dat ze zouden worden neergeschoten. De zone van driehonderd meter breed werd door Israël ingesteld om te voorkomen dat militanten Israël in glippen. De strook land slokt veel landbouwgrond op in een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

Vrijdag werd nog een Palestijn gedood toen honderden Palestijnen zich richting de grensmuur begaven en Israëlische militairen het vuur opende.

Een bron bij de Israëlische regering zei niets te weten van versoepelingen bij grensovergangen. Een bron bij het ministerie van defensie zei dat het Israëlische leger niet langer de bufferzone als verboden gebied voor de Palestijnen beschouwt, maar zich wel het recht voorhoudt om tegen verdachte personen op te treden.

Jacksons voelen aanwezigheid Michael nog op podium

Het voelt voor The Jacksons nog steeds alsof ze op het podium staan met broer Michael. Zijn 'aanwezigheid' doet het viertal, dat vrijdag optrad in Ahoy in Rotterdam, goed.

"We voelen zijn aanwezigheid elk optreden", zegt Jermaine voor de camera van Novum Nieuws. "Als we op het podium staan, weten we precies waar hij zou zijn", voegt Jackie toe. "Michael gaf altijd 110 procent op het podium en dat is wat wij ook proberen te doen."

De Jackson-broers voelen op hun beurt de liefde van het publiek. "Er komen mensen van alle leeftijden, van oma's tot pasgeborenen. Dus het is fantastisch om op te treden en het is een geweldige reis", vertelt Tito.

Volgens Marlon is de aanhoudende populariteit van de groep vooral te danken aan het feit dat hun oude hits als ABC en Can You Feel It nog niets aan kracht hebben ingeboet. "Zulke muziek is er altijd al geweest en zal er ook altijd zijn."

Egbert Jan Weeber niet gemakkelijkste in relatie

Egbert Jan Weeber omschrijft zichzelf als 'niet de gemakkelijkste om een relatie mee te hebben'. De 31-jarige acteur, momenteel te zien in de serie Moeder, Ik Wil bij de Revue, gaat weer als vrijgezel door het leven sinds hij zijn relatie onlangs zag stranden.

"Ik heb veel ruimte nodig om me te kunnen ontwikkelen. Als ik het gevoel heb dat ik me in moet houden, word ik wrevelig", zegt hij zaterdag in De Telegraaf. "Hoewel ik uiteindelijk graag iemand om me heen heb, ben ik toch ook wel een einzelgänger."

Weeber is letterlijk en figuurlijk 'gesteld op ruimte'. "Ik wil ontdekken, reizen, varen, avonturen beleven", vervolgt hij. Zijn grote droom is dan ook om ooit met zijn boot de wereld rond te gaan. "Op het water kan ik heerlijk mijn hoofd leeg maken."

Investeerders vrezen failliet Argentinië

Beleggers die samen ongeveer 1 miljard dollar aan Argentijnse staatsobligaties hebben, vrezen de bemoeienis van een Amerikaanse rechter en gaan in de VS in beroep in een zaak over Argentijnse staatsschuld.

Rechter Thomas Griesa heeft afgelopen woensdag in een rechtszaak bepaald dat een andere groep investeerders onmiddellijk door Argentinië dient te worden betaald. Daarvoor moet het land voor 15 december geld storten op een rekening.

De beleggers vrezen nu dat Argentinië zijn verplichtingen komende maand niet meer nakomen. In deze rechtszaken staat in totaal 2,3 miljard dollar staatsschuld op het spel, maar Argentinië zou in de problemen gaan komen met maar liefst 24 miljard dollar aan staatsschuld die is ontstaan in de jaren 2005-2010.

Koné droomt nog van Champions League

Arouna Koné speelt momenteel met Wigan Athletic niet voor Europees voetbal, maar hoopt ooit nog terug te keren in de Champions League. De aanvaller speelde ooit met PSV en Sevilla op het hoogste Europese podium en erkent nog steeds de ambitie te hebben om dat kunstje te herhalen.

Koné heeft het momenteel echter prima naar zijn zin bij Wigan, voor wie hij tot dusver vier treffers maakte in twaalf competitiewedstrijden. "Ik ben blij met wat ik nu doe en ik zal gaan waar mijn lot mij brengt", aldus de Ivoriaan tegenover The Guardian. "Natuurlijk zou ik graag nog eens in de Champions League spelen. Ik heb aan zulke avonden geweldige herinneringen overgehouden. Net als iedereen."

"Je weet nooit wat de toekomst brengt en mijn huidige uitdaging is van een hele andere soort", vervolgt Koné. "Maar ik wist waar ik voor tekende en ik wil mezelf hier van mijn beste kant laten zien."

Bolt en Felix atleten van het jaar

Sprinter Usain Bolt is zaterdag door de internationale atletiekunie IAAF voor de vierde keer verkozen tot atleet van het jaar. De olympisch kampioen op de 100 en 200 meter en de 4 x 100 meter estafette viel de eer in 2008, 2009 en 2011 ook al te beurt. Bij de vrouwen werd Allyson Felix verkozen.

De Jamaicaanse Bolt bleef de Amerikaanse hordeloper Aries Merritt (goud op de 110 meter) en de Keniaanse hardloper David Rudisha, die goud pakte op de 800 meter en atleet van het jaar was in 2010, voor.

Felix veroverde op de Olympische Spelen in Londen de gouden plak op de 200 meter, de 4 x 100 meter en de 4 x 400 meter. De in Los Angeles geboren atlete bleef de Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams en de Britse meerkampster Jessica Ennis voor. Beide vrouwen waren op hun onderdeel goed voor goud in Londen, al had Adams daar wel een diswalificatie van Nadzeya Ostapchuk voor nodig.

Oma met kleinkinderen gepakt voor winkeldiefstal

Een 49-jarige oma is vrijdagmiddag in Veenendaal samen met haar drie kleinkinderen betrapt op winkeldiefstal. De vrouw keek volgens een beveiliger toe hoe haar 8-jarige kleindochter uit Renswoude in een winkel kleding in haar tas stopte, zonder het kind hier op aan te spreken.

Toen de vrouw met het meisje en twee jongere kleinkinderen de winkel aan de Corridor rond 17.15 uur verliet, ging het alarm af. In de tas werd kleding aangetroffen, die inderdaad gestolen was. De vrouw is aangehouden. Voor de kinderen, twee meisjes van 8 en 6 jaar en een 4-jarig jongetje, is de hulp van Bureau Jeugdzorg ingeroepen.

Vierde zege ZVL in LEN Trophy

De waterpolosters van ZVL hebben ook hun vierde wedstrijd in de voorronde van de LEN Trophy gewonnen. De dames uit Leiden waren  in Sevilla te sterk voor de Griekse club GC Iraklis. Het werd 11-10. Met nog twee groepsduels te gaan is ZVL al verzekerd van de kwartfinales. 

Zaterdagavond zal ZVL spelen tegen de Russische topclub Shturm 2002. Dat betekent ook een confrontatie tussen de zussen Aukje en Iefke van Belkum. Laatstgenoemde stapte begin dit jaar over van ZVL naar de Russische club. De Leidse waterpolosters sluiten de groepsfase zondag af tegen Galatasaray uit Turkije.

Hoesen: "Hoop dat ik erbij mag blijven"

Danny Hoesen maakt bij Ajax een goede indruk. De aanvaller hoopt in Amsterdam een vast plekje te krijgen. De 21-jarige voetballer uit Heerlen kwam afgelopen zomer over van Fulham. De Londense club vond hem niet goed genoeg en verhuurde hem aan HJK Helsinki en Fortuna Sittard.

In Amsterdam maakt hij indruk met goals tegen zowel VVV-Venlo als Borussia Dortmund deze week. "Ik zit lekker in mijn vel bij Ajax. Ik moest nog even aanpassen en daardoor was ik even niet bij de selectie. Nu heb ik twee wedstrijden bij de selectie gezeten en twee keer gescoord. Nu hoop ik dat ik erbij mag blijven", aldus de aanvaller tegenover Ajax TV.

Zondag speelt Ajax tegen Roda JC uit Kerkrade, om de hoek van Heerlen waar hij opgroeide. "Voor mij is dat wel heel leuk, omdat mijn familie ook dicht in de buurt van Kerkrade woont. Ik hoop op een goede wedstrijd en dat wij de drie punten mee kunnen nemen."

Daders liquidatie Badhoevedorp nog spoorloos

De daders van de fatale schietpartij vrijdagmiddag in Badhoevedorp zijn nog spoorloos. De politie, die 25 mensen op de zaak heeft gezet, bevestigt zaterdag dat het erop lijkt dat sprake is van een afrekening in het criminele circuit.

Bij de schietpartij kwam een 41-jarige Amsterdammer om. Een 51-jarige Haarlemmer en een 33-jarige IJmuidenaar raakten gewond. De twee zijn buiten levensgevaar.

De NOS meldde vrijdagavond dat het dodelijke slachtoffer Remco H. is, lid van een criminele familie. Zijn vader Ruud H. zit vast voor cocaïnesmokkel. Hij zou volgens kroongetuige in het liquidatieproces Peter La S. op de lijst staan om vermoord te worden. Een van de gewonden zou broer Martin H. zijn.

De vluchtauto, waarmee de twee daders er in de richting van de A9 vandoor gingen, is ook nog niet gevonden. De politie roept getuigen op zich te melden.

Kroon eist toch geen schadevergoeding van staat

Kapitein Marco Kroon dient toch geen claim in tegen de Nederlandse staat. In een radioprogramma van Omroep Brabant zei Kroon, die in april vorig jaar werd vrijgesproken van cocaïnebezit, zaterdag dat hij een streep wil zetten onder de kwestie.

De advocaat van de militair, Geert-Jan Knoops, zei in juli dat hij een schadevergoeding ging eisen. De bekende militair zou emotioneel flink zijn aangeslagen door zijn vervolging. Ook wees de raadsman er op dat Kroon in december genoodzaakt was zijn café in Den Bosch te verkopen. Daar zou al zijn spaargeld in hebben gezeten.

Kroon laat echter weten dat Knoops die uitspraak zonder overleg met hem had gedaan. "Het was niet mijn idee, maar mijn advocaat en ik kennen elkaar goed en hij weet met wat voor frustratie ik zit." Kroon heeft met zijn raadsman gesproken over de kwestie. "Het is goed zo, we gaan gewoon verder."

De gewenste excuses van justitie heeft hij nooit gehad, aldus Kroon. Helemaal uitsluiten dat hij ooit nog een procedure tegen de staat begint, doet de militair niet. "Ik zeg nooit nooit, maar het is niet mijn intentie."

Kroon is de enige actief dienende drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland, de Militaire Willemsorde. Kort na zijn decoratie in 2009 kwam hij in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Hoewel hij werd vrijgesproken, werd hij wel veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.

'Coldplay geeft komende jaren geen concerten meer'

Coldplay stopt voorlopig met optreden. Tijdens een concert in het Australische Brisbane onthulde frontman Chris Martin tegenover de aanwezige fans dat ze getuige waren van het voorlopig laatste grote concert van de band.

"Dit is onze laatste grote show, we gaan er zo'n drie jaar tussenuit", tekende het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard deze week op uit de mond van de zanger, die direct benadrukte dat de band er zeker niet mee ophoudt. "Ik wil niet stoppen."

Coldplay heeft in december nog drie concerten op het programma staan. Daarna is de agenda van de Britse band leeg.

Uitslag derde vrije training Brazilië

Jenson Button heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Brit snelde in zijn McLaren naar een tijd van 1.13,188 en bleef hiermee de Red Bull van kampioenschapsleider Sebastian Vettel nipt voor. Mark Webber reed de derde tijd, voor Lewis Hamilton.

Voor Kimi Räikkönen duurde de training van vandaag nog geen drie ronden. De Fin moest zijn Lotus met een opgeblazen motor aan de kant parkeren. Gisteren had hij ook al met motorische problemen te kampen, maar deze leken na enkele reparaties opgelost te zijn.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Jenson Button McLaren 1:13.188   22
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:13.245 + 0.057 21
3 Mark Webber Red Bull 1:13.385 + 0.197 25
4 Lewis Hamilton McLaren 1:13.389 + 0.201 17
5 Romain Grosjean Lotus 1:13.420 + 0.232 24
6 Paul di Resta Force India 1:13.486 + 0.298 21
7 Nico Hulkenberg Force India 1:13.602 + 0.414 22
8 Fernando Alonso Ferrari 1:13.691 + 0.503 15
9 Pastor Maldonado Williams 1:13.700 + 0.512 20
10 Felipe Massa Ferrari 1:13.712 + 0.524 17
11 Bruno Senna Williams 1:13.948 + 0.760 20
12 Nico Rosberg Mercedes 1:14.126 + 0.938 25
13 Sergio Perez Sauber 1:14.190 + 1.002 26
14 Kamui Kobayashi Sauber 1:14.192 + 1.004 21
15 Michael Schumacher Mercedes 1:14.347 + 1.159 24
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:14.687 + 1.499 21
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:14.972 + 1.784 19
18 Vitaly Petrov Caterham 1:15.159 + 1.971 22
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:15.707 + 2.519 21
20 Timo Glock Marussia 1:15.763 + 2.575 24
21 Charles Pic Marussia 1:16.059 + 2.871 21
22 Pedro de la Rosa HRT 1:16.198 + 3.010 15
23 Narain Karthikeyan HRT 1:16.793 + 3.605 18
24 Kimi Räikkönen Lotus Geen tijd - 3

Oud-bokskampioen Camacho overleden

Oud-wereldkampioen boksen Hector Macho Camacho is overleden. De 50-jarige Puertoricaan werd afgelopen dinsdag in zijn hoofd geschoten en een dag later hersendood verklaard. De behandeling werd zaterdag gestopt.

In zijn lange loopbaan stond hij tegenover verschillende grote boksers in de ring, zoals Oscar de la Hoya, Felix Trinidad, Roberto Durán en Sugar Ray Leonard. Van de 79 officiële gevechten hoefde hij in slechts zes duels het onderspit delven.

Gedurende zijn loopbaan kampte Camacho al met drank- en drugsproblemen. Voor een inbraak werd hij in 2007 veroordeeld. Over de precieze toedracht en aanleiding van de schietpartij tast de politie nog in het duister.

[WB] Kramer wint opnieuw 5000m

Sven Kramer ook de tweede  5000 meter gewonnen van het wereldbekerseizoen. In Kolomna klokte hij 6.10,92. Dit is een baanrecord. Tweede werd Jan Blokhuijsen, hij had bijna anderhalve seconde meer nodig. Derde werd Jorrit Bergsma die met 6.13,08 een persoonlijk record liet noteren. 

Ook de vierde plek ging naar Nederland en is voor Bob de Jong. Ted-Jan Bloemen had een mindere dag en werd elfde. Beste buitenlander was de olympisch kampioen op de 10000m Seung-Hoon Lee, hij werd vijfde. Bart Swings schreef met 6.20,37 het Belgisch record van Bart Veldkamp uit de boeken.

# Naam Land Tijd Verschil
1 Sven Kramer Ned 6.10,62  
2 Jan Blokhuijsen Ned 6.11,97 1,35
3 Jorrit Bergsma Ned 6.13,08 2,46
4 Bob de Jong Ned 6.14,37 3,75
5 Seung-Hoon Lee ZKo 6.17,41 6,79
6 Håvard Bøkko Noo 6.17,51 6,89
7 Sverre Lunde Pedersen Den 6.19,16 8,54
8 Ivan Skobrev Rus 6.19,17 8,55
9 Alexis Contin Fra 6.19,50 8,88
10 Bart Swings Bel 6.20,37 9,75
11 Ted-Jan Bloemen Ned 6.20,69 10,07

Klassement

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 200
2 Jorrit Bergsma Ned 150
2 Jan Blokhuijsen Ned 150
4 Bob de Jong Ned 120
5 Ivan Skobrev Rus 85
6 Lee Seung-Hoon ZKo 82
7 Håvard Bøkko Noo 80
8 Alexis Contin Fra 70
9 Sverre Lunde Pedersen Den 70
10 Ted-Jan Bloemen Ned 66

Golfer Luiten knap vijfde in Dubai

Golfer Joost Luiten is door een goede dag op het DP World Tour Championship Tournament in Dubai naar de vijfde stek in het klassement geklommen. De 26-jarige Nederlander had zaterdag 67 slagen nodig, vijf minder dan het baangemiddelde. De mondiale nummer 110 zit de nummer zes van de wereld Louis Oosthuizen daardoor op de hielen.

Luiten was de eerste dag begonnen met 69 slagen en had een dag later één slag minder nodig. Hij staat daardoor op twaalf slagen onder par en deelt de vijde plek met de Zuid-Afrikaan Branden Grace.

De mondiale nummer één Rory McIlroy en nummer twee Luke Donald lijken in Dubai om de hoofdprijs te strijden. De Noord-Ier en de Engelsman staan allebei op zeventien slagen onder par. Charl Schwartzel en Oosthuizen, beiden Zuid-Afrikanen, completeren de top vijf met een nipte voorsprong op Luiten.

Hoge Raad hekelt maatregelen Morsi

De Egyptische Hoge Raad heeft de grondwetswijzigingen die president Mohammed Morsi eerder deze week doorvoerde een 'ongehoorde aanval op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht' genoemd. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA zaterdag gemeld.

De Hoge Raad zei in een verklaring de maatregelen van Morsi te betreuren. Door de wijzigingen die hij doorvoerde geniet de commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt voortaan immuniteit en kan die niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement.

De decreten geven Morsi bijna absolute macht. Beslissingen die sinds het aantreden van Morsi zijn genomen kunnen tot er een nieuwe grondwet is niet bij de rechter worden aangevochten. De invloed van zowel Morsi als zijn partij de Moslimbroederschap is door deze wijzigingen sterk gegroeid.

De Hoge Raad bestaat grotendeels uit rechters die door oud-president Hosni Mubarak zijn benoemd.

Moordverdachte moeder bij begrafenis dochter

Een 40-jarige vrouw in België die ervan wordt verdacht met medicijnen haar 5-jarige dochtertje te hebben vermoord, was zaterdag bij de begrafenis van het kind in Zwevezele. De onderzoeksrechter gaf haar bij hoge uitzondering toestemming de plechtigheid bij te wonen.

De vrouw werd onder begeleiding van de politie vanuit de gevangenis in Brugge naar de kerk in het West-Vlaamse plaatsje gebracht. De vrouw heeft bij de politie ontkend dat ze het meisje Dimfy vorige week vrijdag heeft omgebracht. Volgens haar heeft het kind zelf de overdosis genomen. Toen ze ontdekte dat het meisje dood was, heeft de vrouw geprobeerd zelfmoord te plegen.

Na de begrafenis werd de vrouw meteen teruggebracht naar haar cel.

Procedure vrijlating Dutroux van start

In België is de procedure begonnen voor een eventuele voorwaardelijke vrijlating van de beruchte kindermoordenaar Marc Dutroux. Dit meldden Belgische media zaterdag.

De families van slachtoffers en overlevende slachtoffers van Dutroux hebben vrijdag stukken van justitie toegestuurd gekregen waarmee ze zich in de besluitvorming kunnen mengen.

Het is onwaarschijnlijk dat Dutroux vrijkomt, maar volgens de regels komt hij er voor in aanmerking. Theoretisch zou dat al in mei volgend jaar kunnen. In april vorig jaar vroeg hij al vergeefs een verlof aan.

Dutroux zit sinds 1996 in de gevangenis. Hij werd in 2004 tot levenslang veroordeeld wegens de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de gruwelijke dood van vier van hen. Tot levenslang veroordeelden kunnen na verloop van tijd ook om vervroegde invrijheidstelling vragen.

Procedure over vrijlating Dutroux van start
Procedure over vrijlating Dutroux van start (Foto: ANP)

Afrikaanse leiders praten in Uganda over Congo

Afrikaanse leiders hebben elkaar zaterdag in Uganda ontmoet in een nieuwe poging een oplossing te vinden voor het geweld in het oosten van Congo. De Congolese rebellengroep M23 rukt op en heeft gedreigd de regering van president Joseph Kabila omver te werpen.

Uganda, dat als bemiddelaar optreedt, is deze week onder vuur komen liggen vanwege een rapport van de Verenigde Naties waarin staat dat sommige Ugandese legerleiders M23 actief steunen. De rebellen namen deze week Goma en Sake in. Ook Rwanda wordt ervan beschuldigd de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen de aantijgingen.

Zowel de Keniaanse president Mwai Kibaki als de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete was in Kampala om de gesprekken bij te wonen. De Rwandese president Paul Kagame was er niet. De bijeenkomst wordt gehouden onder auspiciën van de Internationale Conferentie voor de Regio van de Grote Meren (CIRGL).

Op een vorige top van de CIRGL werd de vorming van een 'neutrale internationale troepenmacht' voor Oost-Congo gesteund. Tanzania heeft al aangeboden om een deel van de vierduizend benodigde militairen te sturen, maar het mandaat van de troepenmacht is nog onduidelijk en de financiering blijft een probleem. De regionale leiders spreken zaterdag vermoedelijk over de details van de troepenmacht, aldus Ugandese diplomaten.

Vertegenwoordigers van M-23 waren niet welkom op de top. Berichten dat de politieke leider van M23, Jean-Marie Runiga, in het land was om met de Ugandese regering te onderhandelen, werden door Uganda ontkend. "Dit is een top voor regionale leiders, niet een onderhandelingsbijeenkomst. De rebellen kunnen niet op de top aanwezig zijn", zei Okello Oryem, de Ugandese onderminister van buitenlandse zaken.

M23 bestaat uit honderden militairen die uit het Congolese leger deserteerden. Sinds april hebben ze grote delen van het mineralenrijke oosten van Congo in handen en hun inname van Goma afgelopen week heeft de druk op Kabila om met hen te onderhandelen opgevoerd. De rebellen beschuldigen zijn regering ervan de voorwaarden van een vredesdeal uit 2009 waaronder zij in het leger konden integreren te hebben geschonden. De rebellen namen Goma zonder veel moeite in; het Congolese leger sloeg op de vlucht en de VN-vredessoldaten deden niets.

M23 zegt te zullen proberen de Congolese hoofdstad Kinshasa in te nemen als Kabila weigert met hen te onderhandelen. De Ugandese president Yoweri Museveni, Kabila en Kagame zeiden woensdag dat ze uitlatingen van M23 over de inname van Kinshasa niet tolereren en ze eisten dat de rebellen zich zouden terugtrekken uit Goma. In plaats daarvan rukten de rebellen verder op en namen Sake in.

Geen Chadli en Gutiérrez tegen PEC

FC Twente moet het zondag tegen PEC Zwolle stellen zonder Nacer Chadli en Felipe Gutiérrez. Chadli kampt nog altijd met een enkelblessure en moet daardoor het duel met de promovendus missen. Dat laat Twente weten via de clubwebsite.

Ook middenvelder Gutiérrez is afwezig. De Chileen liep donderdag in het Europa League-duel met Hannover 96 een knieblessure op. Gutiérrez werd zaterdag zelfs geopereerd aan zijn buitenmeniscus en is daardoor enige tijd uit de roulatie. Opvallend is dat de middenvelder alweer de derde Twente-speler is die dit seizoen aan de buitenmeniscus werd behandeld. Eerder waren Leroy Fer en Dmitry Bulykin het slachtoffer.

Twente kan tegen PEC verder niet beschikken over Roberto Rosales. De rechtsback is geschorst en zal mogelijk worden vervangen door Tim Breukers. Ook de geblesseerden Nikolai Mihaylov en Denny Landzaat zijn er niet bij.

[Upd] Redknapp aan de slag bij QPR

Een dag na het ontslag van Mark Hughes bij Queens Park Rangers lijkt een nieuwe trainer al gevonden. De Londense club staat na twaalf wedstrijden troosteloos onderaan met vier punten. De 49-jarige Hughes werd daarom vrijdag na tien maanden op straat gezet door QPR. De 65-jarige Harry Redknapp werd vervolgens benaderd door de club om het over te nemen.

"Ik kijk er naar uit om deze uitdaging aan te gaan", vertelde Redknapp aan de Engelse pers. De voormalige trainer van onder meer Portsmouth, Southampton en Tottenham Hotspur wees al diverse clubs af voordat hij nu weer aan de slag gaat.

Hij staat voor de immense taak om QPR - dat nog zonder zege is - uit de degradatiezone te leiden. "Als ik daarin kan slagen, ben ik de gelukkigste man op aarde. QPR heeft goede voetballers - aan mij de taak daar een team van te maken dat wedstrijden kan winnen."

Update 14.40 uur
Harry Redknapp is zaterdag officieel aangesteld als de nieuwe trainer van Queens Park Rangers. Hij volgt de ontslagen Mark Hughes op. De 65-jarige trainer zat zonder baan na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur in juni van dit jaar. Na verschillende aanbiedingen van clubs heeft hij besloten om de uitdaging aan te gaan bij het noodlijdende Queens Park Rangers.

Benítez rekent op vertrek Cole en Lampard

Vooralsnog lijkt het erop dat Frank Lampard en Ashley Cole Chelsea na dit seizoen verlaten. Dat meldt kersverse trainer Rafael Benítez. De twee spelers beschikken bij de Londense club over een aflopend contract en volgens Benítez ziet het er niet naar uit dat de samenwerking alsnog wordt verlengd.

"Ik denk het", antwoordde de keuzeheer tegenover Sky Sports op de vraag of Cole en Lampard Chelsea na dit seizoen verlaten. "Zo staan de zaken er momenteel voor."

Vooral een vertrek van Lampard zou opvallend zijn. De middenvelder speelde tot dusver al meer dan 570 wedstrijden voor Chelsea, sinds hij in 2001 overkwam van West Ham United. De Engelse international werd al gelinkt aan een avontuur in de Verenigde Staten en China.

Cole wordt in verband gebracht met Paris Saint-Germain, terwijl ook Manchester United en Real Madrid belangstelling zouden hebben. Bij laatstgenoemde club zwaait José Mourinho de scepter, met wie Cole eerder al samenwerkte bij Chelsea.

Wellicht geen 'snollebol' meer in België

De Belgische Minister voor Gelijke Kansen wil de genderwet aan gaan scherpen. Waar die tot nu toe, op z'n Belgisch, alleen het aanzetten tot seksisme verbood, wil Joëlle Milquet nu ook het seksisme zelf gaan verbieden.

Milquet definiëert 'seksisme' als volgt: "Elk gebaar en elke uitspraak die duidelijk bedoeld is om misprijzen uit te drukken ten aanzien van een of meer personen van een ander geslacht op basis van hun geslacht, of die hen als minderwaardig beschouwt of die hen reduceert tot hun seksuele dimensie en die een ernstige aanslag op hun waardigheid betekent."

Op zich is dit geen grote verrassing: veel landen hebben al wetten die discriminatie op basis van gender [psychologisch geslacht, red] of sekse [fysiek geslacht, red] verbiedt, en die het een verzwarende omstandigheid maakt bij andere misdrijven. Daarnaast heeft de spraakmakende documentaire 'Femme de la Rue' laatst aangetoond dat seksisme ook in België nog wijdverbrijd is.

Maar criticasters wijzen erop dat het voorstel nog behoorlijk vaag is. Ze vragen zich bijvoorbeeld af wat een 'ernstige aanslag op de waardigheid' precies is. Zo zou een mannenblad als Playboy, dat volgens sommigen vrouwen reduceert tot seksobjecten, al problemen kunnen krijgen als de aanslag op de waardigheid van hun modellen voldoende ernstig wordt geacht.  Ook een slechte versierpoging kan iemand zwaar komen te staan.

Gelukkig moet Milquet het voorstel eerst nog doorpraten met de Belgische federale regering. Desondanks ziet ze al mogelijkheden om dezelfde bescherming door te trekken naar mensen met een andere geaardheid.

VVD wil geen extra congres over regeringsdeelname

De VVD gaat in de toekomst geen extra congres houden waarop de leden van de partij zich kunnen uitspreken over een regeerakkoord dat de liberalen hebben gesloten. Het VVD-congres in Den Bosch heeft dat zaterdag bepaald.

Uit onvrede over de gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie had een groep VVD'ers voorgesteld om in de toekomst een extra congres te houden als de VVD een regeerakkoord heeft gesloten. De PvdA doet dat sinds jaar en dag. Het VVD-bestuur wilde er echter niets van weten.

Na enige discussie werd over het voorstel gestemd. Ruim een kwart van de aanwezige VVD-leden bleek voor.

JOVD-voorzitter spreekt VVD-congres toe

JOVD-voorzitter Jarico Vos heeft zaterdag toch nog het VVD-congres in Den Bosch toegesproken, na dagen van gesteggel over de vraag of hij wel of niet spreektijd zou krijgen. Vos betoogde in zijn speech dat de VVD de afgelopen jaren de liberale principes te gemakkelijk overboord heeft gezet.

"Het ideologische kompas van de VVD is op hol geslagen", zei Vos. Zowel in het huidige als in het vorige kabinet heeft de partij de eigen principes te gemakkelijk overboord gezet. De VVD moet beter duidelijk maken waar de partij zelf voor staat, betoogde Vos.

De JOVD-voorzitter riep de VVD-fractie in de Tweede Kamer op de komende jaren de grenzen van het regeerakkoord op te zoeken. "Stap op de rem als onze principes verloochend dreigen te worden, was de boodschap van de jonge liberaal aan de VVD-fractie.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde de oproep 'heel raak'. Hij zei dat de fractie inderdaad zal staan voor de liberale waarden."Het regeerakkoord kent veel punten waar interpretatie mogelijk is", zei Zijlstra. Hij zei het als zijn taak te zien op die punten zo liberaal mogelijk in te vullen.

Het VVD-bestuur wilde niet dat Vos het woord zou voeren. De JOVD-voorzitter maakte daartegen bezwaar, en kreeg bijval van onder anderen partijcoryfee Hans Wiegel. Zaterdag hield partijvoorzitter Benk Korthals aanvankelijk vol dat de JOVD geen spreektijd zou krijgen, maar een meerderheid van de aanwezigen was het daar niet mee eens.

Doden bij bomaanslag op Pakistaanse sjiieten

Een bermbom in het noordwesten van Pakistan heeft zaterdag aan ten minste zeven mensen het leven gekost. Zeker dertig mensen raakten gewond toen de bom afging op het moment dat deelnemers aan een sjiitische processie passeerden.

Zo'n honderd sjiieten liepen door Dera Ismail Khan om zich bij de processie ter gelegenheid van de sjiitische feestdag Ashoura te voegen toen de bom ontplofte. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Pakistaanse Taliban achter de aanslag zitten. De Pakistaanse Taliban en andere verboden soennitische groepen plegen rond Ashoura vaker aanslagen.

Zondag is het Ashoura, de dag waarop sjiieten het overlijden van de sjiitische heilige Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed herdenken. Dat zou zo'n 1300 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Het schisma tussen soennieten en sjiieten dateert uit die tijd.

President Asif Ali Zardari heeft de bomaanslagen zaterdag veroordeeld en herhaalde dat de regering vastbesloten is de militanten te stoppen.

[WB] Leenstra wint 1500m in Kolomna

Marrit Leenstra heeft de wereldbekerwedstrijd in het Russische Kolomna gewonnen. Ze won in een baanrecord van 1.55,04. Ze reed in de laatste rit tegen Christine Nesbitt die derde werd in 1.56,16. Tweede werd de Russische Yekaterina Shikhova met 1.55,52. 

Marije Joling werd negende op bijna drie seconden van Leenstra. Laurine van Riesen werd twaalfde. Lotte van Beek die vorige week debuteerde met een derde plek kwam in de rit tegen Claudia Pechstein al snel ten val. 

# Naam Land Tijd Verschil
1 Marrit Leenstra Ned 1.55,04  
2 Yekaterina Shikhova Rus 1.55,52 +0,49
3 Christine Nesbitt Can 1.56,16 +1,13
4 Martina Sábliková Tsj 1.56,94 +1,91
5 Bo-Reum Kim ZKo 1.57,05 +2,02
9 Marije Joling Ned 1.57,99 +2,96
12 Laurine van Riessen Ned 1.58,29 +3,26
- Lotte van Beek Ned DNF  

Klassement

# Naam Land Punten
1 Marrit Leenstra Ned 180
2 Christine Nesbitt Can 170
3 Martina Sábliková Tsj 110
4 Claudia Pechstein Dui 88
5 Yekaterina Shikhova Rus 80
7 Marije Joling Ned 77
9 Lotte van Beek Ned 70
11 Laurine van Riessen Ned 25
18 Linda de Vries Ned 25

Zondag kans op storm aan zee

Nederland krijgt vanaf zaterdagavond te maken met toenemende wind. Zondag bestaat aan zee kans op een zuidwesterstorm. Er kunnen windstoten voorkomen met snelheden tot 110 kilometer per uur, meldt weeronline.nl. Ook boven land waait het flink, met kans op windstoten tot 90 kilometer per uur.

Oorzaak van de wind is een lagedrukgebied dat zaterdag vanuit het zuidwesten naar Nederland komt. Zondag overdag is het wisselend bewolkt en vooral aan de kust valt af en toe wat regen. Het wordt ongeveer 11 graden. Pas in de avond neemt de wind naar verwachting flink af in kracht.

Dief steekt winkelmedewerker neer

Een 59-jarige medewerker van een winkel uit Eindhoven is vrijdagavond gewond geraakt toen hij werd neergestoken door een dief. Dat meldt de politie zaterdag. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel.

De dief had geld buitgemaakt in de winkel aan de Vrijstraat en rende naar de uitgang. De winkelmedewerker wilde hem tegenhouden, maar kreeg een mes in zijn buik. De dader wist te ontkomen.

Doden bij explosie in kolenmijn China

Een ongeval in een kolenmijn in het zuidwesten van China heeft zaterdag aan zeker achttien mijnwerkers het leven gekost. Vijf kompels zitten nog vast in de mijn, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Er waren 28 kompels aan het werk in de staatskolenmijn toen er een gasexplosie plaatsvond. Vijf van hen konden worden gered.

In China vallen bij mijnongelukken geregeld dodelijke slachtoffers. Vorig jaar kwamen in de kolenmijnindustrie 1973 mijnwerkers bij ongevallen om het leven.

Doden bij explosie in restaurant China

Bij een explosie in een restaurant in het noorden van China zijn vrijdagavond minstens veertien mensen om het leven gekomen en 47 gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten van het district Shouyang in de provincie Shanxi gezegd.

Een gaslek veroorzaakte volgens de autoriteiten de explosie. Na de ontploffing brak er brand uit. Zes mensen stierven ter plekke, acht later in het ziekenhuis. Zeventien mensen raakten ernstig gewond, meldde staatspersbureau Xinhua.

De explosie was volgens Xinhua zo krachtig dat alle ramen van het twee verdiepingen tellende pand waarin het restaurant was gevestigd uit de sponningen sprongen.

Warface bereikt vijf miljoen spelers in Rusland

De free-to-play shooter Warface, van de hand van Crysis-ontwikkelaar Crytek, is al enkele maanden uit in Rusland. Niet zonder succes, aangezien de ontwikkelaar onlangs bekendmaakte dat de titel de kaap van vijf miljoen gebruikers bereikt heeft.

Warface belooft een voortdurend geupdatete game, met zowel Player Versus Player als co-op missies, en is overigens het eerste gratis spel dat gebruik maakt van CryEngine 3. 

Warface verscheen tot nu toe enkel in Rusland en als een open bèta in China. Wanneer de game bij ons uitkomt is nog onbekend.

Warface
Warface

Rutte wil koningin terug bij formatie

VVD-leider Mark Rutte denkt dat het goed is als koningin Beatrix haar oude rol bij de kabinetsformatie weer terug zou krijgen. "Ik zou terug willen naar het oude systeem, maar ik realiseer me dat er nu in de Tweede Kamer geen meerderheid voor is", zei Rutte zaterdag op het VVD-congres in Den Bosch.

De nieuwe door de Tweede Kamer gewenste aanpak werkte dit keer omdat er een redelijk duidelijke verkiezingsuitslag was, aldus Rutte. "Maar als er een complexe uitslag zou zijn, zoals bijvoorbeeld in 2010, dan heb je tijd nodig om tot elkaar te komen. En dan is de rol van de koningin erg belangrijk."

Rutte wil koningin terug bij formatie
Rutte wil koningin terug bij formatie (Foto: ANP)

Paus creëert zes nieuwe kardinalen

Er zijn zes nieuwe kardinalen toegetreden tot de groep geestelijken die de volgende paus zullen kiezen. Paus Benedictus XVI leidde zaterdag de ceremonie in de Sint-Pieter voor de formele creatie van de kardinalen.

Er klonk applaus en gejuich uit de kerkbanken toen Benedictus hardop de namen van iedere nieuwe kardinaal in het Latijn uitsprak.

De geografische diversiteit binnen het door Europeanen gedomineerde College van Kardinalen neemt met de toetreding van de nieuwe kardinalen sterk toe. De zes komen uit Colombia, India, Libanon, Nigeria, de Filipijnen en de Verenigde Staten.


Paus creëert zes nieuwe kardinalen (Foto: Novum)

'Vilhena verlengt snel bij Feyenoord'

Tonny Vilhena is pas zeventien, maar lijkt een goede toekomst te krijgen bij Feyenoord. De jonge speler gaat naar verluidt snel zijn contract opwaarderen. De huidige verbintenis van de middenvelder loopt tot medio 2014, maar trainer Ronald Koeman wil hem graag langer bij de club houden.

Vilhena is een belangrijke speler voor de trainer, gezien hij de in onmin geraakte Kelvin Leerdam opvolgt, en niet Ruud Vormer. Het Algemeen Dagblad meldt dat de besprekingen in volle vaart lopen en dat Vilhena binnenkort gaat bijtekenen. Zelf gaf hij deze week al aan graag te blijven in De Kuip. "Natuurlijk wil ik bijtekenen. Feyenoord is een hele mooie club. Ik zou hier zeker willen blijven en wil een groot speler worden in De Kuip", vertelde hij aan RTV Rijnmond.

Vilhena debuteerde op 22 januari 2012 voor Feyenoord tegen VVV-Venlo, amper drie weken na zijn zeventiende verjaardag. Sindsdien kwam hij tot veertien wedstrijden voor de club uit Rotterdam. In 2011 en 2012 werd hij ook Europees kampioen met Oranje onder 17.

VVD-congres fluit partijvoorzitter terug om JOVD

De liberale jongerenorganisatie JOVD lijkt toch spreektijd te krijgen op het VVD-congres in Den Bosch. Partijvoorzitter Benk Korthals wilde de jonge liberalen geen toespraak laten houden, maar de zaal bleek het daar niet mee eens.

Over de vraag of de JOVD wel of niet mag spreken wordt al geruime tijd gesteggeld. Korthals dacht de discussie te beslechten door bij de opening van het congres te zeggen dat de JOVD definitief geen toespraak mocht houden. Op het congres in mei waren de jonge liberalen weer aan de beurt, zei Korthals.

De aanwezige leden bleken het echter niet met de partijvoorzitter eens. Toen iemand uit de zaal voorstelde om de jonge liberalen toch vijf minuten te geven, leidde dat tot een groot applaus. Korthals ging daarop door de pomp en toonde zich bereid de JOVD toch op het podium te laten.

De JOVD had eerder bijval gekregen van partijprominent Hans Wiegel. De JOVD vindt dat de VVD tijdens de formatieonderhandelingen te gemakkelijk de eigen principes heeft laten varen.

Voorzichtige rentree Vonn in Aspen

De olympisch kampioen Lindsey Vonn maakt dit weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Aspen voorzichtig haar rentree. De Amerikaanse is nog niet volledig hersteld van de ernstige darmklachten waarmee ze begin vorige week in het ziekenhuis belandde.

"Nog nooit in mijn leven had ik zo veel pijn", zei Vonn vrijdag. De viervoudig winnares van het algemene wereldbekerklassement komt zaterdag in Colorado uit op de reuzenslalom, maar de slalom van zondag slaat ze over.

'"k weet niet precies wat ik kan verwachten, maar ik kijk er naar uit om voor eigen publiek te kunnen racen", aldus de 28-jarige skiester. Vonn kwam vorige maand in Sölden voor het laatst in actie. Toen haalde de Amerikaanse de finish van de reuzenslalom niet.

[EK] Toussaint en De Waard door op 50 rug

Zwemsters Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben zaterdagochtend bij de Europese kampioenschappen kortebaan de halve finales bereikt op de 50 meter rugslag. Toussaint klokte een tijd van 27,27. Dit was de tweede tijd in de series.  De pas 16-jarige De Waard eindigde met 27,89 als 11e, ruim voldoende voor een plek in de halve finales van zaterdagavond.

De snelste tijd kwam op naam van de Française Laure Manaudou met een tijd van 27,15. Toussaint viel vrijdag op de 100meter rugslag net naast het podium. In de halve finales had ze het Nederlands record van haar moeder Jolanda de Rover aangescherpt. Esmée Bos werd op de 50 rug met 28,47 uitgeschakeld in de series, ze werd 21ste. Sharon van Rouwendaal, vrijdag vijfde op de 100 rug, meldde zich af voor de 400 meter vrije slag.

Hevige antiregeringsprotesten in Bangkok

Bij antiregeringsprotesten in de Thaise hoofdstad Bangkok is het zaterdag tot confrontaties met de politie gekomen. De betogers eisen het aftreden van premier Yingluck Shinawatra. Het is het eerste grote antiregeringsprotest sinds Yingluck vorig jaar aan de macht kwam.

De demonstratie zelf verliep vreedzaam, maar in een nabijgelegen straat liep het uit de hand toen betogers er een politiebarricade probeerden te doorbreken. Zowel de politieagenten als de betogers wierpen traangasgranaten naar elkaar. Volgens politiewoordvoerder generaal-majoor Piya Utayo raakten vijf agenten gewond bij de confrontaties, van wie twee ernstig. Zeker honderddertig demonstranten zijn gearresteerd.

De demonstratie toont de grote politieke kloof die is ontstaan in Thailand sinds Yinglucks broer en oud-president Thaksin Shinawatra in 2006 bij een militaire coup werd afgezet. Jaren van politieke instabiliteit volgden.

De groep die de demonstratie van zaterdag organiseerde, beschuldigt de regering van corruptie en een te zwak optreden tegen degenen die de monarchie beledigen. Ook is de groep, die wordt geleid door een gepensioneerde generaal, van mening dat de regering een marionet is van Thaksin.

VVD overweegt commissie integriteit

De VVD overweegt een commissie in te stellen waar liberale politici en bestuurders terecht kunnen met vragen over integriteit. Dat heeft partijvoorzitter Benk Korthals zaterdag gezegd op het VVD-congres in Den Bosch.

De commissie zou zich moeten buigen over de vraag of de VVD meer moet doen aan integriteit. Ook zou de commissie als vraagbaak moeten dienen voor VVD'ers die zich afvragen of concrete dingen wel of niet door de beugel kunnen. "Ieder die vreest in een grijs gebied te komen, kan zijn vraag aan de commissie voorleggen", zei Korthals.

Verschillende VVD-bestuurders zijn de afgelopen tijd in opspraak gekomen wegens belangenverstrengeling en corruptie, zoals de Roermondse wethouder Jos van Rey en de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Korthals wilde geen oordeel geven over deze affaires, omdat de rechter zich daar eerst over moet uitspreken.

Transportsector wil niet minder inspecteurs

Transport en Logistiek Nederland (TLN) waarschuwt voor de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen op de Inspectie Leefomgeving en Transport. Als wordt beknibbeld op het aantal inspecteurs, krijgen vervoerders volgens de belangenorganisatie te veel ruimte om de regels te overtreden. De transporteurs willen er juist meer.

Volgens TLN-voorzitter Alexander Sakkers dreigen 'wildwestpraktijken' te ontstaan. De concurrentieverhoudingen maar ook de veiligheid voor mens en omgeving komen bij verdere bezuinigingen volgens hem in het gedrang. De organisatie wil juist dat de inspectie meer capaciteit krijgt om de nationale en internationale stromen vrachtverkeer te controleren.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet de komende kabinetsperiode meer dan twee miljoen euro bezuinigen op de inspectie.

Geen songfestival voor Portugal

Portugal neemt niet deel aan het Eurovisie Songfestival 2013 vanwege de economische crisis. De publieke omroep RTP, die gaat over de inzending van het land, laat weten dat het keuzes moet maken en dat besloten is het zangfestijn van volgend jaar over te slaan.

Het Eurovisie Songfestival vindt in mei plaats in het Zweedse Malmö. Nederland is wel van de partij en moet met Anouk eindelijk weer eens een plekje in de finale zien te bemachtigen. Het lukte Nederland acht jaar op rij niet zich te kwalificeren, een record.

Arafat wordt dinsdag opgegraven

RAMALLAH - Het stoffelijk overschot van de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt dinsdag opgegraven. Dat heeft de Palestijnse oud-inlichtenchef Tawfik Tirawi, die het onderzoek naar de doodsoorzaak leidt, gezegd. Het lichaam wordt opgegraven zodat voor eens en altijd kan worden vastgesteld waaraan Arafat is overleden.

Eerder werd gezegd dat de overblijfselen maandag zouden worden opgegraven.

Arafat overleed in november 2004, een maand nadat hij plotseling ziek was geworden. Eerder dit jaar ontdekten onderzoekers het radioactieve polonium-210 op kledingstukken van Arafat. Volgens de officiële lezing overleed hij na een beroerte. Er doen echter geruchten de ronde dat hij zou zijn vergiftigd door Israël.

Zwitserse, Franse en Russische onderzoekers nemen dinsdag monsters van Arafats stoffelijk overschot, zei Tirawi. Arafat wordt dezelfde dag met militaire eer herbegraven, aldus Tirawi.

[EK] Verlinden naar finale 200m vlinder

Joeri Verlinden tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in Chartres de finale bereikt van de 200 meter vlinderslag. De 24-jarige zwemmer zette tijdens de series de vierde tijd neer: 1.54,31. De vijftienvoudig Europees kampioen Laszlo Cseh was de snelste in 1.53,96. 

Behalve Cseh waren ook de Deen Viktor Bromer (1.53,99) en de Hongaar Bence Biczo (1.54,12) sneller dan Verlinden. De pupil van coach Martin Truijens was vrijdag als vierde geëindigd in de finale van de 100 vlinder. "Waar kan dat abonnement opgezegd worden?", zei Verlinden na zijn tweede vierde plek op de EK kortebaan. De finale zal vanavond gezwommen worden. 

Wat spelen we dit weekend? - Kn0x

Redacteuren van FOK!games hebben het maar zwaar. Naast onze dagelijkse beslommeringen als werkschuw tuig, luie studenten en slechte fungerende arbeiders moeten we jullie ook nog voorzien van nieuws, reviews en specials. Gelukkig is er nog het weekend waarin we lekker alle zorgen van een werkweek kunnen uitschakelen. Wij willen jullie graag vertellen wat wij gedurende het weekend gaan doen en deze week vertelt Kn0x meer over zijn plannen.

'Nintendo komt met Wii Mini'

Nintendo World Report schrijft vandaag dat er informatie bij een grote retailer is verschenen die duidt op een Wii Mini. De Wii Mini is een kleinere versie van de huidige Wii en zou op 7 december al in de Amerikaanse winkels moeten liggen.

De Mini wordt geleverd met sensor, nunchuck en Wiimote plus. Mocht dit gerucht waar zijn dan is het de tweede keer dat Wii een redesign krijgt. Vorig jaar werd Wii al ontdaan van de GameCube-mogelijkheden en iets kleiner en lichter. Hoe klein de Mini wordt is nog niet bekend. 

wii

JOVD mag toch geen toespraak houden

De liberale jongerenorganisatie JOVD mag zaterdag definitief geen toespraak houden op het VVD-congres in Den Bosch. Dat heeft partijvoorzitter Benk Korthals gezegd.

Volgens Korthals denkt de JOVD ten onrechte dat de organisatie op elk VVD-congres een speech mag houden. Dat is niet het geval. De jonge liberalen krijgen één keer per jaar spreektijd. Op het congres in mei zijn ze weer aan de beurt.

Op het congres van zaterdag wil de VVD zo veel mogelijk leden het woord geven om hun mening te geven over het regeerakkoord. Ook de fractievoorzitters uit de Eerste Kamer en het Europees Parlement mogen daarom niet spreken. Korthals benadrukte dat JOVD'ers vanuit de zaal wel het woord mogen voeren.

Over spreektijd voor de JOVD ontstond de afgelopen dagen discussie. De JOVD eiste spreektijd, en kreeg bijval van partijcoryfee Hans Wiegel.

VVD-voorzitter uit kritiek op formatieproces

Het regeerakkoord van VVD en PvdA is te gedetailleerd. Als de onderhandelaars zich hadden beperkt tot de hoofdlijnen, hadden ze meer tijd gehad om over hun plannen na te denken. Dat heeft VVD-voorzitter Benk Korthals zaterdag gezegd op het partijcongres in Den Bosch.

Korthals ging in zijn toespraak in op de opstand die in de VVD uitbrak naar aanleiding van de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie in het regeerakkoord. Volgens Korthals is de gang van zaken niet het gevolg van een te snelle formatie, maar is het probleem dat de onderhandelaars zich te veel met details hebben beziggehouden. Ze hadden hun tijd beter kunnen besteden aan het goed doordenken van de hoofdzaken, zei Korthals.

Sanfrecce Hiroshima completeert WK clubs

Voetbalclub Sanfrecce Hiroshima heeft zich zaterdag als laatste gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voor clubteams, volgende maand in Japan. Hiroshima kreeg dit startbewijs omdat de club voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Japan is geworden. Het organiseerende land mag altijd één club afvaardigen.

Hiroshima won zelf op de voorlaatste speeldag in de J-League met 4-1 van Cerezo Osaka, terwijl concurrent Vegalta Sendai verloor van Albirex Niigata met 1-0. Het verschil tussen beide clubs bedraagt vier punten en daardoor is Hiroshima niet meer in te halen. 

In het verleden speelden onder anderen Pieter Huistra, John van Loen en Ron Jans voor deze Japanse club. Auckland City FC zal de tegenstander worden van Hiroshima in eerste ronde van het WK. De andere deelnemers aan het WK zijn Chelsea, Corinthians, Monterrey, Al-Ahly en Ulsan Hyundai.

'Armstrong is de duivel'

Met hun getuigenissen hadden Frankie en Betsy Andreu een belangrijke rol in de ontmaskering van Lance Armstrong. De familie Andreu was er in 1996 bij toen de Amerikaanse wielrenner, in een ziekenhuis vechtend tegen teelbalkanker, aan een dokter bekende diverse verboden stimulerende middelen te gebruiken. "Lance is niet een goed mens dat slechte keuzes maakt, hij is de duivel in hoogsteigen persoon", zei Betsy Andreu zaterdag in een interview in de Volkskrant.

Frankie Andreu maakte jarenlang deel uit van de US Postal-ploeg van zevenvoudig tourwinnaar Armstrong en is een van de belangrijke getuigen in het onthullende onderzoek van het Amerikaanse antidopingbureau Usada. Zijn vrouw voerde jarenlang een verbale strijd uit met Armstrong en wordt door velen gezien als degene die de val van de Texaan heeft ingezet.

"Veel mensen noemen me een held. Ik voel me daar vreselijk ongemakkelijk bij. Het enige wat ik heb gedaan, is de waarheid vertellen", aldus Andreu. "Ik ben niet geobsedeerd om Lance Armstrong ten val te brengen; ik ben geobsedeerd om mijn naam te zuiveren. Hij heeft mijn naam door het slijk gehaald."

First Cousin Once Removed wint op IDFA

De Amerikaanse documentaire First Cousin Once Removed van regisseur Alan Berliner heeft de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam. Deze award bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 12.500 euro. De winnende film vertelt de levensgeschiedenis van Berliners oom, die in de laatste fase van zijn leven aan alzheimer lijdt.

In het Compagnietheater in Amsterdam werden vrijdagavond de prijzen uitgereikt van de verschillende competitieprogramma's. De documentaire Red Wedding kreeg de prijs voor beste middellange documentaire (10.000 euro). Red Wedding is het emotionele relaas van de Cambodjaanse Sochan Pen die als 16-jarige werd gedwongen tot een huwelijk met een Rode Khmersoldaat. De film van Lida Chan en Guillaume Suon kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Fund.

De Nederlandse Esther Hartog viel met haar documentaire Soldier on the Roof dubbel in de prijzen. Hartog verwierf de prijs voor het beste debuut en voor de beste Nederlandse film. Aan beide prijzen is een bedrag van 5000 euro verbonden. Soldier on the Roof biedt een inkijkje in het dagelijkse leven in de Joodse enclave in Hebron, waar 800 kolonisten wonen tussen 120.000 Palestijnen.

Searching for Sugar Man (Zweden/Engeland) van Malik Bendjelloul werd eveneens met twee prijzen onderscheiden. De film won zowel de publieksprijs als de prijs voor beste muziekdocumentaire. Searching for Sugar Man gaat over de mysterieuze Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez die alleen in Zuid-Afrika bekend werd.

In de studentencompetitie won Chico Pereiro voor zijn documentaire Pablo's Winter. Dit is een humoristisch portret van de verstokte roker Pablo die zijn oude dag klagend en hoestend doorbrengt en graag mijmert over vroeger, toen alles beter was.

De jongerenjury onderscheidde Marcel Barrena voor de Spaande documentaire Little World, het verhaal over de 19-jarige Albert die in zijn rolstoel met zijn vriendin en zonder budget naar de andere kant van de wereld reist. De Franse interactieve tabletdocumentaire Alma, a Tale of Violence won de DocLab Award.

De 25e editie van het IDFA duurt nog tot en met zondag. De organisatie verwacht dat het aantal bezoeken boven de 200.000 uitkomt, iets meer dan vorig jaar. Twee jaar geleden trok het tiendaagse evenement 180.000 bezoekers. De netto-opbrengst is net als vorig jaar 1 miljoen euro.

First Cousin Once Removed wint op IDFA
First Cousin Once Removed wint op IDFA (Foto: ANP)

Arts kan verdienen aan patiënt die dossier deelt

Artsen en apothekers kunnen straks geld verdienen aan patiënten die toestemming geven hun dossier te delen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Volgens plannen kunnen artsen van wie meer dan negentig procent van de patiënten toestemming geeft tot 125 procent terugkrijgen van de kosten die ze moeten maken.

Na het sneven van het wettelijk geregelde elektronisch patiëntendossier (EPD) in de Eerste Kamer in april vorig jaar werken huisartsen, apothekers en ziekenhuizen aan een doorstart van het systeem. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten die zorgaanbieders maken voor elke patiënt die wordt aangemeld.

De Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins noemt het plan in de krant 'uiterst onwenselijk'. "Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen."

Een woordvoerder van VZVZ, de organisatie achter de opvolger van het EPD, wil in de krant niet ingaan op de reden dat in sommige gevallen een hoger bedrag dan de werkelijke kosten wordt uitgekeerd. De details rond de vergoedingen zouden nog niet helemaal rond zijn. "Zolang die gesprekken nog lopen, hebben wij besloten hierover geen verdere informatie te geven."

Gudelj: "Met 3-0 kan je niet tevreden zijn"

Nebojsa Gudelj slaagde er met NAC Breda niet in om zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer te winnen van ADO Den Haag. NAC was sterker, maar daar heeft Gudelj geen boodschap aan. "Ik ben niet tevreden met het resultaat. Als je 3-0 verliest kan je nooit tevreden zijn. We krijgen drie doelpunten tegen en dat geeft een slecht gevoel", zegt hij tegen Eredivisie Live.

"Ik denk wel dat we in de eerste helft, begin tweede helft goed hebben gespeeld. Het positiespel was heel goed, maar de kansen werden niet afgemaakt. Als je de kansen niet afmaakt, moet je het in de verdediging organiseren. Als je drie doelpunten tegenkrijgt, doe je iets niet goed", aldus de oefenmeester.

Gudelj maakt zich nog niet druk na zijn eerste verliespartij. "Als je 1-0 achterstaat wil je natuurlijk graag de 1-1 maken. We forceerden het ten koste van de verdediging en dan krijg je makkelijk goals tegen. Kan gebeuren, dit is gewoon een leermoment voor ons."

Journalisten krijgen snel verschoningsrecht

Journalisten krijgen een wettelijk verankerd verschoningsrecht. Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zijn druk doende een 'geactualiseerd' wetsvoorstel hierover te maken. Het is de bedoeling dat het aangepaste voorstel er binnen 2 weken is, aldus een woordvoerder van de bewindslieden in reactie op een bericht uit De Telegraaf van zaterdag.

In de nieuwe versie van het voorstel, waarvan een oudere versie al langere tijd op de plank ligt, worden recente ontwikkelingen meegenomen, zoals de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over het afluisteren van twee Telegraafverslaggevers.

De rechter moet vooraf gaan toetsen of het afluisteren van journalisten is toegestaan.

Vier jaar Engelse cel voor schijnhuwelijken

Een 45-jarige Nederlandse vrouw is vrijdag in Groot-Brittannië veroordeeld tot vier jaar cel voor het arrangeren van schijnhuwelijken. Dat melden Britse media. Diana O. liet de bruiden van Antilliaanse afkomst in Engeland met Nigerianen trouwen, zodat de mannen een verblijfsvergunning konden krijgen.

De vrouw was eind juli gearresteerd in Rotterdam en uitgeleverd aan Groot-Brittannië. O. had schuld bekend.

De Antillianen werden in Nederland geronseld. Ze vlogen naar Engeland om daar met een Nigeriaan te trouwen. Na de plechtigheid vlogen ze meteen terug. Degene met wie ze waren getrouwd kreeg door het huwelijk toegang tot alle landen van de Europese Unie. De vrouwen streken een vergoeding op.

De eerste signalen over schijnhuwelijken tussen Nigerianen en Antillianen kwamen in 2008 binnen bij de Engelse justitie. Sindsdien doen Britse en Nederlandse autoriteiten gezamenlijk onderzoek. Dat leidde al meerdere malen tot arrestaties. In november werden in totaal 31 verdachten aangehouden.

[WB] L. de Vries wint B-groep 1.500 meter

Linda de Vries heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Kolomna de 1.500 meter in de B-groep overtuigend gewonnen. De Vries eindigde met 1.58,31 als snelste en was daarmee Karolina Erbanová met 0,75 seconden te snel af.

De Vries promoveert daardoor weer naar de A-divisie, waarin ze volgende week in Astana mag starten. Vorige week degradeerde ze nog uit diezelfde divisie, omdat ze werd gediskwalificeerd.

Lens: "Dick zit er feller op dan Rutten"

Jeremain Lens is niet bang om zijn huidige trainer bij PSV te vergelijken met de vorige. Hij vindt Dick Advocaat feller dan zijn voorganger. De aanvaller die weg wil bij PSV, werd gevraagd naar een vergelijking tussen Fred Rutten en Dick Advocaat. Rutten, van 2009 tot maart 2012 trainer van PSV, werd nog wel eens soft genoemd. Een misplaatste beschrijving, vindt Lens over de trainer die zondag met Vitesse in Eindhoven langskomt.

"Fred Rutten en Dick Advocaat zijn verschillende types. Rutten kan ook keihard zijn en kan evenmin tegen zijn verlies. Na een nederlaag wilde je de volgende dag echt niet in de kleedkamer komen", vertelde Lens aan De Telegraaf. "Of hij een prijzenpakker is? Hij heeft nog tijd om dat in te halen."

Uiteindelijk zit er meer pit in zijn huidige trainer, vindt Lens. "Toch zit Dick er wat feller op. Rutten is zachter. Zijn grote kwaliteit ligt in het mentale aspect. Als je niet brengt, wat je kunt, dan weet hij je op een bepaalde manier te prikkelen. Hij weet wat er in je hoofd speelt. Je doet Rutten tekort als je stelt dat Advocaat meer een winnaar is."

Van Calker niet in actie bij wereldbekerwedstrijden in Whistler

Er zal dit weekend geen Nederlandse inbreng zijn bij de twee- en viermansbob bij de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Whistler. Zowel Edwin van Calker als Ivo de Bruin zullen niet in actie komen op de olympische baan van 2010.

Van Calker liep bij de laatste training een hamstringblessure op, welke hij in Nederland verder laat onderzoeken. De Bruin liep een hersenschudding op bij een crash eerder deze week op de lastige baan.

HSV vreest lange afwezigheid Van der Vaart

Rafael van der Vaart komt dit kalenderjaar waarschijnlijk niet meer in actie voor Hamburger SV. De medische staf van de Duitse club vreest dat de Nederlandse spelmaker vrijdag in de competitiewedstrijd tegen Fortuna DÜsseldorf een scheurtje in zijn hamstring heeft opgelopen. "Ik denk niet dat hij snel terugkomt", zei trainer Thorsten Fink.

Van der Vaart raakte na een half uur geblesseerd tijdens een sprintje. De international greep naar de achterkant van zijn rechterbovenbeen en liet zich schreeuwend van de pijn op het veld vallen. "Het voelt niet goed aan, ik denk dat het een spierscheuring is", zei de oud-Ajacied. Zonder Van der Vaart ging HSV vervolgens onderuit in Düsseldorf (2-0).

HSV vreest lange afwezigheid Van der Vaart
HSV vreest lange afwezigheid Van der Vaart (Foto: ANP)

'JOVD mag toch spreken op congres'

De JOVD krijgt zaterdag toch spreektijd op het congres van de VVD in Den Bosch. Dat heeft oud-VVD-leider Ed Nijpels gezegd tegen Radio 1. De jonge liberalen zouden ruim de tijd krijgen om het woord te voeren. De kwestie zou vrijdagavond zijn geregeld.

Eerder besloot het partijbestuur van de VVD dat de jongerenpartij niet mocht spreken op het congres. Het programma zou te vol zitten. Ook de vijf minuten die Rutte, zelf oud-voorzitter van de jongerenpartij, de JOVD aanbood van zijn eigen spreektijd, werden van hogerhand afgeschoten.

Op die beslissing kwam veel kritiek. Onder meer partijcoryfee Hans Wiegel liet weten de JOVD te steunen bij een poging om op het congres spreektijd te krijgen. "Van de liberale partij mag niets anders worden verwacht", zo liet de oud-JOVD-voorzitter de jongeren weten.

De VVD congresseert zaterdag vanaf 10.30 uur in de Brabanthallen in Den Bosch. Het gaat om het eerste congres sinds de VVD en de PvdA samen in de regering stapten. Verwacht wordt dat veel leden stoom willen afblazen over de gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Kamphuis met Kanis vierde in Whistler

Willy Kanis heeft haar debuut in de bobslee van Esmeé Kamphuis opgeluisterd met een knap resultaat. Het Nederlandse duo eindigde vrijdag (plaatselijke) bij de wereldbekerwedstrijden op de olympische baan van Whistler maar net naast het podium: vierde, op 0,07 seconde van het brons. "Trots op het hele team! En een geweldig debuut van Willy Kanis", twitterde Kamphuis.

Kamphuis behaalde vorige week in Park City al een olympische nominatie door met remster Judith Vis als zevende te eindigen. Voormalig baanwielrenster Kanis zou op die Amerikaanse baan eigenlijk al debuteren in de bobslee, maar was toen niet fit genoeg.

Deken van dichte mist over Nederland

Op veel plaatsen in Nederland komt zaterdagochtend dichte mist voor. Het zicht bedraagt op sommige plekken niet meer dan zestig meter. Alleen in het uiterste zuidoosten is het helder. Met name in het noorden kan de mist hardnekkig zijn, verwacht het KNMI.

De mist, die later op de ochtend moet overgaan in nevel, lost definitief op als het later op de dag vanuit het zuiden zachtjes gaat regenen. De temperatuur ligt in de middag op circa 9 graden, bij mist enkele graden lager.

De ANWB waarschuwt automobilisten voorzichtig te zijn. De mist is niet dik genoeg om mistlampen te mogen aanzetten. Mistlampen mogen alleen gevoerd worden bij een zicht van minder dan vijftig meter.

Hoewel de meeste vluchten op Schiphol op tijd vertrekken, waarschuwt de luchthaven wel rekening te houden met vertragingen.

'Familie Vaatstra graag wat terughoudender'

De Bond van Wetsovertreders (BWO) heeft de familie Vaatstra in een brief vriendelijk gevraagd zich iets terughoudender op te stellen over de aangehouden verdachte Jasper S. "Volgens de leden van de familie Vaatstra hebben ze hem. Maar deze race is nog zeker niet gelopen", aldus de bond.

De wetsovertreders zeggen de verheugde reactie van de familie heel goed te begrijpen, maar vinden het op dit moment nog veel te vroeg om 'te juichen'. Omdat verdachte Jasper S. vastzit in beperkingen, kan zowel hij als zijn advocaat niet reageren op de uitlatingen van de familie in de media.

De broers en zussen van de vermoorde Marianne Vaatstra zeiden vrijdagavond bij Omroep Friesland ervan overtuigd te zijn dat S. hun zus heeft omgebracht. "Ook al zou die 80 jaar zitten, voor ons is dat niet genoeg." Onder meer deze uitspraken waren de aanleiding voor de brief van de BWO.

De bond is verder bezorgd dat als de rechter Jasper S. ooit vrijspreekt, de man voor het leven is getekend. "Hij wordt nu al behoorlijk weggezet als dader. Ook na vrijspraak zullen mensen denken: waar rook is, is vuur."

Schippers zwaaide met portefeuille om zorgplannen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft gedreigd op te stappen vanwege de plannen die tijdens de kabinetsonderhandelingen in de maak waren voor de zorg. Dat meldt het AD zaterdag in een reconstructie. Toen de VVD-fractie het regeerakkoord moest goedkeuren, ontnam Mark Rutte haar het woord.

In de vergadering van de VVD-fractie, luttele uren voordat Rutte en PvdA-onderhandelaar Samsom het akkoord moesten presenteren, zou Schippers felle kritiek hebben geuit op het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Volgens de premier was er geen tijd meer voor zo'n discussie, schrijft de krant, die meerdere aanwezigen sprak.

Precies over dat plan barstte in de dagen na de presentatie van het regeerakkoord een storm van kritiek los in de VVD-achterban. Toen steeds meer stemmen opgingen het plan aan te passen, wat uiteindelijk ook gebeurde, ging Schippers overstag en besloot ze aan te blijven.

Schippers zou volgens sommige betrokkenen pas op de hoogte zijn gebracht toen er al niets meer aan de plannen te veranderen was. Anderen lieten het AD weten dat ze juist volledig op de hoogte is gehouden van de plannen over de zorgpremie.

Eerder zou Schippers al overwogen hebben zich niet kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. De bewindsvrouw, die uiteindelijk vlak achter Rutte als nummer twee op de lijst belandde, vond de bezuiniging van negen miljard euro op de zorg in het verkiezingsprogramma onrealistisch.

Bedenk een bijschrift

We hadden deze week de review van één van de grootste games van dit seizoen: Call of Duty Black Ops 2. Toch kiezen we voor deze bijschrift-zaterdag niet voor een screenshot van deze game, maar voor een ander populair fenomeen.

Morgen verschijnt de review van K3 Karaoke voor Nintendo DS en aangezien we bij FOK!games wel van dansende en zingende dames met een zachte G houden plaatsen we gewoon een screenshot van deze game. Aan jou nu de taak om hier een bijschrift bij te verzinnen.

K3

Zijlstra: geen gezamenlijke visie PvdA en VVD

De samenwerking tussen PvdA en VVD gaat niet leiden tot een gezamenlijke visie. Daarvoor verschillen de partijen te veel. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview in dagblad Trouw zaterdag.

Volgens Zijlstra moesten PvdA en VVD wel een kabinet vormen. "We gaan nu aan de slag vanuit een verschillend vertrekpunt op terreinen waarover al jaren wordt geroepen dat de politiek nu eindelijk eens moet optreden", zegt Zijlstra.

Zijlstra wil niet de fout begaan die kabinetten in het verleden volgens hem wel hebben gemaakt. "Dat de partijen die in de regering samenwerken, op elkaar moeten gaan lijken".

Steijn: "In de tweede helft goed gedaan"

Maurice Steijn kon na de overwinning op NAC Breda niet anders dan tevreden zijn. ADO Den Haag kwam pas in de tweede helft op gang.

"Ik vond de eerste helft van onze kant niet goed", begint Steijn tegen Eredivisie Live. "NAC had grip op het spel. In de omschakeling waren we de bal heel snel kwijt. In de tweede helft hebben de jongens het hartstikke goed gedaan. Na de 1-0 zie je dat we een ploeg zijn die heel goed kan voetballen."

Een van de sleutelfiguren in de overwinning was aanvoerder Danny Holla. "Holla is iemand die mijn idee van voetballen in het veld uitdraagt. Hij denkt altijd vooruit en is aan de bal een speler die bijna geen fouten maakt. Hij is voor mij een hele belangrijke pion, ook met het bijeenhouden van de groep."

Holla neemt normaalgesproken de strafschoppen, maar dit keer liet hij dat over aan Rydell Poepon. Steijn hoopt dat het doelpunt dat Poepon vanaf elf meter maakte het begin van meer is. "Hij heeft een aantal keren pech gehad in de afwerking. Hij was onze speelstijl niet gewend, dus hij heeft het moeilijk gehad. Het is een kwestie van tijd dat hij meer doelpunten gaat maken."

Leger Nigeria looft premies uit voor Boko Haram

Het Nigeriaanse leger heeft beloningen uitgeloofd voor informatie die leidt tot de vangst van hooggeplaatste leden van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. In totaal trekt het leger omgerekend zo'n 1,4 miljoen euro uit voor de beloningen.

Degene die het leger in de richting van Boko Haram-leider Abubakar Shekau weet te wijzen krijgt ruim 242 duizend euro, aldus een legerwoordvoerder. Vier andere leiders van de sekte zijn elk ruim 121 duizend euro waard. Voor nog eens veertien 'commandanten' heeft het leger iets minder dan vijftigduizend euro over per persoon over.

VVD'ers congresseren

De leden van de VVD komen zaterdag in Den Bosch bijeen voor een congres. Het gaat om het eerste congres sinds de liberalen vorige maand in zee gingen met de PvdA. Leden kunnen stoom afblazen over het regeerakkoord, dat inmiddels werd aangepast op het terrein van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Nog voor de ministers van het tweede kabinet van VVD-leider Mark Rutte werd beëdigd, stak een storm van protest op over de plannen voor de zorgpremie, waaraan veel mensen flink meer kwijt zouden zijn. De VVD hield aanvankelijk echter voet bij stuk. Later moest de liberale partij toch terugkeren naar de onderhandelingstafel en werd het regeerakkoord opengebroken.

Ook al is deze storm gaan liggen, de nivellering die in het regeerakkoord is afgesproken ligt ongemakkelijk binnen de VVD. De liberalen zijn traditioneel tegen het verkleinen van de inkomensverschillen. De sociaaldemocraten van de PvdA wisten dit echter toch binnen te slepen in de onderhandelingen.

Het hoofdbestuur van de VVD besloot dat de JOVD op het congres geen spreektijd krijgen. Ook de vijf minuten die Rutte, zelf oud-voorzitter van de jongerenpartij, de JOVD aanbood van zijn eigen spreektijd, werden van hogerhand afgeschoten. De jongeren proberen op het congres alsnog aan het woord te komen.

Rutte kan overigens gewoon aanwezig zijn bij het congres van zijn partij. In Brussel was erop gezinspeeld dat de top van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie tot in het weekeinde kon duren om een akkoord over de meerjarenbegroting mogelijk te maken. De regeringsleiders gingen vrijdag zonder akkoord op zak naar huis.

Politie schiet man neer op Den Haag HS

De politie heeft zaterdagochtend op station Den Haag HS een man neergeschoten. De man op het perron zou een vuurwapen bij zich hebben gehad. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht, laat een woordvoerder weten. Het treinverkeer is stilgelegd.

Een reiziger belde de politie iets voor 07.00 uur met de melding dat er iemand met een wapen rondliep. De confrontatie met de politie die volgde eindigde uiteindelijk met een schot uit een politiewapen. Of de man daadwerkelijk een vuurwapen bij zich had, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook de identiteit van de man is nog onbekend.

Het treinverkeer is stilgelegd vanwege het sporenonderzoek van de politie. Naar verwachting gaan de treinen vanaf ongeveer 08.00 uur weer rijden. Tot die tijd moeten reizigers rekening houden met vertraging.

Pensioenbeleggers opperen Nationale Hypotheekbank

APG en PGGM, de twee grootste pensioenbeleggers van Nederland, zijn bereid grootschalig in hypotheken te stappen. Een Nationale Hypotheekbank zou voor tientallen miljarden aan hypotheken kunnen overnemen en zo banken weer wat lucht geven, schrijft de Volkskrant zaterdag. Het kabinet moet wel helpen met het oprichten van zo'n bank.

De Nationale Hypotheekbank waarvoor de fondsen pleiten moet de huizenmarkt en de bouw weer op gang helpen. Met het plan reageren APG en PGGM, die samen 450 miljard euro beheren, op een oproep van VNO-NCW-topman Bernard Wientjes. Die riep vrijdag in Het Financieele Dagblad het kabinet op om de bouw en de woningmarkt te redden.

De pensioenbeleggers, die eerder nog weigerden om in de bouw en de woningmarkt te stappen, zouden alleen de hypotheken willen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. In die regeling, waarbij een bank toch zijn geld krijgt als huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen, gaat nu zo'n 130 miljard euro om.

De NHG zou volgens de fondsen moeten worden omgevormd tot een Nationale Hypotheekbank. De bank moet schuldpapier uitgeven ter waarde van de hypotheken, dat dan door de overheid moet worden gegarandeerd.

FOK! wat een weer...Grijs

Goedemorgen! Het zal vandaag op de meeste plaatsen weer een grijze en sombere dag gaan worden. Afgelopen nacht ontstond er op veel plaatsen mist en deze mist zal zeker in het noorden van het land nog lange tijd blijven hangen. Elders loopt het zicht weer wat op, maar kan er wel weer af en toe wat regen of motregen gaan vallen.

De kans op opklaringen is vandaag niet zo heel erg groot en tegen de avond zou het zelfs wat harder kunnen gaan regenen.  De wind draait naar een oostelijke richting en gaat later op de dag behoorlijk toenemen. Langs de kust kan de wind gaan aantrekken naar windkracht 6. In de mistgebieden zal de temperatuur niet verder oplopen dan een graad of 5, maar buiten de mist om zal het iets zachter worden met ongeveer 9 graden. Morgen gaat het weer enige tijd hard waaien, maar details zijn op dit moment nog moeilijk te geven. Het zal wel overwegend bewolkt zijn en hier en daar valt er een klein beetje regen.

In de komende week zie ik nog steeds weinig kou onze kant op komen. De temperaturen zullen wel wat gaan dalen, maar koud lijkt het nog niet te gaan worden. Sterker nog, de eerste dagen zullen zelfs behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar gaan worden. Eigenlijk een heel normaal weerbeeld voor november.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

KoeDeze koe in de Achterhoek lag lekker in het zonnetje en trok zich van Erwin Klein weinig aan.

'J.R. Ewing' overleden

Acteur Larry Hagman is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Dallas. Dat melden lokale media. Hagman werd wereldberoemd als de manipulatieve, egocentrische oliebaron J.R. Ewing die hij in de jaren tachtig speelde in de soapserie Dallas. De acteur leed al enige tijd aan kanker.

Volgens een woordvoerder van de familie heeft hij zijn laatste dag doorgebracht met zijn familie en naaste vrienden. In hun bijzijn overleed hij. Hagman acteerde al vanaf begin jaren vijftig en speelde in theaters op Broadway en West End. In de jaren zestig en zeventig was hij te zien in talloze tv-series. Maar pas in 1978 brak de Texaan echt door toen het succes van soapserie Dallas onwaarschijnlijke proporties aannam.

Acteur'J.R. Ewing' uit Dallas overleden
Acteur'J.R. Ewing' uit Dallas overleden (Foto: ANP)

Gouverneur Curaçao neemt afscheid

Op Curaçao heeft Frits Goedgedrag vrijdagavond (lokale tijd) in een televisietoespraak afscheid genomen als gouverneur van Curaçao. Goedgedrag was als gouverneur vertegenwoordiger van koningin Beatrix en tevens hoofd van de lokale regering.

De 61-jarige Goedgedrag vertrekt wegens gezondheidsklachten. Hij wordt al enkele weken vervangen door plaatsvervangend gouverneur Adele van der Pluijm-Vrede. Goedgedrag was sinds 2002 gouverneur van de Nederlandse Antillen en na de staatkundige herstructurering sinds 2010 gouverneur van Curaçao. Koningin Beatrix zal binnenkort een nieuwe gouverneur benoemen, zo is de verwachting.

In een persoonlijke afscheidsspeech zei Goedgedrag dat hij zich tijdens zijn werk altijd heeft ingezet‘om rechtvaardigheid te bevorderen, vrede te brengen, beleefdheid uit te stralen en zorgvuldige discipline te handhaven’. Hij ging niet in op actuele ontwikkelingen.

Curaçao kent grote financiële problemen en werkt sinds de verkiezingen op 19 oktober aan een nieuwe regering. Daarin is naar alle waarschijnlijkheid onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano vertegenwoordigd, die op 19 oktober als winnaar uit de bus kwam. Die partij stelde in de verkiezingscampagne dat Goedgedrag niet onafhankelijk was, te veel luisterde naar de Nederlandse regering en snel moest 'ophoepelen'.

Gouverneur Curaçao neemt afscheid
Gouverneur Curaçao neemt afscheid (Foto: ANP)

De Buisonjé geen last meer van vrouwelijke fans

Xander de Buisonjé heeft tijdens concerten geen last meer van hysterische vrouwen. "Ik ben bijna 40, heb een vrouw en een gezin", zegt de zanger in 100% NL Magazine. "Het is natuurlijk leuker dat ze achter je aan lopen dan dat ze weglopen, maar ik maak nooit meer mee dat vrouwen zich oneerbiedig gedragen."

Volgens De Buisonjé, die in 2002 vlak voor zijn huwelijk met de zwangere Wendy van Dijk opbiechtte te zijn vreemdgegaan, heeft hij in het artiestenvak te maken met vrouwen die zich op sterren storten. "Maar het is maar hoe je jezelf opstelt."

De zanger zit tegenwoordig niet meer op hysterische vrouwen te wachten. "Ik vind het leuk om lief tegen mensen te zijn en dat ze dat ook tegen mij zijn."

Xander merkt dat anderen om zijn bekendheid tegen hem opkijken. "Dat probeer ik weg te nemen door mijn armen er omheen te slaan. Ik voel me anders zo ongemakkelijk."

Explosie in bar Springfield

Bij een explosie in de Amerikaanse stad Springfield (Massachusetts) zijn vrijdag verschillende mensen gewond geraakt. Vermoedelijk gaat het om een gasexplosie in een bar in het centrum van de derde stad van de staat in het noordwesten van de VS. Dat melden lokale media.

In het gebouw was een zogenoemde gentlemen's club gehuisvest, hier zou de explosie hebben plaatsgevonden. In totaal zijn twee gebouwen met de grond gelijk gemaakt. Gewonden zijn naar lokale ziekenhuizen overgebracht. Volgens een politiewoordvoerder was de explosie zo hevig dat ramen tot twee straten verderop zijn gesprongen. Door de druk van de explosie werden mensen tegen de grond geslagen.

Een op vier leden heeft spijt van stem op VVD

Een op de vier VVD-leden betreurt zijn stem op de partij. Ook heeft partijleider Mark Rutte met het aangepaste regeerakkoord te veel verkiezingsbeloften laten liggen, zo oordeelt 57 procent van de VVD-achterban. Dat meldt Eenvandaag vrijdag op basis van onderzoek onder vierhonderd VVD-leden.

Van de VVD-kiezers die de partij trouw zouden blijven, zegt 32 procent het oneens te zijn met de plannen over de hypotheekaftrek. Over het nivelleringsvoorstel in het aangepaste akkoord is een nog groter deel het oneens. Van de kiezers die nu VVD zouden stemmen is 48 procent het daarmee niet eens.

De VVD houdt zaterdag een congres in Den Bosch. Van de ondervraagden zegt 61 procent dat leden zich daar moeten kunnen uitspreken over het huidige regeerakkoord. Van de VVD-achterban denkt 59 procent dat het congres de onrust binnen de partij niet zal wegnemen.

Volgens de laatste peiling van Eenvandaag zou de VVD nu 26 zetels hebben. Bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen waren dat er nog 41.

Qatarees besmet met SARS-achtig virus

Bij een man uit Qatar is in Duitsland een nieuw type virus vastgesteld dat gerelateerd is aan het virus dat in 2003 tot de wereldwijde SARS-uitbraak leidde, maar veel minder makkelijk overgedragen lijkt te worden. Dat heeft het Duitse nationale instituut voor volksgezondheid vrijdag gezegd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft medische autoriteiten in de wereld verzocht om te achterhalen of patiënten die op onverklaarbare wijze een longontsteking hebben opgelopen besmet zijn met het virus. In totaal zijn er zes met het virus geïnfecteerde patiënten bekend in Qatar en Saudi-Arabië. In Saudi-Arabië overleden twee patiënten.

"Totdat meer informatie beschikbaar is, is het verstandig ervan uit te gaan dat het virus zich heeft verspreid over een groter gebied dan alleen de twee landen waarvan we bevestigingen hebben", aldus de WHO.

Een van de patiënten werd in oktober in Qatar ziek en werd naar Duitsland overgebracht voor behandeling in een speciale kliniek, aldus het Duitse instituut. Een maand later was hij er weer bovenop. Deze week werd hij uit de kliniek ontslagen.

'Chris Brown en Drake gaan vrijuit na vechtpartij'

Chris Brown en Drake worden niet vervolgd voor een vechtpartij in een New Yorkse nachtclub. Dat vertellen bronnen van de rechtbank aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Er zou niet genoeg bewijs zijn. Tijdens de knokpartij raakten verschillende mensen gewond.

Volgens TMZ zijn videobeelden van het incident zo donker en vaag dat ze niet gebruikt kunnen worden. Ook gesprekken die de politie voerde met ooggetuigen konden geen uitsluitsel geven over wat er precies is gebeurd.

De entourages van Brown en Drake kregen het in juni met elkaar aan de stok in een club. Beide artiesten hadden eerder een relatie met Rihanna, de ruzie ging naar verluidt over Rihanna.

Protesten bij Wal-Mart in VS

Medewerkers van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart en hun steunbetuigers hebben donderdag en vrijdag geprotesteerd tegen de lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden van het bedrijf. Volgens de betogers wordt het personeel van de grootste winkelketen ter wereld slecht behandeld.

De groep OUR Walmart, die gesteund wordt door vakbonden, zei dat er zo'n duizend protesten in 46 verschillende staten zijn gehouden. Volgens Wal-Mart wordt het aantal protesten schromelijk overdreven en deden slechts enkele werknemers van de supermarktketen mee aan de betogingen.

De protesten waren zo gepland om samen te vallen met de drukste winkeldagen van het jaar, waaronder de in de Verenigde Staten beruchte Zwarte Vrijdag. Wal-Mart zei echter een van de beste Zwarte Vrijdagen ooit te hebben gedraaid.

Militaire school verhuist definitief uit Weert

De Koninklijke Militaire School (KMS) verhuist definitief vanuit Weert naar Ermelo. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Voormalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA) had een jaar geleden al op de verhuizing aangestuurd vanwege bezuinigingen.

Ondanks voorstellen van de provincie Limburg en de gemeente Weert om meer geld uit te trekken voor de onderofficiersschool, oordeelde Hennis in haar eindadvies dat zij geen andere mogelijkheid zag dan de plannen van Hillen door te zetten.

De verhuizing van de kazerne staat gepland voor de zomer van 2014.


Militaire school verhuist definitief uit Weert (Foto: Novum)

Jongeren FNV en CNV willen nieuwe top vakbonden

De voorzitters van FNV Jong en CNV Jongeren hebben geen vertrouwen meer in de top van hun vakbonden. Ze pleiten voor drastische vernieuwingen en willen dat mensen zich aanmelden als nieuwe bestuurder. Dat zeiden zij vrijdag in Nieuwsuur.

Voorzitter van de FNV Jong Dennis Wiersma en zijn collega van CNV Jongeren IJmert Muilwijk lanceerden in Nieuwsuur de website nieuwetop.nl. Daar kunnen mensen zich voor een euro aanmelden als actielid of potentieel bestuurder.

Volgens het tweetal zijn de vakbonden nu alleen bezig met het behoud van eerder verworven rechten. Liever zien zij dat de bonden zich richten op een betere verdeling van zekerheden. Zo moet er een betere verdeling komen tussen vast werk en flexwerk en tussen de 'haves' en 'have nots'. Ook moet er meer aandacht komen voor de pensioenen, waarvan voor jongeren steeds minder overblijft.

Wiersma en Muilwijk belandden dit jaar op een gedeelde vierde plaats op het lijstje met meest invloedrijke jongeren. Die lijst van de Volkskrant wordt opgesteld door de bestuurlijke top van Nederland.

Dode bij schietpartij in Badhoevedorp

Bij een schietpartij in Badhoevedorp is vrijdagmiddag een 41-jarige man om het leven gekomen. Twee andere mannen, waaronder een 52-jarige, raakten gewond. De politie ging onder meer met een helikopter op zoek naar twee daders, die er in een kleine grijze auto vandoor gingen in de richting van de A9.

De melding van de schietpartij op de Nieuwemeerdijk kwam rond 17.15 uur binnen bij de politie. Wat de aanleiding van het incident was, is niet bekend, laat een woordvoerder van de politie weten.

De vluchtauto werd nog niet aangetroffen en ook van de daders ontbrak rond 21.30 uur nog elk spoor. De politie was vrijdagavond bezig met een uitgebreid sporenonderzoek op de Niewemeerdijk die afgesloten werd voor verkeer.

Volgens bronnen van de NOS zou het gaan om een afrekening in het criminele circuit. Het dodelijke slachtoffer zou Remco H. zijn. Hij behoort tot een criminele familie. Zijn vader Ruud H. zit vast voor cocaïnesmokkel. Hij zou volgens kroongetuige in het liquidatieproces Peter La S. op de lijst staan om vermoord te worden. Een van de gewonden zou broer Martin H. zijn.

Over de identiteit van de slachtoffers wil de politie niet meer zeggen. Dat het om een criminele familie zou gaan wil een politiewoordvoerder niet bevestigen.

Afrojack wint Buma Zilveren Harp

Afrojack heeft de Zilveren Harp gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt in RTL Boulevard. De dj, die eigenlijk Nick van de Wall heet, liet weten blij te zijn met de prijs.

"Wat Nick bijzonder maakt is dat hij nu - met zijn volledig eigen geluid - al uitermate succesvol is, maar dat hij volgens ons nog maar aan het begin staat van een niet voor te stellen carrière", laat Buma Cultuur-directeur Frank Helmink weten. "Mede door hem breekt dance, en daarmee voor een groot aantal Nederlanders een nieuwe grote markt, door in de VS. Met deze Harp willen we Afrojack aanmoedigen door te zetten, hij is met zijn inzet mede verantwoordelijk voor het succes van vele anderen."

Donderdag werd de jaarlijkse aanmoedigingsprijs al uitgereikt aan Laura Jansen en Django Wagner. Maandag worden de Gouden Harpen uitgereikt.

Huiszoeking kinderporno bij consul Nederland in Brazilië

Bij een Nederlandse honorair consul in de Braziliaanse stad Manaus heeft de Braziliaanse politie vrijdag een huiszoeking gedaan. Volgens lokale media zou de huiszoeking onderdeel uitmaken van een onderzoek naar kinderporno. Een woordvoerder van het ministerie voor Buitenlandse Zaken bevestigt de huiszoeking.

Bij de huiszoeking werden meerdere elektronische apparaten in beslag genomen, waaronder een laptop. De Nederlandse ambassade houdt contact met de Braziliaanse autoriteiten en probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de verdenkingen tegen de consul en het verdere onderzoek, meldt de zegsman. Afhankelijk daarvan zullen verdere stappen worden ondernomen.

De honorair consul, die een erefunctie vervult tegen een onkostenvergoeding maar niet in dienst is van het ministerie van Buitenlandse Zaken, werkt sinds 1 maart in die functie. Voordat hij werd aangesteld is een antecedentenonderzoek verricht, laat het ministerie weten.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 14

Koploper MVV heeft vrijdag puntenverlies geleden in de Eerste Divisie. De Maastrichtenaren konden in eigen huis Go Ahead Eagles niet van zich af schudden: 3-3. Helmond Sport verkleinde door een 2-1 zege bij AGOVV de achterstand op MVV op de ranglijst tot drie punten. Sparta Rotterdam kan zondag MVV zelfs tot op een punt naderen.

MVV kwam via Mark Veldmate in de eerste minuut al op voorsprong, maar verloor vervolgens het initiatief aan de Deventenaren. Joey Suk en Jarchinio Antonia scoorden voor Go Ahead. Antonio Stankov bracht MVV weer langszij, maar Marni Kolder zorgde voor de 3-2. Sven Braken zorgde er met de derde Limburgse goal voor dat er toch een punt achterbleef in Maastricht.

Helmond Sport profiteerde van de misstap van de koploper via een 2-1 zege bij AGOVV. In Apeldoorn maakte verdediger Ferry de Regt de beide Brabantse goals. Tussendoor was Joey Godee goed voor de gelijkmaker.

Telstar boekte tegen FC Den Bosch de vierde zege van het seizoen. De Witte Leeuwen wonnen in de Brabantse hoofdstad met 1-0. De Noord-Hollanders kwamen door Jerold Promes tien minuten voor tijd op voorsprong. Vlak na rust kwam Den Bosch bovendien met tien man te staan na een rode kaart voor Tim Hofstede.

FC Volendam won thuis met 3-2 van FC Emmen en SC Veendam won met dezelfde cijfers van hekkensluiter Excelsior. De Graafschap en Fortuna Sittard deelden de punten: 2-2. Almere City haalde in Eindhoven de volle winst door FC Eindhoven met 2-1 te verslaan.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
MVV Maastricht Go Ahead Eagles 3-3
FC Eindhoven Almere City FC 1-2
AGOVV Apeldoorn Helmond Sport 1-2
De Graafschap Fortuna Sittard 2-2
FC Den Bosch Telstar 0-1
SC Veendam Excelsior 3-2
FC Volendam FC Emmen 3-2


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 14 9 4 1 31 33 - 16
2 Helmond Sport 14 8 4 2 28 28 - 20
3 Sparta Rotterdam 13 8 3 2 27 23 - 15
4 FC Dordrecht 13 7 4 2 25 31 - 20
5 FC Volendam 14 8 0 6 24 28 - 18
6 Fortuna Sittard 14 7 3 4 24 21 - 15
7 Go Ahead Eagles 14 6 5 3 23 31 - 21
8 SC Cambuur 13 6 3 4 21 22 - 18
9 SC Veendam 14 6 2 6 20 21 - 20
10 De Graafschap 14 4 5 5 17 23 - 24
11 Telstar 14 4 3 7 15 12 - 17
12 FC Den Bosch 14 5 0 9 15 17 - 25
13 Almere City FC 14 5 0 9 15 19 - 28
14 FC Oss 13 4 2 7 14 16 - 27
15 AGOVV Apeldoorn 14 3 5 6 14 18 - 24
16 FC Eindhoven 14 3 2 9 11 21 - 31
17 FC Emmen 14 2 5 7 11 14 - 26
18 Excelsior 14 2 4 8 10 18 - 31


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 11
2 Emrullah Güvenç Helmond Sport 10
= Michiel Hemmen SC Cambuur 10


Programma

Datum Thuis Uit
25/11 Sparta Rotterdam FC Dordrecht
26/11 FC Oss SC Cambuur
30/11 Almere City FC Excelsior
30/11 SC Veendam FC Den Bosch
30/11 Go Ahead Eagles FC Emmen
30/11 SC Cambuur Telstar
30/11 Fortuna Sittard FC Eindhoven
30/11 Helmond Sport MVV Maastricht
2/12 Sparta Rotterdam FC Oss
2/12 FC Volendam De Graafschap
3/12 FC Dordrecht AGOVV Apeldoorn

Frijns blij met kans bij Sauber

Robin Frijns is blij dat hij op basis van zijn talent bij Sauber een kans heeft gekregen als reserverijder. De 21-jarige Nederlander heeft de plaats onder meer te danken aan zijn kampioenschap in de World Series by Renault en aan de Young Driver Test in Abu Dhabi waar hij een dag voor de Zwitsers mocht rijden.

"Ik ben verheugd over deze deal met Sauber. Het is mooi dat ik op basis van mijn talent de kans krijg en op deze manier in de Formule 1 terecht ben gekomen. Dit team heeft in het verleden bewezen jong talent de kans te geven. In deze rol van reserve- en testrijder kan ik alles leren wat met de Formule 1 te maken heeft. Ik wil alles in het werk stellen om een goede samenwerking met Sauber neer te zetten. Op deze manier kan ik me goed ontwikkelen en leren hoe het er in de F1 aan toe gaat. Ik ben teambaas Monisha Kaltenborn en Peter Sauber dan ook zeer dankbaar voor deze kans."

Kaltenborn is zeer te spreken over Frijns en gelooft erin dat hij een mooie toekomst voor zich kan hebben. "Nu we toezien op zijn carrière kunnen we beter zien wat hij in zijn mars heeft. We gaan hem zorgvuldig naar de Formule 1 begeleiden. Dat is een lange weg, maar Robin heeft de kwaliteiten om dat succesvol te doorstaan."

Amazon Instant Video voor Wii U nu live in USA

De Wii U, die onlangs in Amerika de markt op is gegaan, werd niet met alle beloofde video streaming-services gelanceerd, maar hier is vandaag eindelijk verandering gekomen met de entree van de laatste app, Amazon Instant Video.

Deze applicatie geeft je toegang tot "Prime Subscription Video", Whispersync bookmarks van andere apparaten, lijsten van programas die je nou net moet kijken en heeft de mogelijkheid om on demand te huren of te kopen, direct vanaf je bank. Zoals de Hulu en de Netflix applicaties heeft Amazon Instant Video ook ondersteuning voor het "tweede scherm", het scherm van de GamePad, die gebruikt zal worden voor playback, het browsen door de content of als afstandsbediening voor wat je op het momnt aan het kijken bent.

Assassin's Creed III en Far Cry 3 binnenkort op UK Steam?

Ubisoft overlegt op het moment met Valve, bekend van het platform Steam en de Half-Life serie, om Assassin's Creed III en Far Cry 3 op de Engelse variant van Steam te krijgen. Dit is in tegenstrijd met het eerdere advies om deze spellen via de Uplay Store aan te schaffen.

"We've been in discussions with Valve about Assassin's Creed III and Far Cry 3, but for the time being the games are not available via Steam in the UK", aldus  Ubisoft. "In the meantime, UK customers wishing to purchase either of these games can do so by visiting the Uplay store, our retail partners or other digital distributors. Assassin's Creed III and Far Cry 3 are available on Steam in other regions outside the UK."

De reden van deze omslag is onbekend. Er is nog geen comentaar vanuit Valve geleverd. Het lijkt niet op een herhaling van de situatie tussen EA en Valve, die ervoor gezorgd heeft dat de spellen van EA Games van Steam verwijderd zijn.

Het hoofd van de online-services bij Ubisoft, Stephanie Perotti, heeft het volgende te zeggen: "You can still find our games on Steam and we do not have any intention to change that. We believe in choice and we believe that it's normal to let the players and the consumers choose where they want to purchase their games."

Het inburgeringsexamen

Uit het inburgeringsexamen: "Schrijf iets over Nederlanders."

Nederlanders zijn soms verwarrende mensen.

Wat zijn bijvoorbeeld die 'pijpestelen' waar mensen het soms over hebben? Hebben die ook maar iets te maken met die gare rapen? Mensen rekenen die volgens mij altijd bij hun 'hachje', welke bij vertrek in 'biezen' veranderd lijken te zijn. Als Nederlanders bij hun pinken zijn, dan steken ze die geloof ik in hun ...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.