'Maximaal vier procent achteruit'

Huishoudens gaan er de komende kabinetsperiode maximaal vier procent op achteruit. Voor middeninkomens is de teruggang kleiner. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandagavond gezegd in een interview met het tv-programma EenVandaag.

De teruggang van vier procent geldt voor mensen die een ton of meer verdienen. "De zorgen zitten vooral bij mensen zo tussen vijftig- en zeventigduizend euro. Gemiddeld gaan die er ook iets op achteruit, maar geen vier procent", zei Rutte.

Rutte zei dat er bij de uitwerking van het voorstel voor de inkomensafhankelijke zorgpremie op zal worden gelet dat er geen groepen zijn die er meer op achteruitgaan. "Maar je kunt nooit garanderen dat niemand onder die percentages zakt, want er zullen altijd mensen zijn bij wie alle plagen van Egypte samenkomen."

Rutte toonde zich niet onder de indruk van het feit dat de Eerste Kamer vooralsnog dreigt zich tegen de plannen voor de zorgpremie te keren. Rutte zei dat het kabinet stap voor stap zijn werk wil doen. "We gaan nu eerst een goed voorstel maken. Begin volgend jaar hopen we daarmee een heel eind te zijn."

Rutte reageerde in het interview verder op de gang van zaken bij de beëdiging van de nieuwe ministers door koningin Beatrix. Die werd maandag overgedaan nadat de NOS er niet in was geslaagd de eerste keer uit te zenden. "Het ging even wat rommelig", gaf Rutte toe.


Rutte: maximaal vier procent achteruit (Foto: Novum)