Campagneplannen VS gewijzigd wegens orkaan

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney hebben hun campagneplannen gewijzigd met het oog op de orkaan Sandy, die geen rekening houdt met de naderende presidentsverkiezingen. Obama annuleerde campagneplannen in Florida om zich terug te spoeden naar Washington en toe te zien op de federale maatregelen die met het oog op de orkaan worden getroffen.

Delen van vier zogenoemde 'swing states', staten die bepalend zullen zijn voor de verkiezingsuitslag en waar het allerminst duidelijk is of Obama of Romney met de winst aan de haal gaat, liggen op Sandy's pad. Met name kiezers die vervroegd een stem willen uitbrengen zullen hinder ondervinden van het natuurgeweld.

Ook in de staten Virginia en Colorado stopt de campagnekaravaan van Obama niet. Plannen om samen met oud-president Bill Clinton de belangrijkste swing state Ohio aan te doen verdwijnen eveneens in de prullenbak. Hoewel Sandy roet in het eten van Obama's campagne gooit, biedt de orkaan de president wel de kans zich een daadkrachtige leider te tonen die de bevolking door tijden van crisis loodst.

Romney annuleerde zondag al drie campagnebijeenkomsten in Virginia en bezocht samen met zijn running mate Paul Ryan Ohio. Maandag bezoekt hij Wisconsin. Een voor maandag en dinsdag gepland bezoek aan New Hampshire gaat niet door.


Campagneplannen VS gewijzigd wegens orkaan (Foto: Novum)