'Terugroepactie verwerkte salmonellazalm te laat'

De terugroepactie van producten waarin de met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen is verwerkt, is veel te laat in gang gezet. Dat zegt de voedingsmiddelendeskundige IJsbrand Velzeboer.

Voor de salmonellazalm werd op 28 september al gewaarschuwd. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde er echter pas op 3 oktober voor dat de besmette zalm mogelijk ook in andere producten verwerkt was, zoals salades. Volgens Velzeboer had dat nooit vijf dagen mogen duren.

Wettelijk moet iedere producent van voedingsmiddelen binnen vier uur een zogeheten traceerbaarheidslijst kunnen overleggen aan de NVWA, een overzicht van waar een product naartoe is gegaan. "Of de NVWA heeft hier niet naar gevraagd of fabrikant Foppen heeft hier niet aan gedacht", zegt de voedingsmiddelendeskundige. "Iemand heeft zitten slapen."

Een woordvoerder van fabrikant Foppen kon niet meteen reageren. Hij zoekt uit of er vanuit het bedrijf te laat is gereageerd richting de NVWA.

Het onderzoek dat de Harderwijkse visfabrikant uitvoert naar de bron van de besmetting is maandagochtend nog niet gereed, laat de woordvoerder weten. Eerder gaf het bedrijf aan dat de kans groot is dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550, het aantal mensen dat aan de salmonellabesmetting overleed op twee. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM veel hoger, omdat lang niet iedereen naar de huisarts gaat. Ook het aantal doden ligt mogelijk hoger. De RIVM schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak kan uitkomen op zeventien.