Papieren jonge Goebbels onder de hamer

Een veilinghuis in de Amerikaanse staat Connecticut brengt duizenden geschriften, schooldocumenten en liefdesbrieven van een jonge Joseph Goebbels onder de hamer. Uit de papieren doemt een beeld op van een romantische jongeman die tekenen vertoont van antisemitisme, zelfzucht en controledwang, zegt het veilinghuis.

Alexander Historical Auctions wil de papieren op 27 september veilen in Stamford, in Connecticut. "Het brengt de vormingsjaren van de tweede man van het Derde Rijk in kaart", aldus de directeur van het veilinghuis.

Een Amerikaanse groep van Holocaust-overlevenden heeft zijn verontrusting uitgesproken over de geplande veiling en vreest dat de papieren in handen komen van nazi-sympathisanten.

"Alexander Auction House haalt geldelijk gewin uit de verkoop van nazi-voorwerpen en memorabilia", zei Menachem Rosensaft, vicepresident van de American Gathering of Jewish Holocaust Survivors and Their Descendants. Ze hebben het recht, vervolgde hij, maar 'ik laat het aan anderen over om zich over de ethische kanten uit te spreken'. Volgens hem horen dergelijke documenten in een museum, waar ze door historici kunnen worden bestudeerd.


Papieren jonge Goebbels onder de hamer (Foto: Novum)