Rushdie schrikt niet van dreigement

Schrijver Salman Rushdie neemt het nieuwste dreigement aan zijn adres niet serieus. In een lezing die hij dinsdagavond hield bij een boekhandel in New York zei hij dat het dreigement afkomstig is 'van een of andere Iraanse geestelijke die het nieuws wil halen.'

De islamitische geestelijke Hassan Saneii verhoogde vorige week de prijs die al sinds 1989 op Rushdie's hoofd staat van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen dollar. Aanleiding daartoe zou de op internet verschenen anti-moslimfilm Innocence of Muslims zijn. Saneii staat aan het hoofd van een religieuze stichting. De Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini zette destijds een prijs op het hoofd van de Britse schrijver vanwege diens boek De Duivelsverzen, dat blasfemisch zou zijn. Rushdie zat jarenlang ondergedoken, maar de Iraanse regering heeft reeds lang geleden afstand genomen van de door Khomeini uitgesproken fatwa.

Rushdie zei dat hij wel vaker door Saneii is bedreigd, maar dat hij niet de indruk heeft dat er naar de geestelijke wordt geluisterd. Innocence of Muslims werd door de schrijver 'de slechtste video op YouTube' genoemd.


Rushdie schrikt niet van dreigement (Foto: Novum)