"Hillsborough voldeed niet aan eisen"

Het Hillsborough-stadion had geen certificaat waaruit bleek dat aan alle veiligheidseisen was voldaan. Woensdag wordt het grote onderzoek naar de ramp gepresenteerd.

Andy Burnham, die twee jaar geleden het initiatief nam de ramp in 1989, waarbij 96 Liverpool-fans omkwamen, onafhankelijk te onderzoeken waarschuwt in gesprek met The Daily Mirror voor de schokkende onthullingen in zijn rapport dat woensdag gepresenteerd wordt. "Veel mensen zullen vragen moeten beantwoorden komende woensdag. De waarheid heeft kracht."

"Ik weet genoeg over Hillsborough om te weten dat een officieel pardon van de minister president gerechtvaardigd is", vervolgt Burnham. "Ik hoop dat meneer Cameron op de goede manier reageert. Ik heb het gevoel dat de presentatie schokkender zal zijn dan veel mensen realiseren. Hoe dichterbij we komen, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat de waarheid aan het licht gaat komen. En dat is iets enorms."

Het rapport heeft grote kritiek op de late reactie van de hulpdiensten en de onvoldoende veiligheid in het stadion. "Ik, net als de nabestaanden, kan niet accepteren dat het hier om een ongeluk gaat. Elke voetbalsupporter die Hillsborough bezocht zou zeggen dat het onveilig was. Het land zal geschokt zijn als het erachter komt dat het stadion geen certificaat had dat bewees dat het aan de veiligheidseisen voldeed."