Politie vindt 5 ton in kofferbak

De Amsterdamse politie heeft donderdagavond een koffer met een half miljoen euro aangetroffen in een kofferbak van een auto tijdens een wapencontrole in de wijk De Pijp. In de auto zaten een 19-jarige man en een 21-jarige vrouw. Zij zijn aangehouden en in een cel gezet. De politie onderzoekt waar het geld vandaan komt.

Commissaris Jan Swaan van district Zuid spreekt van een bijvangst. "Hoofddoel van de wapencontrole is het van de straat halen van wapens zodat het veiliger wordt in deze buurt." Hij ziet vaak dat wapenbezit samengaat met drugshandel en witwassen. In totaal werden donderdag 372 mensen en 93 voertuigen gecontroleerd. Agenten troffen negen wapens aan, waaronder een zakmes en een hakbijl.

De Pijp is voor drie maanden aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, wat inhoudt dat de politie daar preventief mag fouilleren. In de stadsdelen Centrum, Zuidoost, Oost en West worden al langer wapencontroles gehouden. Vorig jaar werden in totaal 879 wapens gevonden en 163 verdachten aangehouden.