'Veiligheidsmaatregelen overheid vaak onzinnig'

De overheid neemt veel te vaak peperdure en onzinnige veiligheidsmaatregelen. Dat vindt hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen Ira Helsloot, die spreekt van een 'heuse veiligheidsindustrie'.

Helsloot betoogt later deze maand in zijn intreerede dat er in Nederland buitensporig veel veiligheidsbeleid wordt gemaakt. Overheid, bestuurders en politie legitimeren dat beleid volgens hem door te verwijzen naar de angst van Nederlanders. Ze nemen ten onrechte aan dat de 'moderne bange burger' niet met onveiligheid zou kunnen omgaan.

Mensen zijn volgens de hoogleraar wel 'narrig', maar niet bang. "Als we mensen in de metro vragen of ze bang zijn voor brand, en of ze vinden dat de overheid daar wat aan moeten doen, dan zullen ze dat beamen", zegt Helsloot. "Maar laten we ze in een rollenspel de afweging tussen risico's en investering in veiligheid maken, dan blijkt dat ze geen extreme veiligheidsmaatregelen voorstaan."

De hoogleraar vindt dat adviseurs vaak alleen naar hun specifieke belang kijken en dat professionals meer aan professionaliteit hechten dan aan effectiviteit. "Er is een heuse veiligheidsindustrie."

Helsloot stelt voor om de ontwerpers van veiligheidscriteria ook te laten betalen voor de uitvoering. "We hebben nu in Nederland de situatie dat gemeenten extreme veiligheidsmaatregelen nemen." Als voorbeeld noemt hij de tunnels langs de A2, waar Rijkswaterstaat moet opdraaien voor de kosten. "Ik ben ervan overtuigd dat 'de bedenker betaalt' tot realistischer en goedkoper veiligheidsbeleid leidt."