Opnieuw goud voor basketbalvrouwen VS

De basketbalvrouwen van de Verenigde Staten zijn voor de vijfde keer op rij olympisch kampioen geworden. In de finale werd Frankrijk met 86-50 afgeserveerd. De VS heeft sinds de wedstrijd om het brons op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona geen wedstrijd meer verloren.

Candace Parker was met 21 punten en elf rebounds de grootste plaaggeest voor Frankrijk, dat pas één keer eerder met een vrouwenploeg meedeed aan het basketbaltoernooi. Australië legde eerder op de dag door een 83-74 overwinning op Rusland beslag op het brons.

Ook de Noorse handbalsters prolongeerden hun olympische titel. In de finale werd met 26-23 gewonnen van Montenegro, dat het land de eerste olympische medaille sinds de onafhankelijkheid bezorgde. Spanje won in de wedstrijd om het brons na verlenging van Zuid-Korea.

Tsjechië en de Verenigde Staten mochten ook nog een gouden medaille bijschrijven. David Svoboda won de moderne vijfkamp. Hij verwees de Chinees Zhongrong Cao en Hongaar Adam Marosi naar zilver en brons. Schoonspringer David Boudia troefde de Chinees Qin Bo af op de toren. Publiekslieveling Thomas Daley uit Groot-Brittannië pakte brons.

Opnieuw goud voor basketbalvrouwen VS (Foto: Novum)