EU-hof: mobiele grenscontroles mogen

De marechaussee mag mobiele controles in de grensstreek houden om zo illegalen op te pakken. Dat is niet in strijd met het Schengenverdrag voor vrij verkeer van personen. Dat blijkt donderdag uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Het hof deed zijn uitspraak op verzoek van de Raad van State. De bestuursrechter wilde duidelijkheid van het hof over het Schengenverdrag. Daarin staat in welke gevallen lidstaten van de Europese Unie toezicht aan de binnengrenzen mogen uitoefenen. De marechaussee doet dat met zogeheten mobiel toezicht veiligheid.

Het hof stelt nu dat Nederland deze controles binnen twintig kilometer van de grens onder bepaalde voorwaarden mag uitoefenen. Zo worden beperkingen gesteld aan het aantal controles, die niet het karakter mogen krijgen van reguliere grenscontroles.

Aanleiding voor de Raad van State om advies te vragen aan het Europese hof is het hoger beroep van een illegale Afghaan die in maart per bus Nederland binnenkwam en bij Venlo werd aangehouden. Dat gebeurde tijdens een mobiele controle. Nu de uitspraak uit Luxemburg er ligt, zal de Raad van State de zaak weer oppakken. Later dit jaar wordt een uitspraak verwacht.

De marechaussee is blij met de uitspraak van het Europese hof. "We zijn blij dat het hof met deze uitspraak onze visie bevestigt", zegt de commandant van de marechaussee Hans Leijtens. "Dit is een opsteker voor onze medewerkers, die met het mobiel toezicht veiligheid dagelijks een waardevolle bijdrage leveren aan de veiligheid van Nederland."

Behalve tegen illegalen worden de controles ook gebruikt tegen mensensmokkel en identiteitsfraude, drugssmokkel en witwassen.